Україна по-європейськи

( 0 Votes )

Уперше з моменту здобуття Україною незалежності Європа сприймає нашу країну не як халявника, а як партнера. Угода про асоціацію з ЄС включає також договір про всеосяжну зону вільної торгівлі з Євросоюзом (ЗВТ), який позитивно позначиться на розвиткові української економіки.

Договір про ЗВТ з ЄС заснований на взаємовигідних умовах. Українці одержать безліч порівняно недорогих і якісних європейських товарів, а український бізнес почне освоювати європейський ринок. Але для того, щоб працювати на цьому ринку, нашим підприємцям доведеться модернізувати виробництво, підвищити якість продукції, розширити штати (а це нові робочі місця), запровадити сучасні технології.

– Звичайно, перехід до євростандартів – справа не найпростіша. Будуть проблеми, але ми можемо їх вирішувати. Адже модернізація потрібна насамперед нам самим, – розмірковує підприємець з Володимирця Микола.

У Росії кажуть, що в разі появи у 2014 році зони вільної торгівлі «Україна – ЄС» Митний союз буде змушений захищати свої ринки від «напливу дешевих європейських товарів з України». Такий підхід не так захищає національного російського виробника, як суперечить логіці – якщо наші товари дешевші, чому бізнес має від них відмовлятися? Адже це зашкодить пересічним росіянам.

– Дійсно, Україні доведеться пережити певні економічні труднощі після підписання угоди про асоціацію з ЄС, в тому числі і внаслідок  реакції Росії. Але через санкції щодо України Росія і сама зазнає економічних втрат. Якщо російський споживач зацікавлений в українських товарах і він їх не отримує – це вже втрати, – вважає експерт Центру стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

Росіяни побоюються можливого реекспорту європейських товарів через територію України до країн Митного союзу. Але ця проблема вирішується просто. Буде достатнім на кордоні з Росією перевіряти сертифікати, що вказують на країну, де виробили товар. Тому у Києві переконані, що співпраця і з ЄС, і з МС можлива. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, «підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС не повинно бути перешкодою для співпраці з Митним союзом, воно має активізувати наше співробітництво», повідомляє ForUm.

– Росія також одержить переваги від інтеграції країн Східного партнерства у ширшу європейську економіку, – вважає єврокомісар з питань розширення та європейської політики Штефан Фюле, якого цитує «Главком».

За його словами, Євросоюз готовий допомогти Україні.

– Якщо наші партнери стають об'єктом невиправданого тиску будь-якої сторони, включаючи, звичайно ж, тиск Росії, і якщо це пов'язано з їхнім прагненням підписати або парафувати угоду про асоціацію з ЄС, Євросоюз повинен знайти можливість відшкодувати їхні втрати, – заявив єврокомісар.

Уже наступного року ці події, що відбуваються ніби у верхах, дійдуть до кожного мешканця України і Полісся. Країна не лише одержить європейські недорогі товари, їй доведеться жити за новими для неї європейськими правилами. І з часом ми побачимо зовсім іншу, європейську Україну.

 

Віктор Марчук

 

У вас недостатньо прав для коментування.