Розсилка НСЖУ від 20 лютого 2013

( 0 Votes )

Продовжуємо регулярну електронну розсилку НСЖУ. Просимо надавати новини про діяльність обласних та регіональних відділень Спілки, а також пропозиції щодо матеріалів розсилки на адресу: oblik@nsju.org

Будемо вдячні за публікацію матеріалів у Ваших ЗМІ. 

 

 

ЗМІСТ

 

НОВИНИ СПІЛКИ

 

-       Ситуацію з «тихою приватизацією» комунальних ЗМІ візьме на контроль Генпрокуратура

-       Конфлікт в УНІАН може зруйнувати структуру медіа-ринку

-       Топ-менеджмент і колектив УНІАНу згодилися спільно працювати над помилками

-       Визнання журналістики як творчої професії підвищить її якість і фаховий рівень

-       Аби не припиняти мовлення, держтелерадіокомпанії змушені на всьому економити

-       Система розрахунків із «Укрпоштою» потребує змін

-       Голові Спілки письменників вручили журналістське посвідчення 

 

НОВИНИ  РЕГІОНІВ

 

-       Боротьба за примірник: на Полтавщині передплатники і редакції обурені ситуацією з доставкою газет

-       15 лютого 2013 року відбулось засідання Правління Дніпропетровської обласної журналістської організації

-       Нові книжки журналістів і про журналістів (м.Київ)

-       Борис Клімчук зустрівся з журналістами Волині

-       Виїзний пленум Івано-Франківської обласної організації НСЖУ 

 

НОВИНИ СПІЛКИ

 

Ситуацію з «тихою приватизацією» комунальних ЗМІ візьме на контроль Генпрокуратура

http://nsju.org/index.php/article/view/263

Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, засідання якої відбулося 18 лютого, підтримала звернення голови Національної спілки журналістів Олега Наливайка про необхідність втрутитися в ситуацію, що склалася з газетою «Малинські новини» Житомирської області та з недопущенням журналістів у стіни Олександрійської міської ради на Кіровоградщині.

У порядок денний сесії Малинської районної ради 20 лютого цього року винесено питання про зміну назви та затвердження статуту комунального підприємства «Редакція газети «Малинські новини» Малинської районної ради в новій редакції, незважаючи на те, що один зі співзасновників не має права без погодження з іншим самостійно вирішувати питання діяльності газети.

– Це починається «тиха приватизація» успішного газетного підприємства, у якого хочуть забрати статус, приміщення і таким чином не дочекатися Закону про реформування державних і комунальних ЗМІ, – зауважив Олег Наливайко на засіданні МРГ.

Газета «Малинські новини» з часу свого заснування працює без бюджетних дотацій. Але на звернення райради з пропозицією вийти зі складу співзасновників понад 5 років влада не реагувала. Натомість свої зобов’язання надавати половину необхідних на випуск газети коштів не виконує.

Загалом же, як наголосив голова НСЖУ, є необхідність у розгляді питання про реформування комунальних ЗМІ на черговому засіданні МРГ. Адже, як засвідчила нещодавня нарада представників НСЖУ та Держкомтелерадіо щодо врегулювання розбіжностей до проекту Закону «Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації», чимало пропозицій Спілки та редакційних колективів не знаходять підтримки в органах влади.

– Треба винести це питання на розгляд, зібравши якомога більше зацікавлених осіб для врегулювання проблемних питань та надання рекомендацій  Міжвідомчої робочої групи для підготовки законопроекту, – зазначив голова НСЖУ.

Ще одне проблемне питання, яке озвучив Олег Наливайко, стосується рішення  Олександрійської міської ради Кіровоградської області про обов’язкову акредитацію представників засобів масової інформації при Олександрійській міській раді.

Понад місяць олександрійські журналісти не можуть потрапити до стін міської ради, після прийняття відповідного положення. Журналістів викидають з приміщення влади використовуючи фізичну силу із аргументами відсутності акредитації.

Відповідні звернення НСЖУ було передано заступнику Генпрокурора України Віталію Білоусу, який пообіцяв узяти ситуацію з утисками ЗМІ на контроль.

  

Конфлікт в УНІАН може зруйнувати структуру медіа-ринку

http://nsju.org/index.php/article/264

Колектив інформагентства УНІАН – на межі страйку. Через появу неправдивих новин на сайті агентства, підірвану репутацію та відмову керівництва давати будь-які пояснення колектив має намір проводити збори, де розглядати можливість створення редакційної ради.

 Про це представники інформагентства заявили на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося 18 лютого. Вони занепокоєні подальшою долею і агентства, і всіх працівників, адже нині УНІАНу вже оголошують бойкот відомі видання, що ставить під загрозу існування інформагентства загалом.

На підтримку журналістського колективу під час засідання МРГ виступив голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. Він наголосив: через місяць УНІАН святкуватиме 20-річчя, і протягом всього цього часу працювало достойно. За нинішню ситуацію повинні нести відповідальність ті люди, які підірвали репутацію агентства, а не журналістський колектив.

– Те, що відбувається, небезпечно в цілому для медіа-ринку. Тому що втрачають довіру ті, хто стає першоджерелом інформації. Якщо буде зламана довіра до інформаційного агентства, це вдарить і по інших агентствах. Тому на сьогодні весь наш медіа-ринок має стати на захист і відновити репутацію УНІАН, – зауважив голова НСЖУ.

