Амброзія

( 0 Votes )

 

Чули чи не чули про амброзію, але побачити її у нас вже можна.Ще торік пообіч аеродромівських вулиць розкошувала ця рослина. Придивіться і у себе: непрошена гостя може принести несподівані неприємності. Поки вона не розродилась так,як борщівник на наших землях,варто оглянутись і усунути перспективну проблему

Детальніше: http://agronews.ua/node/30256

 

 

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА І ЯК З НЕЮ БОРОТИСЯ? 

Сьогодні ми вирішили розповісти про засмічену рослину амброзія полинолиста. Можливо, хтось з ним вже стикався в садах і городах, а, можливо, що хтось його не бачив ще або бачив, але не звертав увагу. Хочемо відмітити, що амброзія – це не та рослина, якій можна дозволити зростати в саду або навіть поряд з ним. Чим же небезпечна амброзія для людини і саду-городу, чому від неї слід позбавитися і як з нею боротися?

Амброзія – це сильний алерген. Для багатьох людей період, коли квітне амброзія, найнестерпніший. А все тому, що в період свого цвітіння амброзія виділяє дуже велику кількість пилку, який дратує слизисту оболонку і утрудняє дихання. З кожним роком людей, страждаючих від цієї рослини, стає все більше. Через те, що бур'ян амброзія шкодить здоров'ю, а також важко виводиться з полів – її віднесли до карантинних об'єктів.

Вважає за краще зростати амброзія полинолиста в садах і в городах, будучи сусідами з овочевими і просапними культурами або деревами і чагарниками. Вона шкодить рослинам, всмоктуючи своїм корінням величезну кількість води. Культурні рослини, садові дерева і чагарники у результаті недоотримують вологу і починають в'янути. Якщо вчасно не відреагувати на це, то всі ваші посадки можуть загинути. Також амброзія у декілька разів знижує кількість і якість урожаю.

Деякі дачники намагаються боротися з рослиною за допомогою скошування. Звичайно, якщо ваша ділянка невелика, то такий спосіб «приборкання» бур'яну сповна нормальний. Амброзія не пошириться по всьому вашому саду і городу, оскільки не встигне дати насіння. Амброзія полинолиста тим і хороша (якщо так можна сказати про неї), що це однорічна рослина і наступного року вона не відросте від кореня.

Але є ще декілька способів боротьби з цим злісним бур'яном. Сівозміна, ручна прополка, чорна пара – все це боротьба з амброзією.

Так, сівозміна має бути правильно розпланований. Потрібно чергувати просапні культури із зерновими і трав'янистими рослинами.

Чорна пара – відпочинок території від перекопування і посівів. Якщо вибираєте такий спосіб, то можете висіяти багатолітні трави, які періодично скошуватимете.

Ручна прополка допоможе поступово, але все таки, позбавитися від бур'яну.

І так, ви тепер знаєте, як амброзія шкодить людині, саду і городу. Але ви також знаєте, як боротися з амброзією без вживання різних шкідливих хімічних засобів. Хай ці знання допоможуть зберегти ваше здоров'я і здоров'я вашого саду.

Фітосанітарний інспектор

Процько А. О.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.