Розсилка НСЖУ від 31.07.12

( 0 Votes )

   

Членам НСЖУ

 

Шановні колеги!

 

Продовжуємо регулярну електронну розсилку НСЖУ. Просимо надавати новини про діяльність регіональних осередків Спілки, інформацію про події у місцевих редакціях ЗМІ та за участю НСЖУ.

            Пропозиції щодо роботи Спілки, а також щодо матеріалів розсилки просимо надсилати на адресу Першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка -  stomilenko@nsju.org.

 

ЗМІСТ

1.      СПІЛЧАНСЬКІ НОВИНИ

-         Національна прес-карта

-         НСЖУ організувала у Києві семінар для молодих журналістів

-         Стахановская инновация Луганщины

-         З Днем народження «Черноморка»

2.      ІНФОРМАЦІЯ  ЗМІ

-         Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають покласти край переслідуванням ЗМІ в Україні

-         Київська облдержадміністрація подарувала газеті «Час Київщини» нове приміщення

-         Олімпіада

3.      МАЙСТЕР-КЛАС

-         Олександр Харченко «У пошуках резонансних тем допоможуть антипатії політиків, інтернетівські «тролі» і нудні «круглі столи»

4.      КОНКУРСИ

-         Конкурс для журналістів з висвітлення теми протидії туберкульозу

5.      ЗВЕРНЕННЯ ДО КОЛЕГ

-         Луганська НСЖУ

6.      ОГОЛОШЕННЯ

-         Запрошуємо взяти участь у Всесвітньому газетному конгресі!

______________________________________________________________________


 

СПІЛЧАНСЬКІ НОВИНИ

Учасники Міжвідомчої робочої групи заслухали інформацію про хід запровадження в Україні єдиної прес-карти

http://www.prezident.gov.ua/news/24892.html

Учасники Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів під час свого дев’ятого засідання заслухали інформацію про хід запровадження єдиної всеукраїнської прес-карти для журналістів.

Як повідомив перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, на сьогодні вже розроблена організаційна структура щодо запровадження в Україні єдиної прес-карти. «Розроблений пакет документів, який сьогодні буде передаватися структурам та можливим учасникам, які будуть включені в процес видачі національної прес-карти і які будуть безпосередніми організаціями, що видаватимуть такі посвідчення», - сказав С.Томіленко.

Він додав, що вже проведено відповідні переговори з Комісією з журналістської етики, Незалежною медіа-профспілкою. Також, за інформацією С.Томіленка, планується проведення переговорів з Українською асоціацією видавців періодичної преси та Національною асоціацією мовників.

Перший секретар НСЖУ також зазначив, що пропонується створити національний центр обліку прес-карт, який буде незалежною структурою, що заснована усіма організаціями, які видаватимуть прес-карти для журналістів.

Прес-служба Президента України Віктора Януковича

 

Молодим журналістам розкривають секрети успіху

Як побачити цікаві теми на нудному заході, які прийоми допоможуть зробити матеріал резонансним і де шукати джерела інформації, - ці та інші секрети молоді журналісти з різних регіонів України дізнаються на семінарі «Як молодому журналісту стати успішним у сучасних медіа-реаліях», який проводить  Національна спілка журналістів України  26-27 липня.

Самі учасники заходу відзначають: такі семінари особливо потрібні представникам регіональних ЗМІ. Бо не всі кореспонденти там мають журналістську освіту.

- Я за фахом філолог. Усе, що мої колеги вчили в університетах, дізналася сама. Тому дуже не вистачає фахових порад. Журналістам і редакторам із районних ЗМІ такі заходи просто необхідні. Дуже багато корисної інформації. По приїзді відразу збиратиму колег і ділитимусь досвідом, - каже головний редактор районної газети «Вісник Золотоніщини» Ольга Чукмарова.

Коментатор радіомовлення Луганської держтелерадіо компанії Олена Власенко зауважує: у Луганську підвищувати кваліфікацію журналістам просто ніде.

- Хочеться, щоб подібні семінари відбувалися частіше. Всі журналісти знають, що в нашій професії завжди потрібно самоудосконалюватись. А такі заходи – це одна з можливостей рости, не зупинятися на досягнутому. Коли є змога поспілкуватися зі спеціалістами, перейняти такий досвід, познайомитися з колегами з різних регіонів, то це чудова нагода зростати самому і потім поділитися набутим досвідом з колегами, - зазначає Олена Власенко.

