Птахи в зимовому небі...

( 0 Votes )

Птахи – реальний індикатор стану екології в навколишньому середовищі. За птахами спостерігають орнітологи. Та за життям пернатих спостерігають і дорослі і діти.

Після Чорнобильської техногенної катастрофи першими про небезпеку радіації попередили загиблі лелеки, що лежали і вмирали обабіч доріг, на полях та біля ріки Прип’ять. Птахи, які зникли, ще раз спростували тезу безпечності мирного атому. Фото з чорнобильськими лелеками, ластівками та плисками облетіли світ. Після 1986 року літ з п’ять навіть у нас на Поліссі зникли метелики і комахи – основна їжа птахів.

 Відтоді орнітологічною Україною зацікавилися всі континенти. Подумала про себе й Європа. У нашій Більській Волі, у Зарічненському районі торік працювали вчені –дослідники. В Білоозерському заповіднику – українські, а у сусідів із Волинню – французи.

Перших і других цікавили рідкісні перелітні плахи, птахи, що занесені в книгу природи, їх місця гніздування, час прильоту і відльоту.

Ось чому так важливо знати всім дослідникам про аномальний політ птахів у середині грудня 2012 року. Що змусило птаство цілою колонією так пізно мігрувати?

Та повернемося до повідомлень спостережливих і небайдужих людей і подякуємо їм за повноцінні повідомлення. Всіх дзвінків та відвідин редакції – 23.

Ось деякі із них.

Валентина Малюта, смт Володимирець:

– Я якраз переходила площу, йшла з базару. І чую у небі як «курли-курли». Піднімаю голову – а наді мною до півсотні птахів. Я їх дуже добре розгледіла. Лапи довгі світло-коричневого кольору. Низ птахів світлий, до білого. А крила великі, чорні. Вони летіли мов двома з’єднаними ключами. А один птах справа то відставав, то їх доганяв. Мабуть, він, бідненький, там і впав, на полі на Довговолю. Я прийшла додому, розповідаю мамі і тьоті, й плачу: «пропадуть птахи. Мороз і зима. Куди вони в таку пору?»

Увечері я подзвонила своїй подрузі і колишній колезі по «Союздруку» Клаві (вона живе в Кузнецовську). Ми з нею цікавимося такими природними темами. Кажу, що маю новину. А вона мені: «Ти хочеш про птахів мені сказати? То я вже знаю. Не переживай. Твої птахи в порядку. Наша атомна випускає у Стир теплу воду. То там зібралося стільки птаства, що й не перелічити! І чаплі були, і різні дикі качки та гуси. І ціла колонія лебедів-шипунів. Всі там живуть. Мій чоловік із друзями туди ходить і підгодовують птахів».

Бачили більш схожих до журавлиного роду птахів у Володимирці, Жовкинях, Довговолі, Жолудську, Кошмаках, Олізарці, Рафалівці та Кузнецовську – про це повідомили нас небайдужі люди.

Бачили птахів і володимирчанки Катерина Вишневська, Василина Петрина, Лариса Радчук, Наталія Котович, а також медики районної поліклініки, повідомила нам Роза Вінник. А ось жителька Степангорода Віра Снітка та її сусід Віктор Іваненко стверджують, що теж бачили птахів у зимовому небі. Але це, вважають вони, були дикі гуси. Спочатку подумали, що то лебеді перелітають із Ніколаєво Голлє. Але потім пересвідчилися, що то таки дикі гуси, бо летіла низесенько і друга їх партія. Спостерігала за скупченням птахів у небі і працівниця Великожолудської сільської ради Лідія Мордас.

Треба сказати, що там, де людина має добре серце й селяться перелітні птахи. У Жолудську є невеличке озерце, і туди щороку на гніздування прилітають лебеді. Рибалки та учні місцевої школи підтримують з ними дружні стосунки — підгодовують їх. Приємні і незабутні враження дарують лебеді, особливо дітям, коли підпускають до себе і приймають корм.

 Коментар спеціаліста

 На думку голови Рівненського обласного осередку Українського товариства охорони птахів Василя Ільчука, найбільш вірогідно, що це могли бути гуски сірі, чаплі сірі або ж чепури великі, оскільки дані види іноді зимують на Рівненщині на водоймах, які не замерзають. Василь Ільчук веде постійні спостереження за зимівлею птахів на водосховищі Хмельницької АЕС, де чаплі і чепури зимують на теплих водах атомної станції

Так було і минулого року. Згадані птахи затрималися на відкритих і багатих водоймах в Зарічненському районі, бо погода їх обманула – була помірно теплою.

Коли ж мав статися великий снігопад, природний інстинкт спрацював як годинник, і птахи кинулися на південь. Хвилюватися не потрібно. І на Хмельницькій АЕС, і на Рівненській атомці є водойми, куди йдуть відпрацьовані теплі води, в яких і зимують перелітні птахи. А якщо взяти до уваги, що дикі пернаті ювелірно відчувають   відхилення в екології, то можна із впевненістю сказати, що води від промислових викидів АЕС терпить і приймає природа. Значить, в навколишній екології все в нормі.               

Галина ТЄТЄНЄВА

 

У вас недостатньо прав для коментування.