Жителька Володимирця вдома вирощує перепілок (+фото)

( 0 Votes )

Ще давній Гіппократ говорив: “Наша їжа повинна бути ліками, а наші ліки мають бути їжею”. Ми ж це часто забуваємо і часто всілякі таблетки, пігулки та драже заміняють сніданок чи вечерю. Усі хвороби ми беремо з власного столу, з власної тарілки. А чому б не спробувати полікуватись за обідом чи сніданком?

Візьмемо, для прикладу, перепілку. Про цілющі і дієтичні властивості її м’яса та яєць відомо вже давно. Ще з часів Київської Русі дику перепілку подавали до боярського та княжого столу печеною, маринованою, фаршированою грибами, брусницею, на молоці.

Перепелине м'ясо використовується в харчуванні при лікуванні хвороб серця, шлунка, печінки, легенів, нирок, зцілює хронічні хвороби, покращує тонус, зміцнює кістки.

Яйце перепілки заслужено вважається дієтичним продуктом виняткової цінності. Воно перевершує куряче яйце по багатьох живильних речовинах, містить більше холіну, білка, незамінних амінокислот, заліза, калію, міді та фосфору. Перепелині яйця завжди були в меню на столах імператорів і знатних панів.

Олеїнова кислота, яка міститься в яйці, розчиняє і виводить камені з жовчного міхура, нирок, використовується в лікуванні безпліддя, екзем, епілепсії та алергічних захворювань. Яйця сприяють поліпшенню самопочуття під час вагітності, насиченню організму мікроелементами, амінокислотами і вітамінами в післяпологовий період, сприяють збільшенню кількості молока у матері-годувальниці.

 У дієтичному харчуванні яйце використовується при лікуванні сильних головних болів, анемії, чутливості до ГРЗ, зниженого і підвищеного тиску, туберкульозної інтоксикації, зниженні імунітету, бронхіальній астмі, хронічній пневмонії, гастриту, захворювань шлунково-кишкового тракту.

 Насиченість яйця вітамінами групи "В" сприяє поліпшенню роботи нервової системи, внаслідок чого людина знаходить врівноваженість і спокій. Перепелине яйце не містить холестерину, сприяє підвищенню гемоглобіну, нормалізації кров'яного тиску, очищенню крові, хорошому відновленню організму після перенесеного інфаркту, операції. Хороші результати були показані при вживанні в їжу яєць в лікуванні панкреатиту, хвороб печінки, виразкової хвороби шлунка і гастриту.

 Дослідниками різних країн була доведена користь перепелиних яєць і при виведенні радіонуклідів з організму.

 Високий вміст фосфору сприяє розвитку розумових здібностей. Встановлено, що дитина, з'їдаючи по 2 яйця в день, мало хворіє, добре розвивається, має гострий зір, міцну нервову систему та відмінну пам'ять. Японська медицина давно і всебічно вивчає властивості перепелиних яєць, вони включені в обов'язковий раціон харчування учнів – кожен школяр отримує під час обіду по 2 штуки.

 Перепелині яйця належать до найсильніших стимуляторів потенції. Чоловіки в Німеччині з'їдають натще 4 яйця в сирому вигляді, запиваючи горілкою (одна столова ложка), настояної на перегородці волоського горіха. У Болгарії фахівцями розроблено спеціальний коктейль: змішуються 2 перепелиних яйця, 20 г коньяку, 120 г коли, чайна ложка цукру, шматочок лимона; потім в отриману суміш додається газована вода. Не менш помітний ефект посилення потенції і якщо просто з'їдати сирі яйця. Згідно з дослідженнями, вживання сирих яєць не несе загрози здоров'ю, вони не заражаються сальмонельозом та іншими інфекційними захворюваннями, не викликають алергію, при цьому організм засвоює всі вітаміни на 100%.

Народна медицина радить зміцнити організм і відновити імунний баланс шляхом щоденного вживання 6 сирих яєць (3 вранці і 3 увечері) впродовж 40 днів. При високій температурі можна випити ефективну суміш, яка готується змішуванням 5 сирих яєць, 100 мл/л горілки і однієї столової ложки цукру.