Голова НСЖУ Олег Наливайко каже: цей семінар лише перший крок у низці заходів, які Спілка планує проводити для підвищення професійної кваліфікації молодих журналістів.

- Ми хочемо розробити довготривалий проект роботи: куди буде йти Спілка, що вона може зробити для кожного журналіста. Один з головних напрямків – це навчання. І зараз розробляємо своєрідну систему навчання, щоб воно було дієвим для різних категорій журналістів, - зазначив Олег Наливайко.

Голова НСЖУ також закликав молодих працівників мас-медіа до активної співпраці з професійною Спілкою. Каже: головне завдання, яке нині ставить, - щоб Спілка стала сучасною, і модерновою. А цього неможливо досягти без активної участі молоді.

- Ми хочемо мати небайдужий актив саме з молоді на місцях і готові підтримати будь-яку вашу ідею щодо нашої роботи і вдосконалення нашої з вами співпраці, - сказав пан Олег.

У ході семінару журналісти змогли отримати практичні поради від авторитетних журналістів Олександра Харченка та Володимира Ільченко, які донедавна представляли інформагентство УНІАН. Також учасникам провели екскурсію редакціями газети «Сегодня» та інформагентства «RegioNews». Редактор відділу розслідувань газети «Сегодня» Олександр Корчинський поділився досвідом роботи з джерелами інформації, а поради щодо успішної медіа-кар’єри давала директор Інституту розвитку медіа Олена Громницька.

З молодим журналістським активом з регіонів України також спілкувалися секретарі НСЖУ Віктор Набруско та Гліб Головченко.

Також учасників семінару ознайомили з моніторингом дотримання професійних стандартів теленовин центральних каналів (проект Академії української преси)

 

Стахановская инновация

Сегодня можно с уверенностью сказать, что мечта многих поколений редакторов — сдавать газету без авралов и штурмовщины — близка к тому, чтобы стать реальностью. В этом воочию убедились руководители печатных СМИ Луганщины, принявшие участие в презентации редакционно-издательской системы «Stakhanov publishing system», которую провел на днях «Издательский дом «Телегазета».

Член правления Луганской областной организации НСЖУ, генеральный директор издательства Дмитрий Климанов представил своих коллег по авторскому коллективу: Евгения Таратухина и Александра Полупана. Вместе они стали авторами и разработчиками нововведения, которое уже внедрено в производстве «Телегазеты».

Чем привлекательная система? Она дает возможности осуществления дистанционной полноценной работы редакторов, журналистов, рекламных агентов, дизайнеров и верстальщиков через интернет-браузер, а также полной автоматизации редакционного  документооборота.

Комплекс SPS способен обеспечить «подстраивание»  документооборота под любую организационную структуру и нужды конкретной редакции без остановки работы, высокую степень автоматизации верстки за счет использования шаблонов верстки статей, полос и даже тематических выпусков, передачу статистических и финансовых данных в соответствующие структуры, а также ряд других инноваций.

Как показала практика «Телегазеты», по словам разработчиков комплекса, внедрение системы SPS позволило сократить время допечатной подготовки газет, повысить производительность труда сотрудников, уйти от авралов и спешки. Все это в конечном итоге, после внедрения системы, позволило сэкономить значительные финансовые средства.

Презентация вызвала несомненный интерес у редакторов и журналистов, присутствующих на ней. Об этом можно судить по реакции на услышанное во время обсуждения. Суждения же были разные: от восторженных до сдержанно пессимистичных.

Остается добавить, что презентацию организовали правление областной организации НСЖУ и управление по делам печати и информации облгосадминистрации. Организаторы расценивают это мероприятие как первый шаг на пути внедрения инновации. Все последующие шаги договорились делать также сообща.

И в заключение о названии системы. Почему стахановская? Как пояснили авторы, они вкладывают в это двойной смысл, Во-первых, разработка родилась в городе Стаханове, а, во-вторых, она, как в свое время у знаменитого шахтера в забое, полностью меняет организацию труда в редакции.

Нина Гасанова, секретарь правления ЛОО НСЖУ.

 

З днем народження, «Чорноморка»!

 

     Днями виповнилось 95 років одному з найстаріших друкованих видань Одещини і України – громадсько-політичній газеті «Чорноморські новини». У святкових заходах редакції взяв участь секретар НСЖУ Валерій Горобець.

Заснована в липні 1917 року газета змінювала назви і засновників, а в 1918 році друкувалась навіть французькою мовою, але ніколи не припиняла вихід.

