Про користь шоколаду

( 0 Votes )

Саме зараз напередодні різдвяних та новорічних свят шоколад в великій «пошані». Попит на солодощі зростає в десятки , а то й тисячі раз, адже всім хочеться попестити себе і рідних вишуканими ласощами.

А що ми знаємо про шоколад? В першу чергу що виготовляють його з плодів вічнозеленого тропічного дерева ТЬеоЬгота-сасао, що в перекладі з латини означає «їжа богів». Що цікаво, дерево цвіте і родить безперервно. Тому, на ньому одночасно можна побачити квіти і плоди різної стиглості.

 Плоди какавового дерева їстівні, та найбільшу цінність має насіння ( до 60-ти штук в одному плоду). Свіже насіння гіркувате. Тільки після тижневої ферментації на сонці воно набуває коричневого кольору , приємного смаку та аромату. Подрібнюючи ці боби, виготовляють терте какао з якого і складається шоколад. Після віджиму какао-олії утворюється жмих, порошок з якого роблять какао-напої.

Медики давно помітили, що шоколад крім бадьорості, сили і гарного настрою має й інші корисні для організму властивості. В шоколаді були знайдені речовини, які мають протиракову дію, а також флавоноли, що покращують стан кровоносних судин. А нещодавно стало відомо, що теобромін, який міститься в какао, має виражену протикашлеву активність. До речі, останні дослідження довели, що цей улюблений делікатес допомагає знімати стрес.

Ви ніколи не лікували агніну за допомогою солодощів? Спробуйте,- якщо у вас починає боліти горло, покладіть шматочок шоколаду на язик і повільно розсмокчіть його, вам відразу стане легше. Незначна кількість чорного шоколаду зміцнить серце і пом'якшить сприйняття стресових ситуацій.

Завдяки унікальним хімічним властивостям шоколад просто необхідно для підтримки тонусу організму. Допомагає він багатьом стати щасливими не лише завдяки своєму смаку, що вже лікує на емоційному рівні, а й покращує настрій. Недарма шоколад навіть назвали ліками від самотності та депресії. Насправді, дуже приємно довгого зимового вечора поласувати шматочком шоколаду наче туга відлягне від серця.Славиться не лише смак, але й аромат какао. Цей чудовий букет запахів робить шоколад одним із найкращих засобів аромотерапії. Проте зловживати шоколадом не слід. Споживати його рекомендують тричі на місяць, що до речі, якщо вірити вченим з Гарварда, продовжує життя на рік.

А ще це хороший афродизіат- це довели ще древні ацтеки. Відомо, що вождь ацтеків Монтесума випивав до 50-ти склянок цокоатлю ( так вони називали шоколад) на день і славився неабиякими сексуальними здібностями. Про Казанову говорили, що він вважає шоколад дієвішим в звабленні жінок аніж шампанське. Стимулюючу дію шоколаду помічали і інші.

Цікаво, що справжній шоколад визнали корисним навіть священники, дозволяючи його вживати в піст. Але будьте уважні: пісним може бути лише шоколад без молочних додатків. І ще будьте обачливі аби замість справжнього шоколаду не купити сурогат. Якщо на обгортці не вказано, що в його складі замість тертого какао, какао-олії міститься какао-порошок та рослинні олії - знайте, що цей «продукт» не має жодного відношення до шоколаду. Ні, ви звичайно не отруєтеся ним, але й користі не матимете . Справжній шоколад крім тертого какао, какао-олії, цукру або цукрової пудри не повинен містити домішок, крім шоколаду з наповнювачами (горіхи, родзинки, цукати). А до молочного шоколаду додають ще сухе молоко або сухі вершки.

Що цікаво, є люди, які не можуть встояти перед цією солодкою спокусою-це шокоголіки. Так, відома голлівудська зірка Кетрін Хепберн зїдала до 0,5 кг. шоколаду на добу й при цьому мала чудову фігуру. Та не варто спокушатися, все таки шоколад дуже калорійний: в 100 гр. міститься 540 ккал.

Отож смакуйте з користю!

 

Ірина ПЕТРОВА, лікар-санолог.


 


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.