Великий піст – війна із дияволом та гріхом

( 0 Votes )

З 3 березня розпочинається Великий піст. Для християн це не трагедія, а навпаки, благодатний час перемін. Покаяння - із грецької, дослівно так і перекладається, як зміна розуму (стилю мислення), зміна способу життя.

Цього року Великий піст має дуже унікальну особливість, адже у цей подвиг вирушає не тільки кожна людина закрема, але і цілий народ загалом. І ті душевні переживання, що відбуваються під час війни із гріхом у серці кожної людини, зараз ретранслюються на весь український народ.

Тому, якщо зможемо подолати гріх у своємо серці, тим самим ми допоможемо своєму народу.

Гріх завжди обман, Святі Отці пояснюють так принцип дії гріха: «гріх – це коли лучник цілиться в ціль і в неї не попадає».

Гріх, як явище, має свій цикл розвитку, має свої правила і свої закони, за якими він може потрапити в свідомість людини.

Святі Подвижники, які не тільки знали про гріхопадіння наших прародичів, але і спостерігали за собою, бачили подібну аналогію розвитку диявольської спокуси і у власному житті, об’єднавши Церковну науку і практичний досвід, вказують на такі моменти градації гріха, починаючи від думки, завершуючи грішним ділом:

1. Вступ. Це короткочасне зосередження нашої уваги на гріху. Джерелом вступу в більшості випадків є наші органи чуття: зір, слух ...,  уява і пам’ять.

 2. Увага. Це зосередження на уявному гріховному образі для того, щоб детальніше розглянути його. Тут важливо вступити в боротьбу із спокусою, поки вона не проникла у наше серце.

 3. Насолода. Це вже коли вслід за розумом до спокуси приєдналось і наше серце. Гріх починає нам подобатись. Ми отримуємо задоволення від розумового споглядання гріху і насолоджуємось у почуттях.

 4. Бажання. Від насолоди до бажання один крок. В бажанні ми шукаємо нагоди втілити свою фальшиву насолоду.

5. Рішучість. Вона відрізняється від бажання тим, що тут присутня впевненість у гріховній справі.

6. Грішне діло. Це плід розбрату, який був закладений в середині людині у вступі і переріс в зовнішній прояв вже на ділі.

 Під цю умовну схему можна підставити будь-який гріх.

 Отже, щоб воювати із ворогом, потрібно не тільки знати його в обличчя, але і знати його зброю. Наш ворог – диявол, а зброя його – спокуса. Ми можемо байдуже спостерігати, як хитрий змій влазить у нашу душу для того, щоб її осквернити, але можемо і розпочати боротьбу і за себе і за свою країну. Вибирати нам.

священик Михайло Льода  

 

У вас недостатньо прав для коментування.