Він також виступив проти позиції деяких колег – бойкоту УНІАН. Адже якщо він триватиме далі, то може призвести до економічної смерті агентства.

Серед можливих кроків для розв’язання проблеми Олег Наливайко назвав намагання встановити прямий контакт із менеджментом агентства, взяти участь у зборах колективу і долучити до розгляду питання Комісії з журналістської етики.

– В цілому треба подумати про посилення Комісії з етики як єдиного органу громадського саморегулювання, бо таких питань може виникати дуже багато, – сказав Олег Наливайко.

Представники інформагентства скаржаться: не знають, як достукатися до керівництва, яке почуває себе безкарним. До слова, на засідання МРГ топ-менеджмент також запрошували, однак ніхто з керівників не з’явився.

– Агентство УНІАН під загрозою знищення, тому що знищена його репутація. Під загрозою втрати роботи колектив. Чи є якісь важелі впливу на наших керівників, щоб спонукати їх вийти на цей діалог з колективом, з громадськістю, тому що ми від них взагалі нічого не чули, – каже старший випусковий редактор УНІАН Любов Жаловага.

Розповідає: щоранку цікавиться, чи зняті неправдиві новини про народних депутатів Олександру Кужель і Сергія Власенка з сайту. На що чує: ні, «зверху вирішують».

Старший випусковий редактор Марина Сингаївська додає: активна кампанія з бойкотування УНІАНу триває.

– Ньюз-мейкери не дають коментарі нашим кореспондентам і скоро, мабуть, будуть відмовлятися від проведення прес-конференцій в залі УНІАН. Але я хочу, щоб ви розуміли: працівники не мають стосунку до появи цих інформацій. Це зроблено руками двох-трьох людей. Але мета – не зашкодити Власенку чи Кужель, мета – це знищити агентство. Чи закрити, чи реструктуризувати чи втрутитися і замінити менеджмент… Говорити про загрозу існуванню УНІАН уже пора, – наголошує вона.

Представники МРГ погодилися з пропозицією голови НСЖУ Олега Наливайка винести питання на розгляд Комісії з етики. Підтримали це рішення і УНІАНівці.

– Принаймні можна буде відкрито назвати людей, які дотичні до того, їх можна зробити умовно кажучи «нерукопожатними» в журналістському середовищі. І вони повинні зрозуміти: те, що вони роблять, бумерангом до них і повернеться, – переконана Любов Жаловага. 

 

Топ-менеджмент і колектив УНІАНу згодилися спільно працювати над помилками

http://nsju.org/index.php/article/265

Топ-менеджмент і засновники інформагентства УНІАН таки вийшли на діалог із колективом. У вівторок, 19 лютого, в агентстві відбулися збори трудового колективу, в яких узяли участь власники та керівники агентства – керівник Групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко та генеральний директор агентства Вадим Осадчий. Також на зборах був присутній голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. В переговорах телефоном брав участь основний власник – бізнесмен Ігор Коломойський. 

 

Також незадовго до зборів відбулося обговорення ситуації в УНІАН між засновниками агентства і керівництвом керуючої компанії Групи «1+1».

В результаті обговорення всього комплексу проблем, що виникли в роботі агентства було прийнято наступні рішення. Агентство повертається до виробничого процесу з дотриманням всіх норм – як професійних журналістських, так і трудових стандартів. Адміністрація і трудовий колектив протягом десяти днів спільно працюють над помилками, після чого відбудеться зустріч представників колективу з основним акціонером, а за 30 днів планується проведення зборів засновників.

– Наступного місяця інформагентству УНІАН виповнюється 20 років. Дуже хотілося б, аби в будинку УНІАНу, зведеному силами колективу і засновників, ми б усі змогли достойно святкувати ювілей, і щоб у ньому було комфортно жити і працювати, – зауважив голова НСЖУ Олег Наливайко. 

 

Визнання журналістики як творчої професії підвищить її якість і фаховий рівень

http://nsju.org/index.php/article/view/259

Нині в Україні понад півсотні факультетів у різних ВНЗ готують журналістів. На жаль, не скрізь наукова і практична база відповідають вимогам сьогодення. Та й сучасний інформаційний ринок диктує свої умови: журналістика спрямовується на розважання і заробляння грошей. Зробити журналістику розумною, для розумної аудиторії, допоможе визнання її як творчої професії.

 У цьому переконаний доцент Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, секретар НСЖУ Віктор Набруско.

Нагадаємо, нещодавно актив НСЖУ порушив питання про визнання журналістики творчою спеціальністю у системі вищої освіти перед прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. Це дасть змогу залучати до навчання на факультетах журналістики практикуючих журналістів, не вимагаючи науково-педагогічного стажу та наукового знання. Прем’єром було дано відповідне доручення про опрацювання цього питання міністру освіти Дмитру Табачнику.

– Практично ми отримаємо можливість проводити у ВНЗ різноманітні майстер-класи, майстер-школи, які зможуть проводити журналісти-практики. Це дасть змогу поєднувати базові академічні знання з навиками працювати, мислити, викладати інформацію глибоко, осмислено, по-художньому для формування розумної журналістики, яка б інформувала розумну аудиторію. На перший погляд, здається, що все це просто, але такі процеси призведуть до системних зрушень, – коментує Віктор Набруско.

За його словами, нині, як відомо, існують різні думки про те, яку місію виконує журналістика. З одного боку її вважають ремеслом, з іншого – творчістю.

