ТОП-5 унікальних місць Рівненській області

( 0 Votes )

Отримавши довгоочікувану відпустку, всі ми рвемося за кордон. Абикуди, тільки б побувати за кордоном! А якщо нам не вдається зібрати потрібної суми, або викроїти додаткові пару днів, щоб з'їздити «за бугор», ми із заздрістю дивимося на тих, хто повертається «звідти» з повними сувенірів валізами і наклейками якої-небудь (хоч якоїсь!) авіалінії. Ми любимо дивитися далеко вперед, не помічаючи, що у нас під ногами. А якщо й помічаємо, то тільки брудні калюжі, а не зірки, що відбиваються в них.

 Щоб побачити красиві гори, чисті озера, місця, де починали свою історію перші цивілізації ... не потрібно кудись їхати! В Україні є все і навіть трошки більше! 

Отже, почнемо ми з місць, які історики та краєзнавці називають місцевою Швейцарією, місць, звідки родом перша повна слов'янська Біблія, перші «Азбука», «Буквар» і «Граматика» хуртовини Смотрицького - фундамент всієї церковнослов'янської писемності на два століття вперед! Почнемо ми з Рівненської області.

Тут тече річка Случ, по обидва береги якої розкинулись обривисті берега і густий ліс, зарості чагарнику і мальовничі пагорби, скелі і руїни замків. У цій області розмістилися відразу декілька заповідників і заказників - «Соколині гори», «Бельчаковскіе джерела», «Марінінско-Устянське граніти». А також Рівненська область славиться своїм ... болотом. Переброди - це унікальний і єдиний в Україні водно-болотний масив, який до наших днів зберігся у своєму первісному стані. Це місцевість міжнародного значення!

Є ще кілька місць, які ви просто зобов'язані відвідати!


 

«Тунель любові» у Клевані

Недалеко від Клевані, маленького містечка в Рівненській області, який, до речі, є історичною «Коливанню»... Так от, недалеко від Клевані знаходиться покинутий залізничний шлях, по якому раніше возили деревину в Оржевських деревообробний комбінат. Ще тоді, коли цим шляхом їздили потяги, дерева по обидва боки залізниці стали зростатися, утворивши неймовірної краси тунель довжиною в два кілометри.

 

 

Потяги не дали деревам зростися як попало, тому з боку це виглядає, як геометрично ідеальна арка.

 

 

 

Вона витончена і загадкова в будь-який час року, але все одно раджу відправиться туди або навесні, або зрілої восени! Хоча ви не пошкодуєте про поїздку в Клевань і сніжною зимою.

 

 

 

 

Цей тунель облюбували романтики і, звичайно ж, закохані. З часом з'явилася прикмета - проїхавши крізь нього, поцілувавшись і загадавши бажання, можете не сумніватися, навіть сама неймовірна мрія збудеться!

Базальтові стовпи - діти вулкана

Це чудо природи знаходиться біля села Новий Берестовець (Костопільський район) та входить до Геологічний заказник. Це місце брало участь у всеукраїнському конкурсі «7 чудес природи України» і увійшло до фіналу!

 

 

 

 

Базальт - це досить рідкісна порода вулканічного походження. В Поліссі теж є базальтові поклади, але вони, на відміну від рівненських залягають не стовпами, а лавовимипотоками. Тут же вони мають форму чотирьох-або восьмигранних стовпів товщиною від 0,6 до 1,2 м і висотою від 3-х до 30 м. Іншими словами - це навіть не стовпи, а колони! Така форма базальту більше ніде в Україні не зустрічається і вчені досі ламають голову - що робить порода вулканічного походження на рівниною місцевості Костопільщини?

 

 

 

 

З базальту виходять відмінні облицювальні плити, не дарма саме Український базальт використовували, щоб вимостити мостові Лондона, Парижа і навіть Красну площу в Москві!


 

 

В одному з кар'єрів заповідника, після виробки, з'явилася вода, створивши своєрідне плесо. Посеред озера є невеликий острівець, який місцеві жителі називають «Островом кохання».

 

1300-річний Юзефовскій дуб

 

Між селами Березове і Глинне (Рокитнянський район), в урочищі «Юзефинська дача» зростає неймовірно старе дерево - дуб, якому понад 1300 років і висота якого - 27 м. Знаходиться він у лісі, де ростуть дерева 500-600-річного віку, і який називають «Радзивилловской пущею», бо колись він належав роду князів Радзивіллів, українсько-польського походження. Дружина польського короля Зигмунда - княжна Барбара, була саме з цього древнього роду.


 


 

Дуб, який називають «патріархом» чи «дубом князя Ігоря», не можуть обхопити навіть п'ятеро осіб! У нього часто потрапляла блискавка, а один з найпотужніших ударів розколов дерево до землі! Це було в червні 1997 року. Тоді ж учені-дендрологи визначили вік дуба-патріарха. Але саме дерево стало засихати. Для його порятунку на глибину 70 метрів під ним вводять добрива, але дуб більше не росте вгору, тільки пускає паростки.

 


 

Кажуть, дуб росте в святому місці, де очищується душа. Не дарма місцеві жителі приходять поговорити з «патріархом», а християни здійснюють до нього цілі паломництва.


 Джерела-близнюки з цілющими водами

Урочище св. Миколая на околиці села Гільча Перша славиться своїми цілющими джерелами в кам'яному гроті. Кажуть, що джерела-близнюки вибиті громом!

Прославила їх ще мати Лесі Українки - Олена Пчілка у своїй поемі «Гульчій», коли описала їх як «стежку Божу».

 

 

 

Біле озеро

 

Біле озеро, прикраса Рівненської області, отримало свою назву завдяки білому дну. Тут сама чиста і прозора вода! До того ж Біле озеро, незалежно від сезону, оповите легкої витонченої серпанком туману, тому сюди їдуть робити гарні знімки закохані і наречені.

 

 

 

 

До озера їдуть не тільки за красою, але й за зміцненням здоров'я, так як вода тут має лікувальні властивості, а б'ють джерела роблять воду завжди приємно теплою.

 

 

 

 

Успіху і успіхів! Подорожуйте і пізнавайте Україну!


        Автор: Ірина РАЗІН

Повна адреса матеріалу:

http://womanway.com.ua/article/zahvatyvajushaja-priroda-ukrainy-top-5-unikalnyh-mest-rovenskoj-oblasti/


 



 

 

У вас недостатньо прав для коментування.