Цикли нашого життя

( 0 Votes )

Людське життя розвивається семирічними циклами. Кожен завершується кризою і, як результат, переходом на наступний, вищий рівень.

Від 0 до 7 років: сильний зв'язок з матір'ю. Становлення відчуттів. Головні відчуття: запах матері, молоко матері, голос матері, тепло матері, поцілунки матері. В основному період закінчується тріщиною в захисному коконі з материнської любові і відносно тривожним відкриттям решти світу.

 

Від 7 до 14: сильний зв'язок із батьком. Становлення особи. Батько стає новим партнером в освоєнні світу за межами родинного кокона. він розширює родинний захисний кокон. Батько стає точкою відліку. Матір люблять, батьком захоплюються

Від 14 до 21: бунт проти суспільства. Становлення інтелекту. Це підліткова криза. З'являється бажання змінити світ і знищити існуючі структури. Підліток атакує родинний кокон, потім суспільство в цілому. Підлітка захоплює все нове, бунтарське: агресивна музика, романтичні вчинки; у нього виникає прагнення до незалежності, бажання втекти, прилучитися до груп молоді, що ставить себе поза суспільством. Він захоплюється анархічними цінностями і систематично заперечує цінності суспільства, що оточує його. Період закінчується виходом із сімейного кокона.

Від 21 до 28: вступ до суспільства. Стабілізація після бунту. Після марної спроби зруйнувати суспільство інтеграція з ним на основі бажання працювати ефективніше, ніж попередні покоління. Пошуки цікавішої професії, ніж професія батьків. Пошуки цікавішого, ніж у батьків, місця мешкання. Спроба створити щасливішу пару, ніж подружня пара батьків. Вибір партнера (партнерши), створення домашнього вогнища. Створення свого особистого кокона. Період найчастіше закінчується весіллям.

Тепер людина виконала свою місію і створила свій перший захисний кокон. Далі вона приступає до другого ряду семирічних циклів.

28-35: консолідація вогнища. Услід за весіллям, квартирою, машиною приходять діти. Майно накопичується усередині кокона. Але якщо перші чотири цикли пройшли не дуже успішно, вогнище не буде міцним для подальшого існування. Якщо у жінки стосунки з матір'ю склалися не так, як мали б, та докучатиме невістці. Якщо у чоловіка були нелади з батьком, той втручатиметься і впливатиме на життя молодої пари. Якщо бунт проти суспільства не відбувся, на роботі можуть виникати конфлікти. У тридцять п'ять років кокон без міцної бази часто розвалюється. Відбуваються розлучення, звільнення з роботи, депресії, психосоматичні хвороби. В цьому випадку перший кокон кидають і...

35-42: ми починаємо все з нуля. Криза минула, йде реконструкція наступного кокона. Людина вже збагачена досвідом власних помилок, отриманих при створенні першого. Йде перегляд відносин з матір’ю і жіночністю, з батьком і мужністю. Це час, коли розведені чоловіки відкривають для себе коханок, а розведені жінки коханців. Вони намагаються зрозуміти, що ж їм потрібно вже не від шлюбу, а від протилежної статі. Взаємовідносини з суспільством теж переглядаються. Тепер професію вибирають не з міркувань надійності, а цікаву або таку, що залишає багато вільного часу. Після краху першого кокона людині часто хочеться якнайскоріше побудувати наступний. Новий шлюб, нова робота, нове життя. Якщо людина позбавилася від обставин, що заважали їй, вона здатна створити покращений від попередніх кокон. Якщо чоловік не зрозумів минулих помилок, він побудує собі ту ж саму в'язницю і зіткнеться з тими ж проблемами. Це називається «йти по колу». Тоді цикли просто перетворяться на повторення колишніх помилок.

42-49: перемога над суспільством. Створивши успішний кокон, людина може насолодитися радощами любові, родинного життя, роботи, розквіту своєї особи. Ця перемога веде до двох можливих варіантів. Або людина жадає все нових матеріально виражених підтверджень свого успіху: більше грошей, більше комфорту, більше дітей, більше коханок чи коханців, більше влади, і нескінченно збільшує і збагачує свій новий кокон. Або ж кидається в нову стихію завоювань – духовну. Починається справжня побудова особистості. За логікою, цей період повинен завершитися ідентифікаційною кризою, екзистенціальним питанням: «Чому я живу, що я повинен робити для того, щоб додати своєму життю інакший, ніж матеріальний, сенс?»

49-56: духовна революція. Якщо людина зуміла створити свій кокон і реалізуватися в сім'ї і на роботі, вона починає жадати мудрості. І починається наступна духовна революція. Духовний пошук, якщо він йде чесно і уникає стадних пасток і готових ідей, ніколи не закінчується. На це витрачається все життя, що залишилося.

Так завершується другий квадрат 4x7 років. Еволюція далі йде по спіралі. Кожні сім років ми піднімаємося на одну поділку вище, проходячи ті ж самі етапи: стосунки з матір'ю (у цей час батьки можуть відійти у вічний світ), стосунки з батьком (те ж саме), бунт проти суспільства (невдоволення політикою і владою), укріплення або створення своєї сім'ї. Інколи люди навмисне порушують стосунки з сім'єю або на роботі для того, щоб знову розпочати цикл. Таким чином вони віддалюють той момент, коли здійснюється перехід до фази духовності (або уникають його, оскільки бояться залишитися віч-на-віч з самим собою).


 

Бернард ВЕРБЕР 

дослідник-енциклопедист


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.