– Кожна з позицій має свій резон, особливо це актуально сьогодні, коли сучасне інформаційне суспільство і засоби масової інформації являють собою колосальну інформаційну індустрію. Відтак модернізуються і самі професії. Журналісти перетворюються на репортерів, котрі повинні працювати і з технікою, і з камерою, і з мікрофоном, уміти оперативно писати. Але це не зовсім ремесло, це високий рівень журналісти в умовах інформаційного суспільства. З іншого боку, сьогоднішня журналістика втрачає ознаки справжньої глибокої пошукової розумної журналістики. Пропозиція  надати журналістиці творчої спеціальності якраз спрямована на те, аби цей аспект серйозно поглибити, спрямувати підготовку журналістів, які мислять системно, образно, які вміють викладати, подавати інформацію і спілкуватися з аудиторією. Щоб не переводилося все на комерцію, а щоб журналістика виконувала місію і культурологічну, формувала розумну читацьку, слухацьку і глядацьку аудиторію, – переконаний Віктор Набруско.

Зауважує, можливо, не всі регіональні ВНЗ будуть готовими до змін у підготовці журналістів, до «підняття планки», але університети Києва, Львова, Дніпропетровська, Одеси, Харкова отримають змогу забезпечити як наукову, так і практичну сторону навчання. 

 

Аби не припиняти мовлення, держтелерадіокомпанії змушені на всьому економити

Лише четверту частину коштів від потреби отримали державні телерадіокомпанії цього року на трансляцію програм державного мовлення. Вони змушені суттєво економити і поставлені перед завданням оптимізації штатів. Проблему тотального недофінансування на зустрічі з прем’єр-міністром Миколою Азаровим, що відбулася на початку лютого, озвучив голова НСЖУ Олег Наливайко. Нещодавно прем’єр підписав відповідне доручення міністру фінансів Юрію Колобову, аби «під час підготовки законопроекту щодо внесення змін до Державного бюджету на 2013 рік вирішити питання щодо збільшення видатків для забезпечення у необхідному обсязі трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб…»

Керівники держтелерадіокомпаній сподіваються, що прем’єр дотримає слова, і фінансування поліпшиться. Поки що, аби якось втриматися, змушені власні зароблені кошти витрачати на трансляцію.

Перший заступник генерального директора Київської регіональної державної телерадіокомпанії, секретар НСЖУ Сергій Омельчук розповідає: сподівалися, що зароблені під час виборчого періоду кошти дозволять оновити та модернізувати обладнання.

– Натомість ми змушені ці гроші орієнтувати на трансляцію, щоб не зупиняти мовлення. Бо можемо виробити передачі, а потім не зможемо їх транслювати. Якщо з бюджету буде додано кошти, то зможемо використати їх на придбання обладнання. Є плани і є потреби. Торік була реставрована найстаріша студія на Хрещатику, 26. Далі хотіли модернізувати саму апаратну. Є потреба в оновленні камер, монтажних комплексів, сервера, магнітофонів. За кордоном таке обладнання замінюється кожні 5 років. Якщо будуть внесені відповідні зміни до бюджету, ми зітхнемо з полегшенням, – коментує Сергій Омельчук.

Каже: телерадіокомпанія свого мовлення не скорочувала – ні телевізійного, ні радійного. Хоча від програм, які вже втратили свою актуальність, певно, доведеться відмовлятися. Але ті програми, які замовляє держава, будуть виготовлятися. Також, хоч бюджет і фінансує потребу в зарплаті у повному обсязі, телерадіокомпанії поставлені перед необхідністю оптимізувати структуру.

– Ті компанії, де колектив понад 200 осіб, мають скоротити штати на 18%. Ми також будемо переглядати штат, адже не секрет, що скрізь є люди, які не надто прагнуть професійно розвиватися. Скорочення будуть прозорі, публічні, через профком. Головний принцип – меншими силами робити більше цікавих програм, – зауважує пан Омельчук.

 У тому, наскільки важливим для людей є ефірне мовлення, вкотре переконалися в Одеській обласній державній телерадіокомпанії. Декілька днів програми обласного радіо не звучали на короткохвильових передавачах, крім Котовська та Болграда, через припинення трансляцій програм Національної радіокомпанії України і відповідного розпорядження Концерну РТР.

– За цих обставин ми зрозуміли, наскільки важливим є радіо для слухачів, надто в сільській місцевості. До редакції надійшли сотні дзвінків. Слухачі настійливо вимагали відновити ефірне мовлення. Проводові мережі в той час працювали, але ж багато хто слухає програми на ультракоротких хвилях, особливо в північних районах області. Це – вагомий аргумент на користь того, що електронні ЗМІ –  важливий чинник інформаційного простору, донесення достеменної інформації до людей, зокрема й повідомлень про діяльність органів влади. До того ж, обласні радіо є засобами інформування населення на випадок техногенних та природних катастроф, – коментує заступник генерального директора з творчих питань радіомовлення Одеської обласної державної телерадіокомпанії, член правління НСЖУ Володимир Невмитий. – З огляду на це Уряд зобов’язав увімкнути передавачі ефірного мовлення. 

Розповідає: в Одеській облдержтелерадіокомпанії розроблено програму оптимізації діяльності. Вона передбачає вдосконалення технічних засобів мовлення, доцільнішу розстановку кадрів, створення спільних редакцій радіо і телебачення тощо.

