Мобільна ера: зручності і небезпеки

( 0 Votes )

Років десять тому нова пара кросівок, привезена далеким родичем з-за кордону, ставала точкою відліку нового періоду в житті малюнок підошви був подобою візерунка на долоні, за яким можна було передбачити майбутнє на рік вперед. Щастя, яке можна було витягти з такого придбання, було безмірним. Тепер, щоб заслужити право на такий же його обсяг, треба купувати як мінімум джип, а то і будинок... Інфляція щастя.                     

Віктор Пєлєвін

Людство розвивається, ростуть і його можливості та потреби. Те, що для наших батьків було розкішшю, для нас уже звичайна побутова річ.

Пам’ятаю, в 90-ті роки газети переймались сенсацією: закордонні вчені розробили диво-техніку – телефон, що міг поміститись в кишені.

Багато води з тих пір витекло. Про модернізацію мобільних телефонів й говорити немає сенсу. Сучасні «мобільники» переповнені функціями та «наворотами». І цінова політика лояльна: якщо перший комерційний телефон марки Motorola, що поступив у масовий продаж у 1983 році, в Америці коштував майже 4 тисячі доларів, то зараз простенька мобілка обійдеться набагато дешевше (до 200 грн.).

Уже давно навіть першокласник має власний телефон. Батькам зручно – завжди можна дізнатись, чим зайняте їхнє чадо. Та й багато проблем вирішується в принципі за допомогою мобільного зв’язку – часто будь-які питання вирішуються натисканням двох клавіш телефону. Листування відійшло на задній план – нащо чекати звісточки місяць, коли можна одразу дізнатись, як справи у рідні чи друзів? Телеканал «Інтер» констатує: сьогодні за статистикою на кожного українця в середньому припадає 2 телефони.

Але будь-які наслідки прогресу – це палиця з двома кінцями. І ось вже кілька останніх років інтелектуальна спільнота отяжена новою проблемою – як вирішити всі ті проблеми, котрі створила «мобільна ера»: електромагнітне забруднення навколишнього середовища, питання утилізації зламаних, непотрібних телефонів, зміни в поведінці людей, нові фобії та залежності.

Згадайте щось зі свого досвіду – чи комфортно ви себе почуваєте, коли раптом у дорозі опинились поза зоною досяжності? Чи нервуєте ви, коли не можете терміново зв’язатись з необхідною вам людиною? Мережа Інтернет, яка давно вже нерозривно пов’язана із засобами мобільного зв’язку, настільки змінила людство, що жива зустріч людей тепер часто почала замінюватись зустріччю в режимі он-лайн. Зручно і ніби наживо, але сухо і штучно. Саме через це й виникають казуси: ти не маєш друзів, тому що постійно сидиш в інтернеті, чи ти сидиш в інтернеті, тому що не маєш друзів?

Французький письменник Філ Марсо ще в лютому 2001 року ініціював акцію «Дні без мобільного телефону», метою якої було нагадати людям, що вони мають отримувати користь від сучасних технологій, а не залежати від них. Акція проходила і в цьому році – з 6 по 8 лютого. Та, на жаль, мало хто про неї знав. Напевно, в нашому суспільстві ще не усвідомлюється небезпека залежності людини від сучасних технологій, якщо подібному не приділяється увага.

Опитування в соціальній мережі «Типовий Володимирець» (участь взяли 50 жителів району) показало, що 30 із них не можуть з певних причин відмовитись від мобільного зв’язку (робота чи просто бажання постійно спілкуватись), 5 залежать від телефону через постійне використання ігор та додатків. Лише 10 не відчули б незручностей через брак телефону і всього 2 людини не мають телефона взагалі. Також була висловлена думка, що безглуздо проводити подібну акцію в нашому суспільстві: все одно люди не зроблять для себе висновків.

