Україна на порозі громадянської війни

( 0 Votes )

 

Незважаючи на всі попередні домовленості, ситуація в нашій державі перейшла критичну межу: 18 лютого у Києві відновилися вкотре пролилася кров з обох сторін барикад; є вбиті.

 Зокрема, за майже 90 діб протистояння загинув перший журналіст із видання "Вести" В'ячеслав Веремій. Його в таксі разом із фотографом і водієм зупинили невідомі в масках, розбили скло битками і закидали салон коктейлями Молотова; журналісту вистрілили у груди і від поранень він помер. Також за час останніх сутичок постраждало 27 журналістів. А на Майдані Незалежності в результаті зачистки площі силовиками загинула людина. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив народний депутат від партії "Удар" Сергій Каплін.

У Міністерстві охорони здоров’я підтверджують загибель 25 людей. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті МОЗ. "Станом на шосту годину 19 лютого 2014 року за період з 10 години 20 хвилин 18 лютого згідно оперативної інформації до бригад екстреної медичної допомоги та закладів охорони здоров’я міста Києва за медичною допомогою звернувся 351 постраждалий під час сутичок у центрі столиці", – йдеться в повідомленні.

За даними МОЗ, станом на шосту годину ранку 19 лютого госпіталізований 241 учасник масових заходів.

 

Україна на порозі громадянської війни
 

Померло 25 осіб: вісім з них – після госпіталізації в міські заклади охорони здоров’я (в тому числі журналіст газети "Вести"), чотири в госпіталі МВС, 13 загиблих було доставлено до Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи.

Серед госпіталізованих до закладів охорони здоров’я, за даними відомства Богатирьової: 79 працівників правоохоронних органів, 5 журналістів, 1 депутат (Пазеняк В.С.), 3 – діти до 18 років.

У МВС, в свою чергу, повідомляють про дев'ять загиблих силовиків.

 

Україна на порозі громадянської війни
 

Як відомо, під час спроби зачистки Майдану багатьом потерпілим медичну допомогу надавали прямо на місці, люди бояться звертатися до лікарень, побоюючись переслідування, повідомляє «Українська правда».

Силове протистояння влади і опозиції триває. Станом на ранок 19 лютого бійці спецпідрозділу «Беркут» захопили частину Майдану у Києві. Зокрема, під контролем силовиків Стела Незалежності і майданчик біля Консерваторії.

Самооборона Майдану відгороджується стіною вогню, підкидаючи покришки та дрова. Зі сцени Майдану звучать заклики «Київ вставай!», «Україно, вставай!», – пише УНІАН.

 

Україна на порозі громадянської війни
 

Попри масштабний наступ силовиків на мітингуючих і зачистку Майдану, учасникам акцій протесту вдалося протриматися до ранку 19 лютого. Внаслідок сутичок згорів Будинок профспілок, де розмішувався штаб протестуючих.

На підтримку київського Майдану приїхали протестувальники зі Львова та інших регіонів, зокрема сотні з Рівного та Луцька.

 

Україна на порозі громадянської війни

 

Минулої ночі мітингувальники у регіонах також захопили приміщення силових структур Прикарпаття – Івано-Франківської прокуратури, обласних управлінь СБУ та МВС. Аналогічні акції проводилися і в Рівному, де більше 2 тисяч людей під ніч на 19 лютого блокували обласне управління внутрішніх справ, дислокацію «Беркуту» (не обійшлося без сутичок) військові частини та приміщення СБУ. Врешті начальник міліції Дмитро Лазарєв вийшов до людей і запевнив, що рівненська міліція не чинитиме жодних незаконних дій стосовно громадян У Львові також штурмують міліцію та внутрішні війська; зокрема, горіло приміщення військової частини 4114 внутрішніх військ України на вул. Стрийській. У Тернополі захопили ОДА і підпалили відділ міліції; в Луцьку трощили офіси КПУ та Партії регіонів і захопили пост ДАІ.

У свою чергу влада блокувала роботу деяких телеканалів, зокрема 5 каналу, обмежувала доступ до Інтернету.

У 30-кілометровій зоні Києва переритий рух пасажирського та навіть громадського транспорту у столицю. У самому Києві на вулицях біля центру блок-пости із озброєними державтоінспекторами, які перевіряють автівки на предмет зброї; не працює метро.

Затримують також і потяги. Зокрема, поїзд 142 Львів-Київ і поїзд 44 Івано-Франківськ-Київ було затримано на шляху проходження через повідомлення про знаходження в них вибухового пристрою, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Державній адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця").

Світові медіа пишуть про поглиблення політичної кризи в Україні після ночі кривавого протистояння на Майдані Незалежності. Усі ЗМІ єдині у тому, що такого в незалежній Україні за 20 років незалежності ще не було. 

«Три місяці конфронтації між Президентом України та масовим протестним рухом досягли свого піку у ніч вівторка у найгіршому кровопролитті», — пише The Guardian.

Російські «Вести» акцентують, що Київ не пам'ятає настільки жорстокого протистояння з часів Афганістану.

«У боях із силовиками майданівці використовують навіть гранатомети. Сутички на вулицях Києва переросили у зброїне протистояння. Бійців спецназу не тільки жорстоко б'ють, але і застосовують проти них вогнепальну зброю. На цей час шпиталізовані близько 300 силовиків. Щонайменше, троє з них знаходяться в комі», — стверджує російське видання.

 

Україна на порозі громадянської війни

 

Міжнародна спільнота заявляє, що всю відповідальність за кровопролиття має взяти на себе Президент України Віктор Янукович. Він, у свою чергу, перекладає всю відповідальність на опозицію. «Треба ж було опозиційним лідерам так зробити, що вже наступного дня, 18 лютого, вони закликали радикальну частину майдану до збройної боротьби», -- йдеться у звернення глави держави до народу.

Тим часом деякі області вже готові до введення надзвичайного стану. Верховна Рада Автономної Республіки Крим (ВР АРК) звернувся до Президента України Віктора Януковича із закликом перейти до рішучих дій для стабілізації ситуації в Києві. «Сегодня мы требуем от Вас, как главы государства, решительных действий и принятия чрезвычайных мер», -- йдеться в заяві.

І це далеко не повна картина того, що останні два дні проходило у Києві та в регіонах.

 

Україна на порозі громадянської війни

 

Україна опинилася на порозі реальної громадянської війни…

Огляд Сергія СКІБЧИКА

 

У вас недостатньо прав для коментування.