В Кузнецовську пройшов мітинг на підтримку євроінтеграції (+фото)

( 0 Votes )

 

1 грудня біля будинку Кузнецовської міської ради відбувся мітинг на підтримку євроінтеграції.

Зібрання відбулось за ініціативи депутатів опозиційних партій міськради. Представником від організаторів на мітингу виступив секретар Кузнецовської міської ради Ігор Куц.

21 листопада уряд Миколи Азарова прийняв рішення про призупинку підготовки України до підписання угоди про вступ до Європейської Асоціації. Того ж вечора обурені люди почали збиратися на центральних площах Львова та Києва, таким чином заклавши початок всенаціонального страйку. Виступи на підтримку земляків були організовані й серед української діаспори за кордоном. Синьо-жовті голоси лунали навіть з Індії та Південної Кореї.

Проте, незважаючи на такі бунтівні настрої, Кузнецовськ залишався аполітичним. Та як виявилось, це лише на перший погляд. За словами Ігора Куца, 25 листопада на 36-ій сесії міської ради було створено звернення до Президента України В. Януковича, Голови Верховної Ради України В. Рибака, Прем’єр-міністра України М. Азарова з приводу підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. А також  прийнято рішення про підняття прапора ЄС та підтримку України безпосередньо на Майдані незалежності в Києві. Доказом небайдужості наших мешканців є також світлини, які нещодавно з`явились у мережі. Фото поганої якості, проте на деяких із яких можна чітко розгледіти напис «Кузнецовськ за ЄС!». «Наше рішення здивувало владу і вже навіть сьогодні, напередодні нашого мітингу до нас телефонували спецслужби і розпитували про ці події, намагались вивідати імена організаторів, тощо», - розповідають представники міської ради під час зібрання.

Приводом для зібрання жителів стала жорстока поведінка спецслужб «Беркут» по відношенню до студентів-активістів, що мала місце вночі з 30 по 31 листопада у Києві.

секретар міської ради Ігор Куц Кузнецовська на мітингу
секретар міської ради Ігор Куц Кузнецовська на мітингу
 
мітинг в Кузнецовську на підтримку євроінтеграції
мітинг на підтримку євроінтеграції біля будинку Кузнецовської міської ради
 
мітинг на підтримку євроінтеграції біля будинку Кузнецовської міської ради
мітинг на підтримку євроінтеграції біля будинку Кузнецовської міської ради

У серці Кузнецовська – близько 1000 людей. Чимало з них прийшли разом зі своїми маленькими дітьми, що бігали навколо натовпу з маленькими прапорцями. Над головами – червоно-чорні та сині з зірочками стяги. У людей піднесений настрій. Нарешті вони зможуть висловитись не тільки біля екранів телевізора.

«Цілий ранок діти по дому бігають, шукають прапорці, розмальовують обличчя один одному», - розповідає мама однієї з дівчаток, яка своїми «патріотичними» щічками викликає посмішки у присутніх.

Під час мітингу свою думку міг виразити кожен бажаючий. Увагу привертає жіночка з українським прапором на плечах та аркушем паперу зі стягом ЄС :

«Мої сини на Майдані у Києві. Кров текла рікою з вух, з лиця. За те, що вони хотіли бути європейцями, отримувати гідні зарплати…Янукович – це яничар. Невже ви вірите, що це не його рук справа? Якби я була там, шоломи «Беркуту» летіли б далеко!»

До матері приєднались інші мешканці  : місцеві поети, активісти, організатори колись впливової партії «Народний рух». Цитували  Бориса Грінченка, Михайла Грушевського, Ліну Костенко, американського президента  Кеннеді, декламували власні поезії. Лунали вигуки «Банду геть!» та заклики про імпічмент.

«Це останній наш Майдан!Тут вирішується, бути нам хохлами чи ні»

«Моя дитина у Києві. І я завтра буду там. Я не закликаю до революції, але час настав, бо пролилась кров»

«Сюди на мітинг прийшло менше ніж відсоток населення, а на вибори ідуть всі. Тому треба думати, за кого голосуєш»

« Я 48 років працював у енергетичній галузі. Наш начальник кадрів Януковича і слюсарем 2-го розряду не прийняв би»

Серед виступаючих були присутні школярі та студенти :

«Я дуже радий, що ми сьогодні зібрались тут не через флешмоб, концерт, а щоб показати, що нам не байдуже…Я не знаю для чого мені вчитися в школі, ставати студентом, якщо у нас крадуть наше майбутнє!Треба боротись і не боятись. Ліна Костенко казала : « Завтра ми прокинемось в іншій державі, бо сьогодні проспимо свою»

Слід відмітити, що мер не брав участі у зібранні. На моє запитання про його присутність, секретар міської ради Ігор Куц віджартувався : «Сьогодні я за нього!». Питання лишилось відкритим.

мітинг в Кузнецовську на підтримку євроінтеграції
 
юна учасниця мітинку в Кузнецовську
юна учасниця мітинку в Кузнецовську
Мітинг пройшов мирно, без конфліктів партійних прапорів. Зібрання завершилось, як і почалось – українським гімном. Наприкінці зустрічі секретар Ігор Куц повідомив, що 2 грудня о 17-тій годині депутати міської ради зберуться на позачергову сесію аби створити заяву про ті події, які відбуваються в країні, зокрема про ті, що мали місце вночі з 30 на 31 листопада у Києві.

Ілона Громлюк


 

У вас недостатньо прав для коментування.