HomeКультураОфіційноСвято "Духовні піснеспіви" у Володимирецькому РБК (оновлено)

Свято "Духовні піснеспіви" у Володимирецькому РБК (оновлено)

( 0 Votes )

У неділю, 13 жовтня 2013 року у районному Будинку культури проходило районне свято «Духовні піснеспіви», приурочене 1025-річчю Хрещення Київської Русі. На сцені квіти, перехрещені ніжно-рожеве і голубе полотнища. Звучать слова: «Не забудь помолитися Богу, бо в молитві надія і сила, стане легшою всяка дорога, ти з молитвою будеш щаслива…»

Такими словами розпочалося районне свято духовної пісні «Духовні пісне співи». До присутніх звернувся благочинний Володимирецького району та міста Кузнецовська протоієрей Віталій Боднар. Він подякував владі й присутнім, і пов’язав сьогоднішню подію із роками Хрещення Київської Руси-України князем Володимиром та зростаючим впливом нашої прадержави на політику тогочасної Візантії та Європи.

Сьогодні перед нашим народом, як і 1025 років тому, постає вибір подальшого шляху. Як і перед князем Володимиром, так і нині перед Президентом України Віктором Януковичем стоїть серйозний державницький вибір, незалежно від результатів якого Янукович увійде в історію. З 1988 року, при Президенті Михайлу Горбачову, після довготривалої заборони на вільний доступ до духовної спадщини знову дозволили Хресні ходи. Це було на 1000-річчя Хрещення Русі. Відтоді на терені України з’явилося багато храмів. Православ’я впевнено крокує нашою землею, об’єднуючи духовні християнські сили.

Заступник голови РДА Ярослав Березюк щиро привітав учасників районного фестивалю «Духовні піснеспіви», окресливши роль цього свята в житті православних громад. Він наголосив, що місцева влада робить усе можливе для успішної діяльності всіх релігійних конфесій та їх консолідації в суспільстві. За словами Ярослава Березюка, в РДА проведено «круглий стіл» за участю представників усіх релігійних конфесій, общини яких діють на території Володимиреччини. Він також торкнувся історичної паралелі від Аскольда і до наших днів, описавши доленосний вибір Київської Русі, що стала колискою нині великих і могутніх держав.

«Україно, молюся за Тебе», «З плачем і сльозами до Тебе йдемо» – такими духовними піснями вітав глядачів церковний хор райцентрівської Свято-Миколаївської церкви, під керівництвом Кузьми Смоляра. «Подяку Господу» висловив фольклорний ансамбль «Родина» с.Острівці, де керівником Любов Музика. Незабутні враження молитви «Отче наш», «Богородице, радуйся…» і залишив церковний хор Петро-Павлівського храму с. Каноничі (керівник Галина Рижа). Їм вторив жіночий ансамбль української пісні «Купава» Каноницького СБК під керівництвом Віри Рижої. Духовні пісні дарували учасникам свята й хористи храму Святого Духа с. Балаховичі, в яких регентом Ольга Буднік.

Незаперечно, Бог Єдиний із небес освітив дорогу кожному із нас. І ми маємо щодень дякувати йому за великий дар жити на цій землі. Ми тут справді гості. «В домовині немає «карманів», на той світ ніхто нічого із собою не бере…» – такі пісні-настанови талановито і серцещемно виконав сімейний дует із Рафалівки Мирослава та Ольги Білковських. «Господи, дай нам любові» – чергова пісня у їх виконанні полонила серця присутніх.

Лунала музика. І знову хор пісню творив. На сцені – викладацький колектив районної дитячої музичної школи, жіночий вокальний ансамбль під керівництвом Тетяни Любченко із твором Михайла Ткача «До Бога»… Ми шануємо Богоматір. І пісня Ірини Федишин «Марія» у виконанні нашого соловейка, солістки районного Будинку культури Людмили Стріли є цьому свідченням.

 «Молитву за Україну» виконали всі присутні, а учасники виступів одержали відзнаки райдержадміністрації та поліграфічні подарунки.\

 

Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК
 
Духовні піснеспіви у Володимирецькому РБК

Галина Тєтєнєва

фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.