HomeНовиниРАЕС повідомляєРАЕС та Кузнецовськ відзначили 40-річний ювілей (+фото)

РАЕС та Кузнецовськ відзначили 40-річний ювілей (+фото)

( 0 Votes )

 Сорокарічний ювілей початку будівництва Рівненської атомної електростанції та міста атомників відзначили у Кузнецовську у неділю, 8 вересня.

Історія Рівненської АЕС і Кузнецовська розпочалася у далекому 1973-му. У травні того року було забито першого кілочка на місці спорудження поліського енерговелета, а вже восени на будівництво прибув перший директор РАЕС Володимир Коровкін, який очолював станцію до 2002 року.

За сорок років було збудовано та впроваджено в експлуатацію чотири атомних енергоблоки. У 2010 році термін експлуатації першого та другого блоків було продовжено у понадпроектний період. В унісон зростало і розвивалося місто-супутник.

«Історично склалося так, що Кузнецовськ і РАЕС – нерозривні. Якщо ми і надалі працюватимемо у цьому ключі, все у нас буде добре», - сказав під час урочистого концерту, організованого працівниками Палацу культури РАЕС, генеральний директор станції Павло Павлишин.

Привітати Рівненську АЕС і Кузнецовськ із сорокаріччям початку будівництва приїхали віце-президент ДП НАЕК «Енергоатом» Айдин Айсін, голова профспілкового комітету компанії Олексій Лич, голова Рівнеської облдержадміністрації Василь Берташ, заступник голови Рівненської облради Михайло Кривко, очільники районних рад та держадміністрацій Володимиреччини і Маневиччини, міські голови Нетішина та Енергодара.

Особливо трепетним стало свято для ветеранів, тих, хто власноруч зводив атомну станцію і місто. Своїми спогадами поділилися, зокрема, перший директор РАЕС Володимир Коровкін та перший начальник управління будівництва Ігор Смоктій.

Ще одним епіцентром подій став центральний майдан Незалежності. Тут упродовж дня проходив святковий ярмарок, відбулися свято хліба та свято морозива, працювало «Містечко майстрів»,  діяли виставки квіткових композицій, дарів природи. Опівдні близько 150 містян та гостей взяли участь у легкоатлетичному забігу, а ближче до вечора усі охочі частувалися найбільшим в Україні маковим пирогом. Спеціально до ювілею міста його випекли майстри Кузнецовського хлібозаводу. Рекорд зафіксував представник Національного реєстру рекордів України. Чудо-пиріг завдовжки 15 метрів 63 сантиметри і завширшки 75 сантиметрів  заважив 260 кілограмів.

Також у рамках Дня міста відбулося традиційне обласне свято народної творчості, історії та побуту «Від Вараша до Кузнецовська», а ввечері вітали кузнецовців із ювілеєм гурти «Goodlife», «Los Colorados» і «Мандри».

ер Кузнецовська І. Куц, голова Рівненської ОДА В. Берташ, генеральний директор РАЕС П. Павлишин
 
Низка кузнецовців отримала нагороди з нагоди свята.
Нагороду від НАЕК Енергоатом вручають голова профкому О. Лич та віце-президент НАЕК А. Айсін
 
Спогадами про те, як будувалася РАЕС, поділилися ветерани - І. Смоктій та В. Коровкін
 
 Найбільший маковий пиріг в України заважив 260 кг
 
На сцені - гурт Goodlife
 
Урочистості відбулися 8 вересня
 
УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗВ’ЯЗКІВ  З ГРОМАДСЬКІСТЮ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС
 
 

У вас недостатньо прав для коментування.