HomeКультураОфіційноФестиваль «Бурштиновий шлях» переноситься (+відео)

Фестиваль «Бурштиновий шлях» переноситься (+відео)

( 0 Votes )

Цьогоріч етно-тур-фестиваль "Бурштиновий шлях", що пролягає щораз іншою станцією найдовшої у Європі вузькоколійної залізниці, яку жителі рівненського Полісся ще лагідно називають «кукушкою», не відбудеться. Захід переносять на наступний рік. Чому саме? – про це запитала у голови Володимирецької райдержадміністрації Володимира Савоніка. Ось що він розповів:

Є кілька причин, чому цього літа фестиваль вирішили перенести на наступний рік. Зазвичай цей захід є наймасштабнішим у районі, до нас приїздять гості з усієї України, навіть з-за кордону. Упродовж чотирьох років я працював директором краєзнавчого музею у Володимирці, і теж був серед організаторів. Знаю не зі слів, як районне управління культури з ніг збивалось від березня до червня, щоб провести на достойному рівні цей захід. Тепер події в державі внесли корективи і в життя нашого тихого й затишного краю, через що ми не змогли розпочати підготовку до «Бурштинового шляху» вчасно. Та й працівники, які цим займались, змінились.

Але ж в райдержадміністрації є чималий штат інших відповідальних фахівців, та й люди чекають на цю подію…

З часу свого призначення на посаду вже понад місяць працюю без заступників, бо триває процедура їх затвердження. Про фестиваль я ніколи не забував і не забуду, однак доводиться визнати: за півтора місяці нереально підготуватись достойно. Та й гості не усі тепер зможуть приїхати.

голова Володимирецької РДА Володимир Савонік: етно-тур-фестиваль Попередні фестивалі пройшли на досить високому рівні, тому й цьогоріч не варто робити аби що. Адже наша мета – не просто народні гуляння, а насамперед популяризація та збереження вузькоколійки, нашої унікальної «кукушки». До цього часу це вдавалось. Отриманий від держави грант на проведення «Бурштинового шляху» розрахований на шістнадцять років, бо саме стільки «кукушка» має станцій, і щороку проводимо дійство на іншій. Запевняю: ми призупиняємо фестиваль, а не ліквідовуємо, тобто станції Воронки – обов’язково бути! Через рік, коли в країні усе стабілізується.

Ми сумнівались: проводити урочистості 9 травня чи ні, адже у цей день існувала загроза провокацій по цілій Україні. З цього приводу Кабмін і облдержадміністрація рекомендували утриматись від масових заходів. Та попри усе ми ризикнули і провели традиційну мотоестафету – ще одну унікальну патріотично-виховну родзинку нашого краю. Усі правоохоронці і навіть СБУ працювали тоді у посиленому режимі, тож усе пройшло спокійно. Ми дуже хвилювались у ті кілька годин. А от «Бурштиновий шлях» набагато масовіше дійство, воно триває аж три дні. У попередні роки було до п’яти тисяч громадян, доводилось залучати на підмогу правоохоронців з інших районів. Щороку забороняємо алкоголь, та, на жаль, він всеодно присутній, що посилює небезпеку.

А як щодо фінансування? Можливо, саме у відсутності коштів на проведення «Бурштинового шляху» причина?..

Фестиваль є всеукраїнським, тому держава нам завжди виділяла кошти на його проведення, однак тепер виникли певні труднощі. Я зустрічався з головою ОДА та очільником обласного управління культури, і ми прийняли спільне рішення про призупинення «Бурштинового шляху». Нині наш район намагається звести кінці з кінцями, хоч у фінансовому плані й виглядаємо краще інших. Маємо навіть деякі вільні кошти, які скерували на придбання бронежилетів для військових. Однак частка фінансування району у загальному бюджеті фестивалю явно замала – усього близько десяти відсотків. Ще відсотків з двадцять давала область, а левову частку, 70, – держава. Як би там не було, світ клином на «кукушці» не зійшовся, погляд світу зараз прикутий до бойових дій на сході України.

Володимире Володимировичу, не секрет, що ви обійняли свою теперішню посаду по квоті ВО «Свобода». Партія якимось чином допомагає керувати?

Тепер я не лише «свободівець», а насамперед – очільник громади, тому перш за все прагну забезпечити нормальну життєдіяльність володимиреччини, мир і спокій у нашім краї. І не важливо хто за кого голосував на виборах.

Світлана ФЕДОНЮК.

Матеріали по темі:

 

У вас недостатньо прав для коментування.