Вклад газети (тоді вона носила ім’я «Чорноморська комуна») в героїчну оборону Одеси відмічено медаллю «За оборону Одеси».

     З січня 1992 року видання виходить під назвою «Чорноморськi новини», стає єдиним україномовним обласним виданням, головні принципи якого – утвердження державності, відродження національної свідомості, української мови і культури, відстоювання громадянських прав, честі і достоїнства кожної людини, незалежно від національності, політичних поглядів, віросповідання.

     В 2000 році до складу співзасновників «Чорноморських новин» увійшла Одеська облдержадміністрація, однак нещодавно керівництво області без пояснення причин вирішило відмовитись від співучасті у виданні газети, тому колектив «Чорноморки» зараз переживає важкі часи. Загрозливих масштабів сягнули фінансові проблеми, крім того, редакція бореться за приміщення, в якому працює майже 40 років...

     Тим не менш, у колектива «Чорноморських новин» велике свято! Адже 95 – вік солідний! Таких видань – з традиціями, високою журналістською школою, заслуженим авторитетом – в країні не так багато. «Кузню» «Чорноморки» пройшли сотні журналістів, на її шпальтах зросла велика плеяда Заслужених журналістів України.

     Розповідає головний редактор Іван Мельник:

     «В 1937 році три редактора газети були репресовані і розстріляні... Всі дні героїчної оборони Одеси газета виходила, за що була нагороджена медаллю «За оборону Одеси». У нас є ця медаль, яку ми дуже цінуємо і бережемо. Адже десять журналістів нашої газети загинули на фронтах. В радянський період газета завжди була виданням, яке любили і поважали, за що колектив нагороджено орденом «Знак пошани».

     Зараз «Чорноморські новини» - абсолютно незалежна газета. Важко, адже ніякого фінансування і підтримки ми не маємо, хоча і виходимо регулярно. Люди працюють більше за ідею, щоб заробляти – влаштовуються в інші видання. Але, не дивлячись ні на що, ми хочемо продовжувати історію нашої газети. У нас є прекрасна молода зміна – молоді журналісти, яким ми передамо свою справу».

     До ювілейної дати в Одеській національній науковій бібліотеці імені М. Горького експоновано книжково-ілюстративну виставку «І мить доби, і крок історії», присвячену 95-річчю виходу першого номера «Чорноморських новин».У фондах бібліотеки зберігаються перші примірники газети, з якими читач має змогу ознайомитися, «доторкнутися» до історії.

     На виставці також представлені книги ветерана газети, відомого публіциста Бориса Дуброва «На поклик Вітчизни», «Любимець моря», «Звитяжці з чорноморського берега», книги, присвячені пам’яті колишнього редактора газети Леоніда Міщенка, журналіста Володимира Шляхового: «І шлях мій добрий та широкий...», «Життя його — «Чорноморка», видання письменника, лауреата літературної премії ім. С. Олійника Романа Кракалії: «Причали Анатолія Ротаря», «Образ», «Блукаючі острови».

     В Одеському літературному музеї з нагоди 95-річчя «Чорноморських новин» відкрилася виставка художнього творчого об’єднання «Мамай» (малярство, графіка, скульптура).

     Звичайно, відбулось і свято, серед гостей якого були архієпископ Одеський і Балтський УПЦ (КП) владика Яків, екзарх Одесько-Кримський УГКЦ владика Василь; професори Григорій Гончарук, Валерій Швець, В’ячеслав Кушнір, Оксана Шупта-В’язовська, голова обласної організації НСЖУ та секретар НСЖУ Юрій Работін і Валерій Горобець, колеги – редактори і журналісти одещини, багато давніх і вірних друзів газети.

     Прекрасну класичну концертну програму підготували викладачі та студенти Одеської національної музичної академії імені Антоніни Нежданової. Після привітань владик церкви доцент кафедри сольного співу, лауреат міжнародних конкурсів Антоніна Кулієва виконала «Аве Марія» у пам’ять про редакторів, журналістів, усіх працівників «Чорноморських новин», які творили газету від самого початку.

     Наступного дня керівництво редакції «Чорноморських новин» разом із секретарем НСЖУ Валерієм Горобцем обговорили і намітили першочергові кроки в подоланні фінансової кризи видання, його осучаснення.

     Ще одна приємна новина: 22 липня в соборі Різдва Христового єпископ Одесько-Балтської єпархії УПЦ КП отець Яків «за заслуги у відродженні духовності» вручив редактору газети «Чорноморські новини» Івану Мельнику церковний орден Святого рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеню.

