HomeГромадиГромадиАдам Кшиськув: "Найважче змінити свідомість людини…"

Адам Кшиськув: "Найважче змінити свідомість людини…"

( 0 Votes )

 

Упродовж двох десятиліть Воєводський фонд з охорони навколишнього середовища та управління водними ресурсами в Ольштині (Польща) фінансує проекти, які забезпечують охорону і відновлення довкілля.

«На відміну від Національного Фонду Охорони Навколишнього Середовища і Водного Господарства Республіки Польща, який фінансує екологічні проекти тільки для західної частини України (де є пряма зацікавленість в очищенні Західного Бугу), Воєводський Фонд ставить за мету співробітництво зі всієї Україною. Для цього ми організовуємо просвітницькі поїздки для українських журналістів.  Гроші важлива річ, але не найважливіша. Важливо змінити свідомість людини» говорить Адам Кшиськув.

За роки своєї діяльності Фондом витрачено понад один мільярд злотих. Завдяки такому фінансуванню, зокрема через залученням коштів Європейського Союзу, на території  Вармінсько-Мазурського воєводства було збудовано більше ста споруд для очищення стічних вод, майже 2 тис. кілометрів мереж водопостачання, кілька сучасних муніципальних установок для утилізації відходів. Ліквідовано десятки захоронень, в  яких зберігалися   тисячі тонн небезпечних відходів,   побудовано кілька біогазових установок, десятки сонячних колекторів, кілька невеликих електростанцій і екологічних причалів з системою збору та розподілу відходів на озерах Мазура.

На ХХ Міжнародному конгресі охорони середовища ENVICON, який проходив у рамках Міжнародного ярмарку POL-ECO-SYSTEM у Познані 10–12 жовтня, традиційно велися розмови про господарювання відходами і водостічну проблематику. Беручи до уваги щораз більше і більше зацікавлення спеціалістів охорони навколишнього середовища справами енергетики й охорони повітря, до панельних дискусій «Економіка в замкнутому середовищі», «Енергетика», «Управління в галузі водно-каналізаційного господарства», «Охорона повітря» внесено й ці теми.

Серед ряду учасників заходу присутній був Джордж Кремліс (Georges Kremlis), керівник відділу Генеральної дирекції у справах охорони середовища в Європейській комісії, ряд фахівців охорони природних ресурсів з Євросоюзу та Польщі. ENVICON – це представницький конгрес, який визначає нові тенденції і напрями розвитку охорони середовища.

– Нашою метою було створити спільну платформу обміну досвідом і поглядами всіх суб’єктів, які діють у секторі охорони середовища і на його користь, – говорить Адам Кшиськув. – Я знаю, що Україна сьогодні – на початку своєї дороги в цій тематиці і раніше чи пізніш мусить зіткнутися з проблематикою навколишнього середовища. Тому саме журналісти можуть зробити суспільство вразливішим на проблему збереження природних ресурсів для майбутніх поколінь. Хотілося зосередити нашого східного сусіда на цій проблематиці і водночас показати ті помилки, які ми робили. Звідси й моя ідея, підтримана Міністерством охорони середовища Польщі, запросити на конгрес українських журналістів.

Згаданий уже Джордж Кремліс представив понад 700 учасникам конгресу жорстку політику Євросоюзу у сфері охорони середовища. Він також пообіцяв, що ЄС фінансуватиме проекти, спрямовані на охорону природи, отже й корисне для неї господарювання різноманітними відходами, водами і стічними нечистотами.

Славомир Мазурек, віце-міністр з відомства середовища Польщі, під час прес-конференції розказав про не надто велику активність української сторони, коли йдеться про співпрацю в цій важливій сфері. Однак висловив упевненість, що Україна, яка прямує до Європейського співтовариства, муситиме глибше зайнятися проблемою охорони середовища і господарювання відходами та стічно-водними ресурсами. А Польща, яка вже має досвід у цьому питанні, може стати нам у пригоді.

– Надбання і досвід Польщі в цій сфері, без сумніву, можуть бути цінними для України, – говорить Петро Мідріган, директор ТВО "Телемовлення" РОДТРК (Рівне) й організатор поїздки колег до Познані. – Навіть дивно, що постійної співпраці поки що не видно. Зате видно, їдучи українськими шляхами, ходячи лісами або відпочиваючи над річками й озерами, що допомога нашій природі та всьому навколишньому середовищу вкрай необхідна. І таку працю треба починати відразу, тим більше, що від польської сторони і представників ЄС ми почули декларацію про допомогу.

На Міжнародному ярмарку POL-ECO-SYSTEM були представники Німеччини, Чехії, Італії, Франції, Нідерландів, України, Австрії, Бельгії, Литви, Швеції, Великобританії, Індії.

«Ми зацікавлені налагоджувати співробітництво з іншими державами, особливо ж – з представниками української спільноти, разом з якими могли би ще більше зробити в екологічній сфері. Наша організація, що існує з 1993-го року є хорошим прикладом, котрий варто передати для створення доброго механізму фінансування охорони довкілля в Україні», — стверджує пані Беата Ковальська, керівник відділу промоції і комунікації Воєводського фонду охорони довкілля і водного господарства в Ольштині.

Журналісти з України теж дивувалися, що учасниками познанського конгресу не були ані представники українського уряду, які займаються цією проблематикою, ані екологічні організації, які намагаються оберігати природу. Їм, як кажуть, першими доведеться стати в Україні на захист рідної природи і навколишнього середовища. Тим не менше перші кроки в цьому напрямку уже зроблено.

 

Сергій СКІБЧИК,

за матеріалами Інтернет-видання «ЕнергоЛайф.інфо» (м. Полтава), тижневика «Наше слово» (Варшава).

 

У вас недостатньо прав для коментування.