HomeГромадиГромадиЧи варто проводити мотоестафету наступного року? (+опитування)

Чи варто проводити мотоестафету наступного року? (+опитування)

( 0 Votes )

Останні кілька років у суспільстві розгортаються суперечки щодо доцільності святкування 9 травня за радянським зразком. І хоча в Україні вже запроваджений День пам’яті та примирення 8 травня, 9 травня досі залишається вихідним днем і державним святом.

Однією з родзинок святкування Дня Перемоги у нашому районі є проведення мотоестафети. Ми вирішили поцікавитися у представників влади, депутатів і в пересічних жителів району, як вони ставляться до цього свята і чи доцільно проводити мотоестафету на наступний рік?

Свою думку висловив селищний голова Володимирця Олександр Осмолович, 51 рік: «Стільки років був такий захід, на який люди йшли самостійно – ніхто їх не кликав, не просив, не гнав. Вони самі масово сходилися. У нашому районі лишилися одиниці учасників бойових дій. Я вважаю, що поки живі ці люди, ми повинні проводити мотоестафету, адже вона дуже важлива для кожного ветерана як символ перемоги над нацизмом у тій далекій війні».

Олександр Бобрик, 58 років, депутат районної ради: «Я вважаю, що недоцільно проводити мотоестафету 9 травня. Колись два диктатори заволоділи цим світом – Гітлер і Сталін. Відповідно, створили бійню, в якій загинула велика кількість людей. Зараз влаштовувати в цей день усі ці п’янки не доречно. Мотоестафету як родзинку нашого району я пропоную перенести на 24 – серпня. А проводити її 9 травня – це показово».

Володимир Турчик, 55 років, депутат районної ради: «Я пропонував ще у минулому році перенести святкування на 8 травня – День пам'яті та примирення. Все таки це важливий момент в історії, і його не варто забувати. Святкування 9 травня – це радянська традиція, не варто до неї повертатися. Мотоестафету теж варто, на мою думку, перенести на 8 травня. У цьому році не проголосували за фінансування, бо тут є свої нюанси – голосування на президії як такого нема. Більшість висловила свою думку: не варто виділяти кошти на проведення мотоестафети. Як на мене, то хай би виділили гроші. Тим більше, це не така велика сума».

Олександр Першута, 29 років, депутат районної ради: «Як такої доцільності у проведенні мотоестафети я не бачу. По-перше, ветеранів у нашому районі лишилося не так вже й багато – 16, а по-друге, мені здається, що краще в цей день виділити більшу до допомогу нашим ветеранам, аніж організовувати мотоестафету. Її варто перенести на 24 серпня – День Незалежності. Бо виходить так, що на 9 травня люди збираються і святкують, а на день Незалежності переважна більшість людей – у полі. Це не правильно».

 Олександр, 35 років: «Визнаю лише 8 травня – День пам'яті та примирення. Вважаю, що про радянський День перемоги 9 травня вже давно варто забути. Ми відмовляємося від радянських назв вулиць, пам’ятників Леніну, але продовжуємо святкувати радянське свято з радянською символікою. Вважаю, що таке святкування є недоречним. Тим більше в Україні війна, а ми святкуємо День перемоги. Я швидше мрію відсвяткувати перемогу у нинішній війні, ніж повертатися до старих часів, коли багато які речі сприймалися по-іншому».

Надія, 68 років: «Я вважаю, що про таке свято не варто забувати, бо це наша історія, історія ветеранів. Хочеться, аби люди пам’ятали про те, що відбувалося 72 роки тому. Мій батько воював, а ви хочете забрати у них це свято? Для мене воно теж є дуже важливим. Так гарно, коли люди збираються, дітки з жовто-блакитними кульками, сирена мотоестафети. Це ж свідчення Великої Перемоги, яка дуже важлива для нас!».

Антоніна, 44 роки: «Якби там не було, але це наша історія – ми її повинні пам'ятати. Щороку в цей день багато людей покидає роботу і йде зустрічати мотоестафету. Правда, я чомусь була впевнена, що її цього року не буде, але свято відбулося. Не так, як 6 років тому (тоді було набагато цікавіше, людей було більше, колона була чисельнішою), але тим не менш – людей було багато і цього року».

Юрій, 46 років: «Це свято вже віджило своє, так само і віджила своє мотоестафета. З цим потрібно змиритися, а не когось звинувачувати. Ветеранів у нашому районі вже практично немає. Це їхнє свято, а не наше. Наше буде тоді, коли закінчиться війна на сході, в якій ми переможемо. Тим більше, на це свято щороку збирається все менше й менше люду. А проводити його для галочки… Чи варто?».

Ольга ПЕШКО.

 

У вас недостатньо прав для коментування.