– Звісно, це легше робити за умов фінансового благополуччя, але і в ситуації, що виникла, можна й треба знайти внутрішні резерви. Будь-які форс-мажорні фактори обумовлюють нову парадигму дій і змушують колектив мобілізувати сили. Саме таким шляхом ідуть одесити, – каже Володимир Невмитий.

 

Система розрахунків із «Укрпоштою» потребує змін

http://nsju.org/index.php/article/view/257

Доставка періодики «Укрпоштою» не витримує жодної критики. На цьому продовжують наголошувати видавці та головні редактори друкованих ЗМІ. Правління НСЖУ підтримує занепокоєність газетярів.

У коментарі прес-службі НСЖУ секретар НСЖУ, голова Полтавської обласної організації НСЖУ, головний редактор газети «Зоря Полтавщини» Григорій Гринь зауважує: «Укрпошта» ігнорує чинний наказ Мінтрансзв’язку, в якому чітко вказано, що кількість доставок пошти має бути щонайменше  5-6 разів на тиждень, і лише в населених пунктах, де проживає менше 1 тис. осіб доставки можуть здійснюватися 4 рази на тиждень. Поштові відправлення мають бути доставлені одержувачам у день їх надходжень до сортувальних вузлів. Однак ці нормативи не виконуються. Однією з причин ситуації, що склалася, є система розрахунків.

– Річ у тім, що «Укрпошта» оплату за свої послуги бере одразу за весь передплачений тираж від початку дії передплати і до її завершення. Це –  увесь поточний рік. Таким чином, отримавши гроші у січні, «Укрпошта» нібито «даром» возить газети і журнали. Потрібно ситуацію розвернути на 180 градусів: усі отримані від передплати кошти «Укрпошта» перераховує видавцям. Вони ж розраховуються з поштарями помісячно (поквартально) (до речі, так було ще п’ять-сім років тому) із застосуванням штрафних санкцій у разі невиконання взятих зобов'язань, наприклад, несвоєчасно доставлена періодика, – пропонує Григорій Федосійович.

Також, на його думку, варто створити комісію у складі Рахункової палати України, фінансової інспекції, економістів, яка б вивчила доцільність і обґрунтованість усіх перетворень, що відбулися і відбуваються в «Укрпошті». Зокрема, і систему оплати праці, доцільність укрупнення мережі, закриття центрів поштового зв’язку тощо.

– Необхідно переглянути стосунки між „Укрпоштою” і ЗМІ. Отримувати гроші ми повинні відразу по завершенню передплати, а потім розраховуватися щомісячно згідно з актом виконаних робіт. Усі порушення щодо доставки газет, порушення угод мають каратися. Необхідно задіяти усі можливі штрафні санкції, – наголошує Григорій Гринь.

А також, за його словами, варто розробити типовий проект договору між "Укрпоштою" і ЗМІ, який би влаштовував ЗМІ, сприяв виконанню вищезазначених урядових документів, у тому числі щодо своєчасної доставки газет, затвердити його в Кабінеті Міністрів або у профільному Міністерстві.

Нагадаємо, нещодавно актив НСЖУ звернув увагу прем’єр-міністра України Миколи Азарова під час зустрічі з ним на погіршення роботи «Укрпошти» в частині доставки та наголосив на необхідності вжити відповідних заходів. 

 

Голові Спілки письменників вручили журналістське посвідчення

http://nsju.org/index.php/article/view/255

Голову Національної спілки письменників України Віктора Баранова урочисто прийняли до лав НСЖУ. Посвідчення йому вручив 13 лютого голова НСЖУ Олег Наливайко.

– Дуже знаково, що дві творчі спілки об’єднуються, бо в нас одна мета. Гадаю, разом ми зможемо долати будь-які перешкоди, – привітав колегу Олег Наливайко.

Віктор Баранов зауважив: журналістика і письменництво завжди були поруч, оскільки чимало працівників мас-медіа стають письменниками, а чимало письменників навпаки прагнуть друкуватися в ЗМІ.

Сам він, приміром, постійно друкується в газетах «День» та «Літературна Україна», в журналі «Київ», «Слово просвіти» та інших виданнях. А перші спроби в журналістиці робив ще  10-му класі, коли навчався в Кременчуцькій середній школі.

– Перша стаття була про школу, про що ж іще? – згадує Віктор Федорович. – А коли закінчив філологічний факультет Київського університету імені Шевченка, пішов працювати позаштатним кореспондентом відразу в дві газети – «Спортивну газету» і «Молоду гвардію». От тоді я обгасав весь Київ і всю область!

Серед найбільш знакових своїх публікацій Віктор Федорович називає статті «Шевченко і ми», «Олесь Гончар – останній романтик української літератури», «Синдром меншовартості» та інші. За місяць має вийти книжка його праць, яка збере як літературно-критичні, так і публіцистичні твори.

 

Каже: проблем із публікаціями навіть критичних матеріалів ніколи не виникало.

– Можна будь-який матеріал написати так, що його надрукують, навіть якщо він буде найуїдливіший і найзлісніший. Це журналістські хитрощі. Єдине, що не виходить, то це спростувати в московській «Литературной газете» їхні наклепи на Україну. Вони не є відкритими для діалогу, для якихось аргументів, – коментує письменник і журналіст.

Кумирів серед журналістів у Віктора Баранова немає, але із задоволенням читає статті Ігоря Лосєва, Сергія Грабовського та аналітичні матеріали інших колег.