 

 

 


 

ІНФОРМАЦІЯ  ЗМІ

 

Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають покласти край переслідуванням ЗМІ в Україні

http://maidan.org.ua/2012/07/mizhnarodna-i-evropejska-federatsiji-zhurnalistiv-vymahayut-poklasty-kraj-peresliduvannyam-zmi-v-ukrajini/

24 липня 2012 року. Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і його регіональна організація, Європейська федерація журналістів (ЄФЖ), сьогодні вимагають, щоб Президент України поклав край переслідуванню інтернет-видання LB.ua і телеканалу TВi, яке було розпочате в цьому місяці.

 Кримінальну справу  проти LB.ua було порущено за публікацію зображень      SMS-листування  політика Володимира Ландика в листопаді 2011 року, відзначається в заяві цих організацій.  Між тим,  директор TVi Микола Княжицький  був звинувачений в несплаті податків відповідно з наступною конфіскацією фінансових документів податковими інспекторами.

 «Ми дуже стурбовані цими останніми переслідуваннями  засобів масової інформації, особливо з наближенням   парламентських виборів у жовтні цього року, – сказав Президент МФЖ ДжимБумбела, -  Це виглядає як частина знайомої  схеми  використання судів для залякування засобів масової інформації під час виборчої кампанії».

 SMS-переписка  Ландіка показала його спробу змусити інформаційне агентство Ірта-Fax  публікувати «правильні» матеріали, що стосуються інциденту, в якому його син напав  на жінку. Незважаючи на те, що Ландік відкликав свою скаргу   після протестів філії Міжнародної федерації журналістів Незалежної медіа-профспілки України, прокуратура продовжує займатися цією справою, що веде до кримінальної відповідальності LB.ua,  формально розпочатою   18 липня.

 У той же час перевірка   обліку фінансів TВi відбулася, незважаючи на рішення Державної податкової адміністрації, яка забороняє перевірку засобів масової інформації на період до  виборів.

Дві українські професійні спілки, члени МФЖ  - Незалежна медіа-профспілка України та Національна Спілка журналістів України  виступили зі спільною заявою, що засуджує ці переслідування, вбачаючи в таких кроках загрозу існування незалежних ЗМІ в Україну.

«Після періоду прогресу, свободи преси в Україні останніми роками  було зроблено кроки назад», -  сказав Арне Кьоніг, президент ЄФЖ, – Ми повністю підтримуємо вимоги НСЖУ і НМПУ про те, що президент Янукович бере на себе відповідальність за це погіршення і мусить діяти зараз   для збереження незалежної журналістики в Україні».

 

Київська облдержадміністрація подарувала газеті «Час Київщини» нове приміщення

http://www.telekritika.ua/news/2012-07-30/73761

Відремонтувала і здала в оренду за 1 грн

30 липня засновники нової комунальної газети «Час Київщини» - київські облрада та облдержадміністрація - подарували виданню редакційний офіс у центрі столиці (вул. Петлюри, 16/1). Приміщення газеті здали в оренду за одну гривню. Про це було оголошено на урочистому відкритті офісу.

 «Національна спілка журналістів України загалом підтримує ідею роздержавлення преси, яка вже багато років обговорюється в Україні. Можливо незабаром буде ухвалено відповідний закон і вам доведеться роздержавлюватися. Але поки що вітаю з відкриттям», - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко на круглому столі «Свобода слова та підтримка засобів масової інформації на Київщині», що проходив після урочистого відкриття офісу.

 Заступники голови Київської ОДА Ярослав Москаленко і Тетяна Подашевська заявили про підтримку обласною владою на чолі з Анатолієм Присяжнюком комунальних ЗМІ та подарували редакції ще й 5 ноутбуків.

 Коли ж журналісти запитали Ярослава Москаленка, чи віддасть обласна влада приміщення колективу газети, якщо видання буде роздержавлюватися, то він зауважив, що приміщення обласна влада здає в оренду.

 На запитання «Телекритики», чи повідомлятиме «Час Київщини» під час виборчої кампанії новини про опозиційних кандидатів безкоштовно чи тільки за гроші, головний редактор видання Геннадій Гребньов відповів: «Ми друкуватимемо всі новини, які будуть цікаві нашим читачам».

 На запитання представників ЗМІ, яким чином комунальні газети можуть об'єктивно висвітлювати діяльність місцевої та обласної влади, якщо вони фінансуються з місцевих бюджетів, заступники губернатора відповіли, що все залежить від редактора. «Якщо він захоче друкувати критику, він це зробить. Подивіться, приміром, на газету у Сквирі», - сказала Тетяна Подашевська.