Працівник бізнес-центру «Інтертех» Анатолій розповідає, що кожного дня магазин продає по 2-3 мобільних телефони. Дорослі люди віком за 35 здебільшого купують прості телефони, аби можна було просто дзвонити. Попитом користуються багатофункціональні та сенсорні мобільники (загалом такі купуються молоддю).

З того можна зробити висновок, що сьогодні телефон – це не лише засіб зв’язку з людиною шляхом телефонного дзвінка. Це ще й спілкування в мережі Інтернет, ігри, додатки, вбудовані програми, що допомагають у навчанні, роботі та дозвіллі. Окрім того, це ще й певного роду самоствердження людини через придбання чогось модного.

Спілкування ж в соціальних мережах значно відрізняється від живого спілкування, має свої «правила», які часто розмежовуються з правилами мовлення та самої орфографії. Створюється нова культура, яка має й свою мову – інтернет-спілкування. Між іншим, самому письму деякі дошкільнята нерідко навчаються в тих самих соцмережах. Недбальство батьків чи нова неминуча тенденція?

Методист комунальної науково-методичної установи «Володимирецький районний методичний кабінет» Галина Горецька зазначає, що учнів усіх навчальних закладів району завжди попереджають про заборону користування мобільним телефоном під час навчально-виховного процесу. В курсі предметів з основ життєдіяльності та інформатики їх навчають і безпечній експлуатації комп’ютерів та засобів мобільного зв’язку.

Мобільний телефон став давно й засобом, за допомогою якого його власника завжди можна контролювати, слухати й записувати розмови (згадаймо викриття прослуховувань відомих осіб Європи та світу від Едварда Сноудена). Думаєте, таке можливе лише в Америці та Європі? Помиляєтеся: практично кожного свого абонента будь-який мобільний оператор контролює програмними методами, основаними на повторенні ключових слів: наприклад, «бомба», «зброя», «наркотики», «теракт», «гроші». Якщо ви часто їх повторюєте у певних комбінаціях, вмикається автоматичний запис з подальшим аналізом. За наявності підстав потенційний терорист ставиться на постійну «прослушку». І вже давно не секрет, що на кожного керівника, громадського діяча, політичного лідера ведеться досьє, в тому числі й на основі його телефонних розмов…

Якщо бачите на дисплеї вашого телефона кілька секунд напис приблизно такого змісту: «шифрування не підтримується…», можливо, на ньому вистрибують різні позначки, наприклад, замок із відкритою дужкою або знак оклику, це все має вас наштовхнути на думку про прослуховування. Провайдери мобільного зв’язку подібні піктограми коментувати не люблять. Однак в їх ліцензіях чітко прописаний обов’язок в екстрених випадках сприяти роботі правоохоронців.

 А віднедавна за людиною можна спостерігати ще й завдяки мобільним додаткам, що встановлюються на телефонах (ігри, програми). Так, усім відомі ігри на Майданну тематику, що не так давно поширились серед української молоді. Як тільки ви її скачали, одразу маєте шанс потрапити в поле уваги відповідних служб.

Не таємниця, що в інтернеті легкодоступні багато програм, які здатні таємно працювати у телефоні жертви та зберігати або передавати на сторону записи телефонних розмов, SMS-повідомлень, географічні координати і навіть знімки з вбудованої фотокамери. У групі ризику користувачі телефонів на базі операційної системи Symbyan і Windows Mobile. Програми-шпигуни є і для iPhone, але встановити їх на незламаний телефон не вийде.

 

Отак ми йдемо у ногу з прогресом. Що нам від того, коли мобільний телефон стає не засобом зв’язку, а засобом самоствердження? Що від того, коли дитина ваша хоче не просто телефон, а саме найновішу його модель? Що від того, коли люди перетворюються на зомбі – очима в монітор і «нехай весь світ зачекає»?

Ми вже не можемо відмовитись від тих благ, що застосували на практиці, тим більше таких зручних. Однак треба усвідомлювати, що потроху стаємо заручником речей, які створені нами ж для полегшення життя.

