HomeКультураОфіційноФестиваль "Бурштиновий шлях": день другий. Воронки (+фото)

Фестиваль "Бурштиновий шлях": день другий. Воронки (+фото)

( 0 Votes )

27 червня 2016 року Воронківська сільська рада прийняла естафету етно-тур-фестивалю «Бурштиновий шлях».

Він проводився на площі перед сільським будинком культури. Хоча спочатку святкове дійство планувалося провести на полустанку між Хиночами і Воронками. Але там така страшна і розбита дорога, що організатори не захотіли ризикувати. Плюс недалеко ліс, комарі та мошкара хмарами літають.

Тож рішення провести «Бурштиновий шлях» в культурних умовах села Воронки виявилося найдоречнішим. Треба ще сказати, що організатори не покинули затію щодо дороги і звернулися до благодійника-мецената Віктора М’ялика, який виділив на ремонт колишньої шосейки 50 тисяч гривень.

– Ми виписали 200 тонн щебеню і почали вивозити на дорогу, –розповідає перед торжеством представник благодійника-мецената у Володимирецькому районі Іван Базака. – Перша 40-тонна вантажівка з щебенем вивантажилася, а друга по тій дорозі не пройшла. Будемо в селі наймати легші машини і облаштовувати колишню дорогу. Вона селу конче потрібна.

«Бурштиновий шлях» у Воронках збирав людей на 16-ту годину. Завчасу прибули сюди представники Великих Телкович, Білого, Красносілля, Малих Телкович і Степангорода.

Першою прибула «медична служба» у складі медсестри стоматології Євгенії Яшни, медичної сестри фізкабінету Оксани Кукли та водія Юрія Логацького (на фото). Торгові ряди зайняли вироби з дерева із ложками і товкачиками, на що один симпатичний мужчина (сам воронківець) з гумором зазначив, мовляв, привезли дітям «Біти», щоб з кузнецовськими змагалися». Стояв лоток з трьома мішками калачиків (які продавці чомусь так і не розвісили). Ще продавали скатертини, дитячі кульки і морозиво. Бажаючі могли позмагатися в тирі. Розфарбовані паровозики возили по площі маленьких дітей.

…Рівно о 16-ій прозвучали фанфари. «Бурштиновий шлях» розпочався. За сценарієм присутніх вітали голова Володимирецької районної ради Василь Ковенько, перший заступник голови РДА Анатолій Рижий, начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Босик (на фото). Чітким і лаконічним було вітання представника народного депутата В. Яніцького Михайла Герасимчука, інших гостей фестивалю. Відбулася традиційна передача естафети з Воронок – Білому.

Треба сказати, що в переддень «Бурштинового шляху» по маршруту «Поліського трамваю» проїхалися, за словами місцевих жителів, голландці і німці, які шукали тут місця проживань своїх рідних. Французи у Воронках і Білому спілкувалися з підлітками. А журналіст Яцек Калушко з Польщі не пропускає жодного «Бурштинового шляху», тож і на цей раз був почесним гостем. Він співчував нам, що загарбницька Росія захватила Крим і розпочала війну на сході України.

У відкритті «Бурштинового шляху» взяли участь і привезли свій оригінальний «Жезл доброї волі», присвячений Дню Конституції, велосипедисти із Володимирця – Олександр Гребень, Вадим Жук, Юрій Римарчук, Наталія Шама, Олександр Русін, Віктор Войтович, Анна Малецька, Тарас Палій та Андрій Козлюк. Дякуємо цим молодим патріотам-спортсменам за витривалість, що подолали такий шлях.

Далі господарі та гості знайомилися із «куренями» та оцінювали їх. Наприклад, самі Воронки здивували древностями – притягнули воза … з ярмом, в яке колись запрягали волів. Горщики, глечики, макітрочка. Екологічно чиста посуда, бо глина вбирає всі токсичні речовини. В глиняному посуді завжди здорова і корисна їжа. Степангород теж представляв і стару, і сучасну вишивку. Це ж можна сказати і про Біле. Особливо про Малі Телковичі, де авангард села з Новосілками чи не найкраще представили «Бурштиновому шляху» і свої пісні, і національні костюми, і наварили чан юшки з риби. Окрасою малотелковицького куреня стала юна співачка і зазивачка Ірина Блищик із села Біле у зеленому національному костюмі. Краса та й годі!

Із всіх куренів Красносільська сільська рада відзначилася своєю емблемою. З музею дитячого садочка взяли красносільці колишню піч. І екс-голова, депутат сільради Ніна Ковальська із колишніми своїми працівницями достойно організували «курінь». Нинішньому сільському голові Дмитру Ковальчуку, завклубом Юрію Сиротюку та землевпоряднику Сергію Сиротюку слава і хвала. Бо їх куреня ніхто не минав, навіть степангородець Валерій Наконечний з гітарою і гарною молодицею завітали «в Печонки» та подарували пісню.

 «Царське місце» займала окремо Великотелковицька сільська рада. Що вже казати, адже у ній зібрався весь депутатський актив села на чолі з головою Віталієм Репетухою. Тож на всі питання можна було знайти і взяти вичерпну відповідь у лісничого Валентина Бондаря, «завкультурою» Наталії Перчиць, секретаря сільради Наталії Блищик, соцпрацівника Ольги Сад, бібліотекаря Ольги Ляшук. Цим користувався польський журналіст Яцек Калушко, який у них брав інтерв’ю і знімав відеофільм. Саме в цьому «курені», і вже не перший рік, хазяйкою імпровізованої української корчми є медик Надія Блищик.

Концертна програма була насиченою. Проте до 19-ої години площа поріділа: будній день — і хазяйство порати, сіно привезти і жука в полі треба кропити. Так відзначали у розмові воронківці. Дехто захотів вмочити ноги у воронківському озері, дехто поїхав в Антонівку, щоб побачити концерт знаменитостей. А дехто родиною сів у садку, поспілкуватися з рідними, подякувати «Бурштиновому шляху» – коли такий ще день буде…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Записала Галина Тєтєнєва

Фото автора

Фрагменти «Бурштинового шляху» у Воронках.

 

У вас недостатньо прав для коментування.