– Справжній журналіст не повинен шукати слави. В одному зі своїх інтерв’ю я казав, що українське суспільство сьогодні не можуть переламати через коліно завдяки тому, що в нас є великий прошарок чесної журналістики, – переконаний новий член НСЖУ.

   

НОВИНИ  РЕГІОНІВ

 

Полтавська ОО НСЖУ

Боротьба за примірник: на Полтавщині передплатники і редакції обурені ситуацією з доставкою газет

Аби отримати передплачені газети, жителі полтавських сіл змушені самі ходити по них на пошту і мало не виривати примірники одне в одного з рук. Бо машини «Укрпошти» привозять лише частину від потрібних видань. Щоденні газети доставляються раз або двічі на тиждень, а після Нового року періодика майже місяць не приходила в села взагалі. Полтавчани обурені: вимагають повертати гроші за періодику і взагалі не хочуть більше передплачувати газети. Полтавські журналісти провели з цього приводу своє розслідування і зібрали думки людей та експертів.

– Замість п’яти примірників «Голосу України» приходить тільки три. З Нового року газета взагалі не ходила, а потім привезли цілу пачку, – розповідає жителька с. Слобідка Миргородського району Полтавської області Любов Овчаренко.

Недораховуються періодики й у слобідській сільській бібліотеці, на передплату якої виділяються кошти громади. Замість п’яти примірників «Голосу України» приходить один чи два.

Машини з періодикою в село приходять із запізненням.

– У нас збираються люди, а ця машина може і в дві години бути, і в чотири, і в половину п’ятого. Листоноші змушені чекати допізна, а потім розносити ще й пенсію. Громадяни, що передплатили газети, з півроку потерплять, а далі передплачувати не будуть, – коментує Слобідський сільський голова Микола Марченко.

Листоноша Лідія Марченко розповідає: у січні щоденні номери «Газети по-українськи» не приходили взагалі, а п’ятничні – через раз. Замість 16-ти примірників «Сільських вістей» приходить лише 7 чи 8. Їх роздають тим, хто сам перший прийде на пошту. Так робить Ніна Яресько з села Єрківці Миргородського району. Каже: з газет черпає всю потрібну інформацію, тож завжди намагається встигнути перша.

– Я передплачую газету лише на три місяці, бо на півроку вже не вірю, що можна передплатити, – каже Марія Ярошенко з с. Єрмаки. – Якщо вони будуть так робити, вони залишаться без клієнтів.

У Лубнах виникла проблема навіть з доставкою місцевої газети «Лубенщина». Люди скаржилися, а листоноша, яка, по суті, ні в чому не винна, навіть хотіла звільнятися. Обурені передплатники вимагають повертати гроші, тож страждають і самі видання.

Головний редактор газети «Оржицькі вісті» Олена Сидоренко розповідає: проблеми з доставкою мають всі газети.

– У 2012 році ми написали публікацію про нашу активну дописувачку, відому людину в районі Ніну Іванівну Рубан. У зв’язку з тим, що газета була доставлена не в суботу, як належить по графіку, а у вівторок, жінка про цю статтю не дізналася, бо в цей період вона помирає, – наводить неприємний приклад пані Сидоренко.   

Як розповідають у селах, проблема існує з доставкою не лише газет, а й листів. Самі  ж працівники «Укрпошти» нарікають на те, що керівництво підприємства не хоче звертати уваги на їхні потреби. Зокрема, на місцях – застарілий автопарк, у відділеннях зв’язку – жахливі умови роботи. У результаті реорганізації було звільнено досвідчених фахівців, а молодь на низькі зарплати іти не хоче.

– Стару систему зламали, а нову не побудували, – нарікають колишні працівники пошти.

Проблеми невчасної доставки газет і журналів обговорювали 19 лютого і на розширеному засіданні колегії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Микола Перепелиця наголосив: «Укрпошта» не виконує норми наказу Мінтрансзв’язку щодо термінів доставки газет. Він навів приклад: «Голос України» провів з цього приводу журналістське розслідування.

– Так, у газеті «Голос України» № 21 за 1 лютого цього року йдеться про те, що «редакція встановила контрольні пункти майже в усіх районах і в деяких віддалених селах. Наприклад с. Лазірки Лубенського району, с. Давидівка Новосанжарського, с. Канави Кобеляцького, с. Іванівка Чутівського, с. Каленики Решетилівського. За повідомленням з місць… більшість сільських відділень працюють максимум три дні на тиждень. Тож газети «запізнюються». Через це багато людей відмовилися  від передплати, – сказав пан Перепелиця.

Такий же стан справ і в інших районах області. У Шишацькому районі працює 20 відділень поштового зв’язку на 73 населені пункти.

– Тобто, одне відділення обслуговує, в середньому, 3-4  села, а то і більше. За правилами Міністерства, доставка пошти, у тому числі газет, має здійснюватися не рідше 4-х разів на тиждень. Але по 16-ти відділеннях доставка здійснюється 3 рази. І це в установленому Полтавською дирекцією порядку. Вважливо розуміти, що доставка пошти не обов’язково здійснюється за графіком роботи відділення поштового зв’язку. Відділення за графіком працює 4 рази на тиждень, пошта доставляється три або два рази. Чому так? Та тому, що обрахований за такою схемою робочий час листонош дає економію фонду зарплати для покращення економічних показників пошти, але погіршує фактичну зайнятість листонош з витікаючими для них соціальними наслідками та обмеження селян в доступі до інформації, – наголосив Микола Перепелиця.