 За інформацією «Телекритики», у Сквирі виходять дві газети: комунальна «Вісник Сквирщини», яка не дозволяє собі критикувати владу, і приватна «Провінція», що критично ставиться до місцевої влади.

 Влада фінансує комунальні видання через програми підтримки ЗМІ і хоче контролювати ефективність використання цих коштів, заявив Ярослав Москаленко. Коли ж я, працюючи в Бородянській райдержадміністрації, намагався це зробити, то мене назвали ворогом преси», - додав він.

 «Якби місцева влада дослухалася до порад НСЖУ і Держкомтелерадіо, і укладала зі ЗМІ угоди про висвітлення, а не "годувала" місцевими програмами, то й контролювати не було б потреби. Ви б купили певну площу у газеті - і все. І мене цікавить, чому кошти з програм підтримки ЗМІ отримує тільки комунальне видання, а не всі охочі?» - запитала оглядач «Телекритики» Світлана Остапа.

 «А хіба є охочі? Нехай приходять, ми і їм дамо кошти», - заявив заступник губернатора Ярослав Москаленко. При цьому, згідно з вітчизняним законодавством, рішення про виділення коштів з місцевого бюджету ухвалюють не представники виконавчої влади, а депутати на сесії місцевої ради.

 Газету «Час Київщини» київська обласна влада почала випускати з травня 2012 року. Це сталося після того, як інше комунальне видання - газета «Київська правда» - звернулася до суду з позовом про розірвання тристоронньої установчої угоди, яка була укладена 2003 року і в якій було зазначено, що у фінансуванні видання беруть участь київські облрада і облдержадміністрація. Водночас облрада своїм рішенням вивела зі співзасновників «Київської правди» трудовий колектив.

 

 

Важливість підтримки на шляху до олімпійського золота!

 Журналістам всеукраїнських та регіональних ЗМІ було презентовано програму підтримки українських спортсменів – учасників Олімпіади у Лондоні.  18 липня відповідна прес-конференція відбулася у агентстві Укрінформ, участь у якій взяли і представники НСЖУ.

 Одним з головних, було і залишається, питання фінансування, про яке більш докладно розповів меценат Олімпійської збірної, бізнесмен Ігор Миколайович Сотуленко (Заслужений економіст України (1995), кавалер орденів «За заслуги» ІІІ (1996) та ІІ (2000) ступеня, а також ордена Данила Галицького (2004). Він підтримує спортсменів олімпійських збірних України в 7-й раз (з 1996р.) і не збирається на цьому зупинятися, чим хоче донести і для інших «подібних собі» бізнесменів про меценатство з юніорського спорту і до олімпійських висот. На даному етапі Ігор Сотуленко підписав меценатські контракти (за якими за золоту медаль спортсмен отримує в подарунок автомобіль, фінансову, медичну допомогу, продовольчий пайок, санаторне лікування) з 7-ма спортсменами, в чиї перспективи та результати він рішуче вірить - це Олена Костевич - кульова стрільба, Ірина Мерлені - вільна боротьба, Віктор Рубан - стрільба з лука, Вікторія Терещук - сучасне п'ятиборство, Олексій Касьянов - легка атлетика, Георгій Зантарая - дзюдо та Сергій Фролов - плавання. І з кожним з них, як сказав Сотуленко, він залишається друзями на все життя!

  Друге питання полягав в іміджі України - міжнародному іміджі. Ігор Миколайович активно веде роботу із зарубіжними мас-медіа, і одним із шансів підняти престиж України, як він вважає, є Олімпійські ігри у Лондоні. Значну увагу приділяє журналістському висвітленню, відбираючи групу провідних журналістів, які б змогли підняти імідж спортсменів, як за кордоном (для поліпшення репутації України), так і всередині країни.

 Ігор Сотуленко не раз підкреслював, що в його позиції немає ні краплі реклами і політики, тільки чисте меценатство, яке повинно йти від душі, і щоб при розповіді про перемоги українських спортсменів «бігли мурашки» і «накочувалися сльози», щоб вони стали кумирами для підростаючого покоління. Всі ці слова говорять тільки про любов до спорту і бажанням до перемоги.

Нагадаємо, що ХХХ Олімпійські ігри у Лондоні стартують 27 липня (а 21 липня в 11:00 на Майдані Незалежності розпочнуться урочисті заходи з нагоди проводів Олімпійської збірної команди України в Лондон).


