HomeКультураОфіційноВідлуння сільських фестивалів

Відлуння сільських фестивалів

( 0 Votes )

Уже традиційними стали у Володимирецькому районі мистецькі сільські фестивалі, які нерідко співпадають з храмовими святами та Днем Села. Саме в ці «клечальні» дні такі фестивалі пройшли у Ромейках, Новаках, Антонівці, Довговолі, Сваринях та Половлі.

У рамках сільських фестивалів також проходили обмінні концерти аматорських колективів.

«В Новаки на зелені святки» прибув чоловічий вокальний ансамбль «Озерецькі парубки» (керівник Василь Босик). В Антонівку на «Зелені святки завітали солісти Рафалівського МБК та аматори Лозківського сільського клубу. На «Фестивалі Довгої волі» дебютував хореографічний колектив «Намисто» РБК (керівник Людмила Трохимчук). А «У Сварині на гостини» запросили сусідів – фольклорний ансамбль «Черемшина» Велихівського сільського клубу (керівник Наталія Бірук). Також завітали гості з Володимирця – народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Верес» (керівник Віталій Комар), які того дня брали участь у святкуванні Дня міста Сарн.

«Ой, Ромейки, мої, соловейки» організували свято своїми силами. А ще запросили вихідця з Ромейок, місцевого письменника Петро Асауленка, нині жителя с. Собіщиці. У Половлі фестиваль «Родина» провели за участю місцевих аматорів. А в Чудлю на свято «Село моє – моя колиска» з концертною програмою завітає наступної неділі колектив «Родина» Острівецького сільського клубу, керівник Любов Музика.

         У Сваринях таке свято проходило вперше. Тож на зелену галявину біля сільського клубу зібрались, мабуть, всі жителі села, а також сусіди – велихівці, городчани та інші. Тут їх гостинно частували традиційними поліськими стравами – вареничками з різною начинкою, рибною юшкою та кулішем. А ще місцеві знахарі-травознаї пригощали усіх відварами пахучих, польових лікарських трав.

Добрий почин благословив настоятель Городецького Свято-Миколаївського храму – протоієрей отець Мефодій. Також привітали усіх зі святом сільський голова Городецької сільської ради Лідія Кузьмич, голова дослідного господарства «Городецьке» Микола Сонько. Багато теплих, щирих слів прозвучало в адресу односельчан і з вуст директора Городецької школи – ліцею Ганни Сернюк. А Оксана Василюк – головний ініціатор свята – щиро подякувала усім вищеназваним за допомогу в організації фестивалю. Також особливі слова подяки звучали головному спонсору – депутату районної ради Петру Мартинюку, усім людям, які «підставили міцне плече підтримки». А ще – жителю села Віктору Василюку та директору Сваринівської школи Андрію Сафоніку.

Нагородили на святі традиційно найменшого та найстаршого жителів села, не забули і про ветеранів – їх також привітали. Була і номінація прізвищ «Добра» та «Товкач», а нагородили їх однойменними призами. Порадували і двох «Істинних» куми, які від «Істини» не відмовляються; та двох крутих «шумахерів», які на своїх «ракетах» по селу катаються.

Пройшли тут і спортивні змаганні з волейболу між командами хлопців та дівчат. Дівчата стали переможцями і були нагороджені на святі. З цікавістю спостерігали учасники свята за розіграшем святкової лотереї. А найменші жителі із задоволенням розважилися на дитячих атракціонах та батутах, які привезли з м. Рівне.

На закінчення свята відбулися «масові гуляння», які супроводжували «наживо» вокальний дует з Володимирця. Далеко за північ було чути веселий сміх та вигуки сільської молоді, які вперше відсвяткували день свого села. Тож, як кажуть, свято вдалося «на славу» і сваринівці впевнені, що сільський фестиваль «У Сварині на гостини» запрошуватиме тепер традиційно.

Марія Дукач, методист РБК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.