Все про пасху

( 3 Votes )

Пасха – це світле свято в душі і в домі. До нього християни готуються і йдуть визначених 40 днів. Хто постив і зумів дотриматися духовної і тілесної чистоти, –стрічає Пасху піднесено, як переможець.

Паску завжди святкуємо весною, коли пробуджується і оновлюється природа, світ. Прибирання і наведення чистоти проводили перед Пасхою жінки. На їх плечі лягало чи не найбільше роботи.

 Кожен тиждень має своє значення. Так, на «похвальних» днях господині «засаджували картоплю» і висівали кріп – навіть якщо лежав сніг. Найвідповідальнішим є останній тиждень перед святом. Він називається Страстним, а всі його дні – Великими. Бабусі і наші матері намагалися до його початку (до Вербниці) поробити всі основні роботи. 

А в з Великого понеділка йшла власне ритуальна підготовка до великого празника. Збиралися всі позичені речі. Нічого з дому до Пасхи не віддавали і не позичали.

У Чистий четвер перепалювали перед полум’ям сіль, яку обов’язково носили святити у великодню ніч до храму. Є така сіль – «на семи вітрах»; її теж готували на Чистий четвер. Увечері в середу насипали у глиняний чи скляний посуд, виносили на подвір’я під відкрите небо, і там залишали на ніч. Вранці у чистий четвер сіль була готова.

У цей день всі батьки і діти вставали до схід сонця і швиденько вмивалися. Мати приказувала дітям: «Давайте вмивайтеся першими, щоб вас ворона не попередила. Бо якщо ворона вмиє своїх діток перш за вас, будете «каркати» і кашляти».

На Чистий четвер дівчина на виданні вмивалася і витирала обличчя новим рушником – щоб швидше вийти заміж. На перший день Пасхи цей рушник із пасочкою і яйцем віддавала бідним.

У Чистий четвер жінка, в якої чоловік любить горілку, мила швиденько вікна у домі, а ту воду лила п’яниці сім разів на спину, приказуючи: «Як Богородиця Христа породила, молоком своїм кормила, так би і ти (ім’я) хати держався, як дитина матері. Водку, брагу, вино не пив, в рот не лив. Як ці вікна відмилися і стали чисті, так і ти будь чистим. Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа». «Амінь» не говориться.

Злякану дитину підкурювали у Чистий четвер шерстю собаки чи кішки, пір’ям півня. Дитину ставили на поріг вхідних дверей, лицем надвір, заміряли якого росту і робили відмітку на дверях. Зрізали пасмо волосся і спалювали. Той попіл вкладали в дірочку, виколупану у зазначеному на дверях місці, і запечатували воском. Дитина виросте – і свій страх переросте.

У Чистий четвер починали готувати святі хліби, фарбували яйця. Допоки собі не спекли паски, форми для випічки з дому не даються і не позичаються. Кожна жінка як тільки виходила заміж, мала придбати собі цей ритуальний посуд. А саме купити декілька форм для хліба, декілька літрових кружок для випічки високих пасочок.

Обмінюватися спеченими пасками до свята можна.

Як роблять, щоб гроші водилися і багатство прибувало. У Чистий четвер до обіду (чим раніше, тим краще) треба перерахувати всі гроші, які є у вашому домі. Запам’ятати суму: і гривні, і копійки. Вранці у п’ятницю згадати цю суму. Цілий рік гроші у вас водитимуться.

Ще беруть три 5-тикопієчні монети і кладуть в перший день Пасхи при вході у хату за порогом (як копійка ляже), далі – по монеті в хлібницю та в холодильник під яйце. Можна в коробочку накласти сіна, покласти 5 копійок і складати туди яйця. Їх, звичайно, треба споживати, весь час поновлюючи запас, як і хліб, а от копійок не чіпають.

Щоб бути здоровим, багатим і щасливим треба сорок разів за Великодну ніч дати милостиню. Якщо це не вдається зробити, розсипте копійки перед собою і поставте на те місце кошика з паскою для посвяти. Копійки не забираються. Вони даруються землі.

По закінченню Всенощної по чужих хатах не ходять, а поспішають додому. Кладовищем на Пасху теж не ходять. Для цього є Радуниця, спеціальний день. На цвинтар можна входити тільки через ворота, бо там вас чекають душі рідних померлих. Бажано відвідувати кладовище до 12 годин для. Такі настанови знаючих людей. Після обіду в місці мертвих живим людям нічого робити.

На Пасху чим раніше поснідаєте, розговієтеся, тим щасливіше проведете рік. Все вдаватиметься. Удача сама йтиме до ваших рук. Мужу і дружині не можна «христосуватися» – посіють нелад.

Шкарлупу із червоних яєць, крашених цибульницею, збирають окремо зі столу, сушать, товчуть і висипають у вино. Настоюють тиждень і більше, дають пити чоловікам від імпотенції. Добре запастися такою шкарлупою із дому багатодітної родини. Кажуть, неймовірно, але результат чудовий!

Якщо є проблеми із пам’яттю, то треба взяти посвячене яйце в ліву руку, правою перехреститися і через поріг гукнути: «Яєчко – до хати, а я буду пам’ять мати. Христос Воскрес! Амінь».

Дівчина яка довго не може вийти заміж, повинна завчасу прийти на Всенощну і почути всі церковні дзвони. При кожному тихенько сказати: «Дай, Боже, жениха хорошого, в чоботях і з калошами. Дай Боже, жениха мені, з коровою і на коні!». Це древнє замовляння із сивої старини спрацьовує ідеально.

Добре, як з дому паску йде святити чоловік. Взагалі такий День не бажано пропускати чи проспати. Люди інших релігійних конфесій намагаються постояти у гурті християн – для зцілення і позитиву. При перших дзвонах можна сказати: «Христос Воскрес! А моїй сім’ї здоровля єсть, в домі – багатство, на полі – урожай. Амінь!»

На Пасху не можна працювати. Ні різати, ні копати. Це – день радості. Тож святкуйте і величайте цей Великий День!

Записала Галина Тєтєнєва.

 

У вас недостатньо прав для коментування.