МАЙСТЕР-КЛАС

У пошуках резонансних тем допоможуть антипатії політиків, інтернетівські «тролі» і нудні «круглі столи»

Теми для резонансних матеріалів можна знайти всюди. Розмова в маршрутці, проблеми, з якими стикаються рідні чи друзі, підслухані розмови між політиками чи випадково побачені смс-ки… Усе це може стати початком не тільки звичайного читабельного матеріалу, а й цілого журналістського розслідування. Про все це під час семінару «Як молодому журналісту стати успішним у сучасних медіа-реаліях» (організованому Національної спілкою журналістів України) представникам мас-медіа з різних регіонів України розповідав відомий журналіст, донедавна головний редактор інформагентства УНІАН Олександр Харченко. Далі – його поради про те, що може бути джерелом для пошуку цікавої теми.

·                    Класичні джерела. Медіа. Анонси інформагентств, новини, сайти.

«Теми можна побачити навіть в оголошеннях акціонерів. У нас був цікавий матеріал про те, що голові Апеляційного суду вручили державну премію в галузі архітектури. Його прізвище знайшли в переліку лауреатів. Як виявилося, премію дали за те, що він «вибив» кошти на добудову довгобуду, який виділили суду… Дуже багато цікавого можна знайти, скажімо, в деклараціях про доходи…»

·                    Мережа інформаторів, власних джерел, які погоджуються працювати за певну оплату.

«Найкраще, коли це скромні чиновники дрібного рангу. Великі не підуть на ризик заради невеликих грошей, це не їх масштаб. Дрібні чиновники, які зацікавлені виживати, можуть допомогти…»

·                    Події, які відвідує журналіст. Прес-конференції, мітинги, «круглі столи» тощо.

«Справжній журналіст навіть з найнуднішого «круглого столу» може витягнути цифру чи фразу, яка дасть поштовх для цікавого матеріалу. Нема такого заходу, з якого б можна було повернутися абсолютно порожнім.»

·                    Рідні, друзі, знайомі.

«Журналіст має бути нещадним експлуататором рідних, друзів. Все їхнє життя, їхня робота, переживання, новини дають безліч інформації і підкидають безліч тем. Варто лише вслухатися.»

·                    Антипатії і симпатії політиків.

«У приватних розмовах політик, який ненавидить опонента, може розповісти багато цікавого. Як на мій погляд, злив інформації – не така вже й ганебна штука. Треба лише щоб вас не використовували.»

·                    Власні проблеми.

«У нас були матеріали, появу яких спричинило те, що одну журналістку погано обслужили в кафе, а іншому колезі довго й нудно не могли відкрити візу в Австрію. Якщо є проблема, з неї можна зробити матеріал.»

·                    Інтернет.

«Теми можна шукати не тільки в публікаціях,а й в коментарях. Найбільш резонансний матеріал, який був у мене за останні роки, називався «Мочить хохлов в интернете – естьтакаяработа», про те, що в Росії колосальні сили, колосальні кошти ідуть на те, щоб працювали люди в інтернеті, коментували і розказували, які ми всі бандерівці. Матеріал спричинив неабияке обговорення… Про соціальні мережі і казати не варто. Нещодавно депутат Лук’янов похвалився що він за дві з половиною години доїхав до Одеси, і «Українська правда» зразу витягла показник швидкості. Здавалося б, тема відпрацьована, але можна знайти ще його будинок, відстежити, з якою швидкістю він їздить на роботу…»

Про якість резонансних тем.

«Можна займатися тими, що «піплхаває», а можна копати щось інше, що потрібно суспільству. Його важче описати, але воно дає більше в результаті навіть своїм амбіціям. Наприклад, журналісти не люблять писати про профспілки. Але майно профспілок – то колосальні кошти і там копати й копати…

Журналіст може бути не тільки транслятором, а творцем резонансних тем. Провокувати. У нас був дуже цікавий матеріал про гадалок. Журналіст узяв фотографію Олени Лукаш (радник Президента України) і придумав легенду, що він безнадійно закохався в цю даму. Пішов з нею до гадалки. В поєднанні з іронічним пером вийшов дуже читабельний матеріал. Коли подзвонила сама Олена Лукаш, ми думали, що буде скандал. А вона зізналася, що дуже сміялась з цього…

А ще раджу не забувати про принцип, що вода камінь точить. Банально, але треба працювати…»

 

Семінар «Як молодому журналісту стати успішним у сучасних медіа-реаліях» проведено Національною спілкою журналістів України у Києві 26-27 липня 2012 року.