Перепелині яйця сприяють нарощуванню м'язової маси; їх рекомендують включати в раціон харчування людей, що займаються спортом, зокрема культуризмом і важкою атлетикою.

Жителька Володимирця вдома вирощує перепілок
 

Цілющими властивостями володіє і яєчна шкаралупа, що готується за певними рецептами. Скажімо, в медичних центрах шкаралупа використовується при успішному лікуванні діатезів і нейродермітів.

 Вміст у яйцях унікального набору амінокислот, макро- і мікроелементів, лецитину сприяє формуванню пігменту, який надає особі здоровий колір шкіри. Тому вони широко використовуються в косметології і косметичної промисловості.

За порадами та консультаціями про вирощування перепілок в домашніх умовах я звернулась до володимирчанки Наталії Мазур, яка вже декілька років поспіль успішно вирощує цю пташку в себе на обійсті. Пані Наталія під свою міні-ферму облаштувала комірчину, адже перепілка вимагає певного температурного режиму. Під стіною декілька кліток, в яких живуть пташки.

Жителька Володимирця вдома вирощує перепілокНашу появу півники зустрічають голосним криком, типу: «Увага! На території незнайомці!», і весь час нашого перебування вони перегукувалися між собою.

Розпитую у пані Наталії про особливості догляду за перепілкою.

– Птахи чутливі до зміни температури, освітлення, реагують на появу незнайомців, голосні звуки – всі ці чинники можуть впливати на несучість самочок. Але в харчуванні вони невибагливі. 2-3 годування на добу для дорослої птиці достатньо, обов’язково має бути чиста вода. Зараз даю вдосталь зелені. Корм купляю в спеціалізованих магазинах.

– А як щодо розмноження перепелів?

– В умовах неволі перепілка не насиджує яйця, тому користуюсь інкубатором. Інкубація триває 17 днів. Маленькі перепелята дуже чутливі до низької температури, адже їхня вага всього декілька грамів, величиною з жолудь. Треба походити коло них і глядіти як дітей.

– В якому віці перепілка починає нести яйця?

– Самка починає нести яйця у місячному віці, а за рік може дати до 300 штук. В умовах квартири на 1 м² площі при установці кліток в 5 ярусів можна утримувати близько 300 птахів. За місяць 250 самок можуть знести до 6000 яєць. Тобто повністю забезпечити сім’ю з 6 чоловік у повноцінному, корисному харчуванні. Я мама, і насамперед турбуюсь про здоров’я своїх дітей. Синові щотижня передаю декілька лотків до Києва, а донька і племінник щоранку споживають по 2-3 яйця. А ще таким чином підтримую здоров’я хворої мами. Курячі яйця майже не використовую.

– Чи можете поділитися фірмовими рецептами страв з перепелиних яєць?

– Будь ласка. Найлегше подати варені яйця з червоною ікрою, вибравши жовток. Дуже гарно виглядає ця страва на святковому столі. А ще можна підсмажити печерицю, попередньо в шляпинку вибивши яйце, посоливши- поперчивши до смаку. А для гурманів можна приготувати перепілку у виноградному листі. Для цього тушку посолити, обмастити вершковим маслом, загорнути у виноградний листок і обмотати товстими нитками. Доти полежати з півгодини. Потім смажити в пательні у великій кількості жиру 15-20 хв. Або натерти тушку сумішшю солі, чорного меленого перцю та паприки, полити соком лимону та змастити майонезом. Залишити в холодильнику на 2 години. На дно дека налити воду, покласти гратки, на них викласти перепілок спинками донизу. Готувати 30-40 хв. при температурі 200С. Можна в серединку покласти половинку кислого яблука, і матимемо вже нову страву – перепілку в яблуках. Для модниць – низькокалорійна і смачна страва: тушкувати перепілку в молоці, посоливши-поперчивши до смаку. Рецептів – безліч, аби було бажання!

– Дякую за розмову.

Лариса Сарницька

 

У вас недостатньо прав для коментування.