Крім цього, газети можуть «блукати» по області, надходячи не до своїх адресатів, а в інші села.

Голова Полтавської обласної організації НСЖУ, секретар НСЖУ головний редактор газети «Зоря Полтавщини» Григорій Гринь також виступив з критикою роботи державного підприємства поштового зв’язку. Проблеми з доставкою тривають з початку року і донині. Газети – під загрозою втрати тиражів.

Своє незадоволення роботою «Укрпошти» висловив і голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко:

– Це не другорядні речі. Адже до населення суспільно-важлива інформація не доходить. Звідси – нерозуміння проведення реформ, негативне ставлення до дій влади, – наголосив він.

Директор УДППЗ «Укрпошта» в Полтавській області Микола Хоменко у свою чергу повідомив, що будь-які перетворення не можуть бути безболісними та запевнив, що усі проблемні питання вирішуються у робочому режимі.

На колегії було прийнято рішення визнати незадовільною роботу Полтавської дирекції УДППЗ «Укрпошта». Рішення колегії буде надіслано генеральному директору підприємства для реагування на стан справ.

У роботі колегії взяв участь перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко, який поінформував, що Спілка домоглася урядового доручення щодо розгляду актуальних проблем медіа-галузі, зокрема, й наведення ладу в частині доставки преси.

– Сьогодні керівництво «Укрпошти» лобіює нову редакцію Закону «Про поштовий зв’язок», якою хоче посилити свою монополію, – сказав Сергій Томіленко. – НСЖУ не підтримує ці зміни, адже вважає, що неналежна якість нинішнього поштового зв’язку викликає недовіру до підприємства і сумніви в його здатності ефективно забезпечувати роботу. А гостра ситуація, яка склалася в Полтавській області, взагалі є прикладом свідомого заподіяння шкоди виданням, адже провокує відмову значної кількості полтавчан від улюбленої періодики.

 

Дніпропетровська обласна організація

15 лютого 2013 року відбулось засідання Правління Дніпропетровської обласної журналістської організації

http://nsju.dp.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=362:15--2013--------&catid=38:2012-03-20-05-20-09&Itemid=75

 

На порядку денному стояло кілька питань, які стосувались звітування керівництва обласної організації НСЖУ про виконану роботу за минулий рік, планування діяльності на 2013-й, прийняття до лав спілки нових членів та доцільності перебування в НСЖУ тих, хто порушує статутні вимоги або втратив зв’язки з організацією, та інші.

Підбиваючи підсумки року, що минув, голова Правління ДОО НСЖУ Олексій Ковальчук нагадав присутнім про прийняту на першому засіданні новообраного керівництва розгорнуту програму дій для Дніпропетровської обласної журналістської організації. Керуючись цими напрямками у 2012 році було зроблено чимало. Зокрема, проведено переоблік та створено електронну базу членів ДОО НСЖУ, у відповідність до чинного законодавства приведено статутну документацію. Розроблена концепція кадрового Агентства. 

Наглядний приклад діяльності нового керівництва ДОО НСЖУ сьогодні - ремонт приміщень у Будинку журналіста. Замінено вхідні двері, вікна фасаду, на початку березня відкриються двері оновленого прес-центру Спілки.

Вже рік організація має власний сайт, на якому можна завжди знайти актуальну та важливу для представників ЗМІ інформацію. Електронна розсилка забезпечує оперативність інформування членів спілки. Видається газета «Дніпро-Інформ». Працює прес-клуб. Для працівників ЗМІ проводяться семінари, тренінги, майстер-класи. Підтримуються ініціативи спортивного клубу «Тригол».

Активно залучаються журналісти Дніпропетровщини до участі у творчих конкурсах. Обговорюючи плани на 2013 рік, присутні вирішили внести деякі зміни до Положення про щорічний творчий конкурс Дніпропетровської обласної організації НСЖУ, що стосуються, зокрема, умов подачі та оцінювання конкурсною комісією робіт.

З метою поліпшення та удосконалення журналістської майстерності спілчан, підготовки молодих журналістських кадрів для майбутньої роботи в засобах масової інформації запланували провести навчальні заходи, як для молодих, так і для досвідчених журналістів, керівників ЗМІ.

У минулому році було започатковано та проведено День ветерана журналістики Дніпропетровщини - 5 травня. Нині ведеться робота над розробкою та виготовленням почесного знака «Ветеран журналістики Дніпропетровської області», створенням «Почесної Книги Пам’яті».

Обговорювали учасники засідання Правління питання щодо захисту прав журналістів. Розглянули і кілька конфліктних ситуацій, які стосуються фактів порушення Кодексу журналістської етики деякими колегами. Прийняті Рішення та звернення до журналістського загалу Дніпропетровщини будуть оприлюднені згодом.

Тож, напрямки діяльності обласної журналістської організації визначено. Працювати є над чим.

 

Нові книжки журналістів і про журналістів (м.Київ)

http://nsju.org/index.php/article/view/260

Останнім часом у Києві побачили світ кілька книжок журналістів про відомих людей, знаних як в Україні, так і поза її межами. Щирою і чесною спробою виписати образ Григорія Сковороди стала солідна праця Володимира Стадниченка «Садівник щастя: Сковорода як дзеркало України».