 

 

Леся ЩЕРБЕНКО


КОНКУРСИ

Конкурс для журналістів з висвітлення теми протидії туберкульозу

http://gurt.org.ua/news/competitions/14347/

Конкурс для журналістів на кращий матеріал та найбільш вичерпне висвітлення теми протидії туберкульозу «Зупинимо туберкульоз в Україні»

МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» запрошує журналістів національних та регіональних ЗМІ прийняти участь в конкурсі на кращий матеріал та найбільш вичерпне висвітлення теми протидії туберкульозу «Зупинимо туберкульоз в Україні».

Конкурс на кращій матеріал та найбільш вичерпне висвітлення теми протидії туберкульозу «Зупинимо туберкульоз в Україні» проводиться МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», у рамках реалізації комунікаційного компоненту Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що фінансується Благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

В Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми, оскільки стала важкокерованою. В Україні про туберкульоз вперше заговорили в 1995 році, коли ВООЗ оголосила в країні епідемію. На сьогоднішній день офіційна кількість хворих на туберкульоз, які перебувають на диспансерному обліку, перевищила 1% населення Україні і становить понад 500 тис. осіб.

Щогодини в країні 4 особи захворюють на туберкульоз і 1 помирає. Щорічно кількість хворих збільшується на 35 тис. осіб, а 10 тис. помирає. Як стверджують фтизіатри, більшу частину (80%) туберкульозних хворих при адекватному лікуванні можна вилікувати. До участі у конкурсі запрошуються ЗМІ та журналісти, що працюють у національних та регіональних друкованих виданнях, теле-, радіокомпаніях, інформаційних агентствах, Інтернет-виданнях, які опублікували/випустили в ефір матеріали про:

·           загрозу епідемії туберкульозу;

·           профілактику, діагностику, лікування захворювання;

·           необхідність лікування на ранній стадії;

·           історії пацієнтів, що вилікувались;

·           потреби спеціалізованих медичних установ;

·           толерантне ставлення до хворих і підвищення якості їх життя;

·           об’єднання зусиль держави, соціально відповідального бізнесу, громадських організацій і журналістів для обмеження масштабів епідемії. Вимоги до конкурсних матеріалів

Матеріали, що представляються на Конкурс, мають відповідати тематиці Конкурсу та бути опубліковані в ЗМІ в період з 1 січня по 31 серпня 2012 року включно. Матеріали повинні супроводжуватись відповідним підтвердженням.

Заявки та матеріали на участь у Конкурсі приймаються поштовими відправленнями (листами та бандеролями) від журналістів з моменту оголошення конкурсу по 31 серпня 2012 року включно (для поштових відправлень - відповідно 31 серпня 2012 року по поштовому штемпелю організації поштовому зв’язку відправника) з позначкою «На конкурс «Зупинимо туберкульоз».

Заявка на участь у Конкурсі подається в довільній формі й повинна супроводжуватися інформацією про: журналіста-учасника Конкурсу із вказівкою найменування ЗМІ, юридичної та фактичної адреси, телефону, повних реквізитів, тиражу видання (авдиторії) тощо.

Матеріали надаються в 2-х екземплярах та супроводжуються довідкою про їхню публікацію із вказуванням дати публікації (довідкою про публікацію або ефірною довідкою з датою виходу матеріалу).

Матеріали надаються на українській або російській мовах. У якості матеріалів Конкурсу не розглядаються рекламні та інформаційні матеріали, що вийшли на комерційних умовах. Учасник/учасниця Конкурсу несе особисту відповідальність за достовірність наданої ним/нею інформації.

Критерії вибору переможців Критеріями вибору переможців Конкурсу є: кількість публікацій та якість матеріалів, присвячених туберкульозу.

Якість матеріалів оцінюється виходячи з наступних вимог:

1.        Цікаві та заохочуючи до прочитання матеріалу заголовки, врізи, візуалізація матеріалу інфографікою, адекватними фотографіями чи іншою інформацією.

2.        Використання в матеріалах думок компетентних осіб (експертів, лікарів, лідерів громадських організацій) та людей, яких торкнулася епідемія туберкульозу з метою формування адекватного відношення населення до проблеми туберкульозу;

3.        Аргументованість викладення матеріалу та глибина розкриття теми;

4.        Використання порівняльної інформації, статистичних даних та аналітичних матеріалів;

5.        Виразність, точність та легкість подання інформації, її доступність широкому колу читачів, зрозумілість для пересічного громадянина;

6.        Наявність адрес державних установ або громадських організацій, до яких люди можуть звернутьсь по допомогу.