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

П'ять ознак прослуховування мобільника

Потрібно зазначити, що для звичайної людини шанси опинитися у когось «на гачку» невеликі. Більшість з дивацтв в роботі мобільних телефонів можуть бути викликані збоями в зв'язку, «глюками прошивки», застарілим акумулятором і т.д.

Але якщо ви щось запідозрили, можете спробувати самостійно їх перевірити. Є кілька ознак, які можуть опосередковано підтвердити факт наявності "прослушки".

 1.  Висока температура батареї

Якщо акумулятор вашого телефону гарячий це значить, що він активно розряджається.  Це нормально під час розмови, але якщо до апарату ніхто не торкався кілька годин, а він все одно залишається відчутно теплим, значить, всередині нього щось відбувається, наприклад, працює шпигунська програма.

2.     Телефон занадто швидко розряджається

Цей пункт випливає з попереднього: якщо батарея розряджається дуже швидко, особливо, якщо телефоном не користувалися більше звичайного, значить, всередині нього працює якийсь потенційно небезпечний додаток.  Однак пам'ятайте, що з часом акумулятори "зношуються" і зниження часу роботи це нормальне явище.  Замислюватися потрібно тільки в тому випадку, якщо тиждень тому телефон працював від одного заряду три дні, а зараз тільки один.

3.  Затримка при вимиканні

Звертайте увагу на затримку при вимкненні телефону.  Якщо цей процес займає підозріло багато часу, супроводжується миготінням підсвічування (воно може горіти ще деякий час після виключення) або вимкнення взагалі не вдається, то з телефоном щось відбувається.  Це можуть бути, звичайно, звичайні технічні проблеми, але не виключені і більш неприємні варіанти.

4.     Дивна поведінка

Якщо телефон включає підсвічування екрану, сам вимикається, перезавантажується, встановлює або запускає програми, то, швидше за все, ви вже "під ковпаком".  Звичайно, і тут не можна виключати якісь збої в роботі операційної системи, але не звертати на це увагу ніяк не можна.

 

5.  Перешкоди і наведення

Перешкоди можуть бути двох видів: ті, які ви чуєте під час розмови, і ті, які виникають при піднесенні телефону, наприклад, до аудіоколонки.  У першому випадку підозрілим є шуми або будь-який інший шум (клацання, шипіння і т.п.), який супроводжує вашу розмову з будь-яким абонентом в будь-який час.  Іноді поява перешкод є результатом поганого прийому сигналу або іншими подібними проблемами, але якщо шум чути завжди і вже не перший день, то це привід для хвилювання.

Другий випадок це наведення передавальної антени телефону на інші пристрої, в першу чергу на колонки або динаміки.  Ви, напевно, неодноразово чули цей "булькаючий" звук.  Він виникає під час розмови, а також у режимі очікування з невеликими інтервалами, коли телефон звертається до базової станції.  Ненормальним вважається безперервне "булькання" в той час, коли по телефону ніхто не розмовляє.  Це може означати, що шпигунська програма вийшла на зв'язок з іншим телефоном, і передає йому всі навколишні звуки.

 Без залучення силових структур ефективним заходом безпеки є блокування телефону паролем. Мобільний телефон при цьому потрібно завжди тримати при собі, тобто намагатися не випускати його з рук. Так можна уникнути установки на свій гаджет чужих пристроїв стеження. Якщо ви не збираєтеся використовувати телефон якийсь час видаліть акумуляторну батарею з відсіку. Тоді стежити за вами за допомогою вашого ж телефону буде вкрай складно.

Існують спеціальні шифрувальні програми, які можна закачати в телефон та захиститися від сторонніх вух. Але тоді буде кульгати якість самих розмов.

Краще придбати спеціальну модель мобільного телефона з криптозахистом – апарат конфіденційного зв’язку. Ними користуються державні та силові структури. Але можуть придбати і звичайні громадяни, якщо гроші мають, бо коштує апарат недешевоайдешевші коштують близько трьох тисяч доларів).

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.