Автор вступної статті – Шевченківський лауреат Леонід Андрієвський. Це одне з перших видань на шляху до великого національного ювілею – 300-річчя від дня народження видатного українського філософа, письменника, мораліста. Книжка звернена до вдумливого читача, який відчуває потребу приєднатися до сучасного сковородинського руху, зробити свій внесок у духовний розвиток нації.

Нове видання творів у трьох книгах Миколи Махінчука розпочато з художньо-документальних оповідей про Героя України, творця переяславського музейного дива Михайла Сікорського: «Мереживо мінливого часу» (К.: КИТ, 2012). До першої книги ввійшли також упорядковані твори з попередніх видань цього автора, розповіді про митців і проблематику творчості у складний час утвердження української державності та нової суспільної моралі.

Серію нарисів про життя і творчість видатних прозаїків Європи завершив книжкою «Кнут Гамсун» (К.: Щек, 2012) автор багатьох літературно-художніх видань Анатолій Болабольченко. Герої його попередніх творів – такі художники слова, як Сервантес, Антуан де Сент-Екзюпері, Лопе де Вега, Василь Стус та інші.

Восени 2012-го увагу читачів привернув перший великий літературний твір члена НСЖУ Анатолія Сахна – роман у трьох книгах «Вершина» (К.: Прес-КІТ, 2012), головний герой якого – офіцер силової структури – в наш час «наважується на те, про що інші громадяни України тільки шепочуться на власних кухнях».

Стильне ілюстроване видання «Золоте перо. Людмила Мех» (К.: ВПК «Експрес-Поліграф, 2012) – про українську журналістку, керівника двох громадських організацій – ВБФ «Журналістська ініціатива» і Всеукраїнський автомобільний клуб журналістів – упорядкував Сергій Шевченко. «Життя героїні цієї книжки – приклад служіння ідеалам добра, правди, справедливості», – зазначено в анотації художньо-публіцистичного збірника, що містить статті, спогади, оригінальні світлини з численних доброчинних та інших акцій працівників преси.

Книгозбірня Київської організації Національної спілки журналістів України щороку поповнюється виданнями про майстрів пера. На черзі підготовка, у взаємодії з керівництвом НСЖУ, книжок спогадів проВолодимира Здоровеґу, Ігоря Лубченка, Анатолія Москаленка,Дмитра Прилюка. До упорядкування цих видань долучаються Юрій Бондар, Віктор Шпак, Сергій Шевченко та інші члени правління Київської організації НСЖУ на чолі з головою Михайлом Сорокою. Запрошенням колег до співпраці у творенні історії вітчизняної журналістики є і ця публікація. 

 

Борис Клімчук зустрівся з журналістами Волині

http://nsju.org/index.php/article/261

Майже дві години керівники провідних обласних ЗМІ дебатували з губернатором на тему стосунків преси і влади, обмінювалися думками з актуальних питань сучасності.

На робочу зустріч з Борисом Клімчуком  до „білого дому” завітали генеральний директор обласної держтелерадіокомпанії  Ольга Куліш, редактори  газет „Вісник +К”  - Євген Хотимчук,  „Віче-інформ” – Василь Простопчук,   „Волинська газета” – Володимир Данилюк, „Вісті Ковельщини” – Микола Вельма, „Вільним шляхом” (Ківерці) – Людмила Якимчук, власний кореспондент газети „Голос України” у Волинській  області Микола Якименко та голова обласної організації Національної спілки журналістів  України Михайло Савчак. Керівники ЗМІ, які є одночасно членами секретаріату НСЖУ,  проінформували губернатора про стан справ у медійному середовищі, розповіли про хід  спорудження оздоровчого центру журналістів „Світязь”,  що в  Шацькому районі, подякували за допомогу в будівництві.

Не обійшлося без гострих тем. На відміну від обласної  влади, яка налагодила конструктивну співпрацю з журналістами, надає постійну допомогу в розв’язанні  невідкладних завдань життєдіяльності редакцій, дбає про їх фінансову підтримку, окремі заполітизовані депутати та очільники районних рад чинять тиск на редакторів видань та журналістів, грубо втручаються в редакційні справи, що заборонено законодавством про пресу. Сторони домовилися, що найближчим часом буде проведено зустріч співзасновників комунальних видань за участю голови облдержадміністрації та голови обласної ради, на якій обговорять назрілі проблеми взаємостосунків преси і влади.

Борис Клімчук розповів про стан справ в області, про виконання обласної програми увічнення пам”яті жертв війни, політичних репресій та депортацій. Йшлося, зокрема,  про підготовку до відзначення 70-річчя  українсько-польського міжетнічного конфлікту в роки Другої світової війни, гідного пошанування безневинних жертв цього протистояння по обох боків кордону. Волинська влада, демонструючи свою європейськість, робить все для того, щоб привести  в належний стан захоронення. Минулого року встановлено монументи на місці до тла знищеного села Красний Сад на Горохівщині, у Гончому Броді Ковельського району. Впорядковуються чотири цвинтарі на території Люблінського воєводства, польські захоронення на Волині. Цього року до річниці трагічної дати буде споруджено меморіал в селі Охнівці Володимир-Волинського району, відкриють стелу понищених сіл на меморіалі Вічної Слави в Луцьку. Європа вже давно залікувала рани Другої світової, з досадою зазначив губернатор, а ми ще продовжуємо лікувати, але мусимо це зробити по-християнськи.

Борис Клімчук  висловився також з приводу невдоволення людей процедурою отримання віз у Генеральному консульстві Республіки Польща у Луцьку,  розповів про особисті зусилля в залагодженні конфліктних ситуацій.

