HomeКультураНеофіційноКалейдоскоп купальських святкувань

Калейдоскоп купальських святкувань

( 0 Votes )

 

Багато в Україні свят. Але найпоетичнішим, яке широко відзначалося в минулому і відзначається зараз на Україні, слід вважати Івана Купала (Купайла).

У селі Дубівка це свято завжди проходить дуже багатолюдно. Спочатку в сільському клубі відбувається театралізоване дійство, в якому місцеві театрали перевтілюються в лісових Мавок, Нептунів та інших героїв свята. Згодом ці дії переплітаються концертними номерами сільських артистів. Дуже вміло творить ці постановки керівник гуртка Діана Гаврилюк.

На території клубу запалюється купальське вогнище, біля якого кружляють в хороводі молоді дівчатка у плетених віночках з духмяних купальських квітів, які згодом пускають на тихі води місцевого ставочка… Закінчується свято традиційними масовими гуляннями, яке триває далеко за північ.

Під час Купальських днів у селі Олізарка проходить сільський «Фестиваль богатирів», організатором якого є завклубом села Суховоля Вікторія Полуйко. Він став уже традиційним. Цьогоріч його урізноманітнили прикрасили різноманітні дитячі атракціони, батути, виставка-продаж  виробів майстрів ужиткового мистецтва, яку привезли на свято з Камінь-Каширського району. Дуже сподобалося свято найменшим учасникам фестивалю, які випробовували свої сили в різноманітних конкурсах та іграх. Працювали магазини з морозивом та іншими продуктовими товарами. Знайшлося дві підприємливі куми Олени з села Суховоля, які біля свого куреня варили рибну юшку. Жваво йшла торгівля, юшка коштувала традиційних п’ять гривень, а поласувати нею бажали всі.

Проходили різноманітні спортивні змагання, в яких взяли участь команди «Сокіл» та «Орел». Найспритнішим з «армреслінгу» став Василь Вознюк (с. Лозки), а справжнім богатирем фестивалю виявився Юрій Вознюк (теж з Лозок), який тридцятидвокілограмову гирю підняв аж п’ятдесят  разів.

У селі Каноничі свято Івана Купала завжди проходить на території сільського клубу з купальським вогнем, біля якого відбуваються різноманітні конкурси, вікторини та ігри. Директор СБК Олена Муравинець старається передати молоді звичаї та обряди цього давньоязичницького свята.

 Аналогічні заходи до свята Івана Купала пройшли також у Половлі, Каноничах, Нетребі та інших селах району.

Бажаючі ішли у ліс шукати цвіт папороті, як правило, парами. Хтось потім намагається знайти з її поміччю скарби, а хтось знаходить своє щастя-кохання.

 

 

Марія ДУКАЧ,

методист РБК.

 

Свято з дитинства

Для мене справжнє літо розпочинається із свята Івана Купала. В липневу спеку навіть ночі стають теплими і п’янко чарують ароматами стиглих трав. Я любила це свято й тому, що саме цієї ночі нас, малечу, брали до купальського вогнища старші підлітки, і ми відчували себе майже дорослими.

Особливо гарно було на високій кручі Горині, звідки виднілись багаття сусідніх сіл. Ми не стрибали через вогонь, ми милувались ним і насолоджувались спілкуванням у дружньому колі, адже живе полумя зближує серця і відкриває душі.

Розходились по домівках майже на світанку. Стомлені новими враженнями і емоціями ми відпочивали до обіду, а потім сердились на себе, що знову проспали і не бачили, як грає сонце. Бабуся розповідала, що тільки на Івана Купала сонце сходить в короні, яка переливається всіма барвами веселки.

Запитайте у своїх дітей: чому вони збираються біля води і палять купальські багаття? Можливо, дехто згадає про релігійне значення свята, або розповість про народні повіря. Проте найчастіше почуєте у відповідь «Так треба, так завжди всі робили». Я тішусь із цих слів, адже змінюються часи, змінюються люди, але щирі прадавні традиції мого народу насправді живуть і є цікавими для нинішнього покоління.

 

Наталія КОВАЛЬОВА,

с. Нетреба

 

У вас недостатньо прав для коментування.