У рамках Конкурсу передбачені 5 номінацій та призи:

1. За краще висвітлення епідемії туберкульозу в друкованих виданнях.

  • 1-я премія - нетбук;
  • 2-я премія – цифрова відеокамера;
  • 3-я премія – цифровий диктофон.

2. За краще висвітлення епідемії туберкульозу інформаційних агентствах, Інтернет-виданнях.

  • 1-я премія - нетбук;
  • 2-я премія – цифрова відеокамера;
  • 3-я премія – цифровий диктофон.

3. За краще висвітлення епідемії туберкульозу в ефірі теле- компаній:

  • 1-я премія - нетбук;
  • 2-я премія – цифрова відеокамера;
  • 3-я премія – цифровий диктофон.

4. За краще висвітлення епідемії туберкульозу в ефірі радіо компаній:

  • 1-я премія - нетбук;
  • 2-я премія – цифрова відеокамера;
  • 3-я премія – цифровий диктофон.

5. За найактивніше та глибоке висвітлення епідемії туберкульозу: 40 журналістів будуть запрошені на церемонію нагородження Конкурсу в м. Київ.

Організатор компенсує витрати учасників церемонії нагородження на проїзд та забезпечує проживання.

Підсумки Конкурсу повинні бути оголошені не пізніше 7 жовтня 2012 року.

Матеріали для конкурсу просимо відправляти за адресою: Україна, 01042, м. Київ, бул. Дружби Народів № 21, офіс 1.

За консультаціями щодо конкурсу звертайтесь за телефонами: (044) 536-03-62, (044) 528-21-27. Контактна персона – Лайма Гейдар, PR- спеціаліст МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я»

Додаткову інформацію щодо туберкульозу можна отримати тут.

Контакти

  • Лайма Гейдар
  • МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я»
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
  • (044) 536 03 62
  • http://www.lhsi.org.ua/
  • http://facebook.com/lhsi.org.ua

ЗВЕРНЕННЯ ДО КОЛЕГ

Допоможемо  колезі!

Це може статися з будь-ким. Хвороба не обирає ні за віком, ні за посадою, ні за вдачею. Біда спіткала нашу колегу — головного редактора міської газети «Новый путь» Лідію Хількевич з міста Лисичанська на Луганщині. У неї — онкологічне захворювання. Ця молода жінка вже протягом тривалого часу бореться з недугою. Та хвороба прогресує. Зараз конче необхідне лікування за кордоном. В цьому разі лікарі дають обнадійливі прогнози. Але для цього потрібно 15 тисяч доларів. І зібрати їх необхідно швидко, бо для порятунку відведено буквально кілька місяців.

Шановні колеги! Ми всі вже не раз переконувалися: серед журналістів немає байдужих. Наша професійна солідарність більш за все потрібна саме в таких випадках, коли йдеться не тільки про здоров’я, а про життя людини, нашої колеги. Ми звертаємося до всіх журналістів, редакцій засобів масової інформації: допоможемо ж Лідії здолати хворобу!

Всіх, хто відгукнеться на цей заклик про допомогу, просимо перераховувати кошти за такими реквізитами:

Одержувач: ПАТ «ВіЕйБі Банк»

МФО 380537

Код 19017842

Рахунок одержувача 29249800002

Призначення платежу: поповнення карткового рахунку № 040000253952. Добровільне пожертвування на лікування Хількевич Лідії Степанівни.

 

 


ОГОЛОШЕННЯ

Запрошуємо взяти участь у Всесвітньому газетному конгресі!

До уваги керівників медіа-організацій! Всесвітня асоціація видавців газет та новин (WAN-IFRA) оголошує про можливість зареєструвати на Всесвітньому газетному конгресі трьох учасників від однієї кампанії, оплативши участь лише двох!

Ця спеціальна пропозиція діє лише до 5 серпня.

Зареєструватися можна на сайті:

https://www.wan-ifra.org/registration/wncwef-2012 registration?nid=42517.

Також є можливість учасникам з України реєструватися за спеціальною ціною – 590 євро за учасника (для порівняння, загальна вартість участі – 1890 євро). З питань реєстрації звертатись до Собко Богдани, менеджера з сервісу Української Асоціації видавців періодичної преси (044) 425-57-87, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.