HomeКультураОфіційно"Поліський трамвай" запрошує на Воронки!

"Поліський трамвай" запрошує на Воронки!

( 0 Votes )

Хтось мудрий сказав: «Туризм – це заняття для багатих. Туризм – це захоплення аристократів». V ювілейний «Етно-тур-фестиваль «Бурштиновий шлях» цього року 26-28 червня запрошує на станцію Воронки. Саме воронківці стануть почесними господарями «Бурштинового шляху-2016» і покажуть, на що здатні, що можуть, який у них підприємницький потенціал і яку піднесуть гостину.

Коментує начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Босик:

– Унікальне гліцеринове озеро Воронки стало перлиною не тільки нашого району, але й області та України. Первісний ліс, ендемічні рослини, що занесені у Червону книгу природи, багата рідкісними видами фауна і флора. Все це – неперевершений колорит поліського краю і щирого села, у кожній хаті якого дадуть поїсти і переночувати.

Сьогодні прийом гостей взяла на себе турбаза Воронки, де можна влаштуватися на ніч і відпочити, зустрівши вранішню зірку з рибальською вудкою.

А ще цей край славиться червоним озером села Луке, де торф’яні поклади фарбують воду у незвичайний загадковий колір.

Та найбільшою дивовижею досі є вузькоколійка, яка проходить через залізничну станцію Воронки. Саме на ній і організується велике святкове дійство на «Фестивальній галявині». Екскурсії, майстер-класи народних умільців, ярмарок-виставка, концерт «Під відкритим небом». Змагання куренів, частування гостей поліськими стравами. Поїздки спецпотягом – «Кукушкою» з станції Антонівка у Воронки та до станці Біле. Описувати детально не буду. Приїдете – побачите…

Хочу повернутися в історію. На час створення «Бурштинового шляху». 27 вересня 2008 року – на День туризму вперше прозвучав заклик: «Хочете розбагатіти? Запросіть гостей!» Таке кредо лягло в основу розвитку туристичної галузі, яку прагнули тоді бачити райдержадміністрація і районна рада нашого району: «Володимирець – туристичний»!

 Сьогодні – це вже реальність. Саме для розвитку галузі зеленого туризму тоді рішенням сесії Рівненської обласної ради №686 від 29 лютого 2008 року “На облаштування вузькоколійної залізниці у Володимирецькому районі та створення на її базі туристичного маршруту” була виділена субвенція в сумі 50 тисяч гривень. То були великі гроші. Розпорядником цих надходжень з обласного бюджету став відділ культури і туризму РДА.

Кошти направили на популяризацію красот нашого краю, на розробку та випуск інформаційних матеріалів (буклетів, маршрутних листівок та інформаційного дайджесту), виготовлення бесідок біля місць зупинок потягу на станціях Антонівка, Володимирець, встановлення нескладних атракціонів, фігур з використанням місцевих традиційних народних промислів, фольклорних елементів (Антонівка) та виготовлення і встановлення інформаційних щитів на станціях Антонівка, Володимирець, Воронки.

Так народжувався «Бурштиновий шлях». Потім був конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування (м. Київ), зокрема, проект під назвою “Розробка інноваційного туристичного продукту “Поліський трамвай” шляхом комплексного використання унікальних ресурсів Володимирецького та Зарічненського районів Рівненської області”.

Мета проекту: створити якісний інноваційний туристичний продукт, здатного задовольнити потреби як туристів, так і місцевого населення, збереження унікальних об’єктів: єдиної вузькоколійної дороги протяжністю 106км в Європі, єдиного в Україні дерев’яного мосту через ріку Стир, рекреаційних зон і їх природного потенціалу.

Дійсно, у нас є чим гордитися. Є чим зацікавити і що показати, чим покормити гостей та чим здивувати. Тому й запровадили в туристичній галузі району агрооселі – поліські гостини у селі з його звичаями і традиціями. Цей маленький бізнес на селі має розвиватися, адже дає змогу економічно, підняти рівень району.

Треба сказати, що нашою вузькоколійкою скористалися італійці, німці і голландці, відомі фотомитці і журналісти. Скажіть, кому не хочеться хоч на хвилину переміститися у царські часи, у вісімнадцяте століття, ступивши у заповідний древлянський ліс, або в дев’ятнадцяте століття, проїхавши першим транспортом при зародженні капіталізму в нашому краї? Так, тут дива! Справжні дива для охочих до подорожей, пізнання поліського краю, його історії і культури, звичаїв і промислів, минулого і сьогодення, кого неспокій кличе в дорогу...

Щиро запрошуємо! Проїдьте поїздком! Покажіть його дітям та онукам! Згадайте, що подорожі і туризм – захоплення багатих. Станьте ними 26-28 червня 2016 року.

Царська подорож чекає на вас!


 

Записала Галина Тєтєнєва.

На фото: ще один претендент у книгу рекордів Гіннеса – наш поліський трамвай. Побажаємо йому ще сотню літ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.