НСЖУ, НМПУ і Комісія журналістської етики закликають журналістів відстояти право на професію

( 0 Votes )

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики висловлюють своє глибоке обурення подіями, які буквально за останні кілька днів перекреслили демократію та свободу слова в Україні. Прийняття диктаторських законів, котрі фактично запроваджують цензуру, а також цілеспрямовані прояви насильства по відношенню до журналістів із боку представників силових структур засвідчують, що  в країні відбувається масштабний наступ з боку влади на журналістську професію.

Понад 30 журналістів постраждали під час зйомок масових протестів та сутичок мітингувальників із правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві 19 і 20 січня. Є кілька задокументованих свідчень журналістів про те, що співробітники спецпідрозділу «Беркут» умисно стріляли в представників преси гумовими кулями та кидали світлошумові гранати. Багато наших колег знаходяться у важкому стані, і ми переконані, що відповідальність за це безчинство має нести нинішня влада, котра віддає такі злочинні  накази. 

Також нас обурює позиція Президента України Віктора Януковича, який, нагадаємо, свого часу засуджував ініціативи прийняття «Закону про наклеп». А  нині без вагань підписав Закон про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів...», яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп та фактично запроваджується цензура. Крім цього, закон суттєво обмежує свободу висловлювань в інтернеті та утискає права журналістів, що працюють в онлайн-медіа. Таким чином, закон «Колесніченка-Олійника» обмежує права громадян на доступ до об'єктивної інформації.

Вважаємо, що така позиція влади - не що інше, як цинічне і свідоме знищення незалежної журналістики в Україні та намагання перетворити журналістику на пропагандистську машину, яка висвітлюватиме виключно позицію влади.

НСЖУ, НМПУ та КЖЕ висловлюють категоричне несприйняття ухвалених незаконним чином диктаторських законів.

У цей час випробувань ми закликаємо всіх журналістів проявити максимальну мужність і солідарність, взаємопідтримку та взаємовиручку, аби не дозволити знищити свободу слова в Україні та відстояти наше право на професію!».

Нагадаємо, 21 січня офіційне видання Верховної Ради «Голос України» і урядове видання «Урядовий кур'єр» надрукували закон «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879 нардепів фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, прийняті Верховною Радою в цілому 16 січня.

Нагадаємо, під час зйомок масових протестів та сутичок з мітингувальників з правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві 19 і 20 січня постраждало вже понад 30 представників ЗМІ.

Джерело:НСЖУ

 

У вас недостатньо прав для коментування.