 

Івано-Франківська ОО НСЖУ

Виїзний пленум Івано-Франківської обласної організації НСЖУ

Доброю традицією стало для керівництва  Івано-Франківської  обласної організації Національної спілки журналістів України, яку очолює досвідчений журналіст Вікторія Плахта, проводити свої пленуми у форматі виїзного засідання на базі того чи іншого району. Ось і цього разу  було саме так.

П’ятого лютого члени правління обласної організації НСЖУ – журналісти обласних, республіканських видань, редактори районних газет Івано-Франківщини – побували на Косівщині. Це була  прекрасна нагода  поєднати приємне і корисне. Спочатку журналістський актив завітав у село Уторопи, щоб відвідати музей Тараса Мельничука, який щойно восени відкрили. Тут їх хлібом-сіллю зустріли учні та педагоги школи на чолі з досвідченим і талановитим директором Марією Ласійчук, в.о. заступника голови РДА Михайло Мельничук,  заступник голови районної ради  Дмитро Бойчук. Місцеві школярі були цікавими екскурсоводами, декламували поезію Князя роси та власні вірші про славного односельця, поета-політв’язня, лауреата Шевченківської премії. В цій школі навчалась, а потім і вчителювала поетеса Марійка Підгірянка, уродженка села Білих Ослав Надвірнянського району. Тож через її землячку члена правління обласної організації НСЖУ, заступника керівника апарату ОДА Тамару Лейбюк директор школи передала вишитий рушник у дар білоославському музеєві поетеси. Велике враження на учасників пленуму справили й кімната старожитностей, сакральні картини на полотні самобутньої уторопської вишивальниці Надії Кушмелин-Дунич.

Другою родзинкою Косівського району, де побували журналісти, був Маєток святого Миколая  у селі Пістинь, єдиний такого роду в Україні. Майстрів пера зустрічав  добрий святий Миколай, а також голова Косівської  райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, заступник директора Національного природного парку «Гуцульщина» Анастасія Костюк. 

Екскурсія в дитинство, казковий світ, пошта, кабінет, спальня святого Миколая, дитячі станції  залишили незабутні враження. Більшість членів правління побували  тут вперше і записали в книзі відгуків  свої  думки від побаченого й почутого…

У затишному  конференц-залі  НПП «Гуцульщина» в Косові відбулось  засідання  Пленуму. Учасників щиро  привітали голова  РДА Ярослав Шинкарук і заступник голови райради Дмитро Бойчук. Чільник району розповів представницькому журналістському зібранню про соціально-економічний розвиток Косівщини в минулому році, плани на 2013-ий, відверто говорив про наболілі для місцевих жителів проблеми, над розв’язанням яких працює виконавча влада Косівщини.

Вікторія Плахта заслужено вручила  Ярославу Шинкаруку посвідчення № 1 Почесного члена обласної організації НСЖУ і Подяку «за всебічне сприяння засобам масової інформації області у висвітленні інвестиційно-привабливої Косівщини в писанковому Прикарпатті».

Велике зацікавлення  і неабиякий інтерес, а також  стурбованість і занепокоєння викликав у присутніх виступ заступника голови районної ради Дмитра Бойчука, який розповів Пленуму про сприяння райради газеті «Гуцульський край» у її виданні. До речі, сьогодні районна рада є єдиним засновником газети. Журналісти цікавились, яким чином «випали» зі складу співзасновників видання РДА і трудовий колектив редакції. Членів правління неабияк здивувало повідомлення про те, що при газеті створена  редакційна колегія, до складу якої входять лише депутати районної ради, які є представниками різних політичних сил. Голова громадської ради Косівщини Анастасія Костюк зупинилась на питанні обов’язкової приналежності колективу газети  до співзасновництва, а також на втручанні у роботу  редакції з боку районної ради, що заборонено законом. Учасники зібрання висловили з цього  приводу свої думки і схвалили відповідне звернення до Косівської районної ради.

Виїзний спілчанський пленум заслухав доповідь голови обласної організації Вікторії Плахти про діяльність Спілки у 2012 році і плани  на поточний рік.

Як завжди, конструктивна, змістовна  доповідь була вислухана з великою увагою і цікавістю. Вікторія  Плахта акцентувала на збільшенні рядів членів обласної Спілки журналістів (на 100 осіб лише за три останні роки, сьогодні вона налічує 388 членів), причому, за рахунок молодих журналістів та керівників ЗМІ. Серед найбільших досягнень – видання книги про журналістів Прикарпаття, відкриття школи журналістики обласної Спілки, в якій навчається 54 слухачі, запровадження конкурсу «Писанкове Прикарпаття» і конкурсу для молодих працівників ЗМІ на премію відомих журналістів Івано-Франківщини, виставок творчих робіт членів НСЖУ, створення електронної бази обласного журналістського осередку. У планах – відкриття вітрини «Творчість наших спілчан», проведення інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?», спортивних змагань, заснування Книги пам’яті про тих журналістів, які відійшли в інший світ.

На завершення  пленуму голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», колишній  багатолітній  редактор газети «Верховинські вісті» Дмитро Ватаманюк вручив Вікторії Плахті медаль «Заслужена гуцулка України».

 

Лідія Безпалова,

член правління обласної організації НСЖУ,

редактор газети «Гуцульський край».

 

У вас недостатньо прав для коментування.