HomeНовиниРАЕС повідомляєНА РАЕС впроваджується система сейсмічних спостережень

НА РАЕС впроваджується система сейсмічних спостережень

( 0 Votes )

Система сейсмічних спостережень впроваджується у районі розташування Рівненської атомної електростанції. Її мета – сейсмологічний моніторинг проммайданчика РАЕС, отримання кількісних характеристик сейсмічних дій на відповідальні об’єкти РАЕС та подальше уточнення, на основі отриманих результатів, кількісних параметрів прогнозованих сейсмічних впливів.

- За результатами сейсмологічного моніторингу буде уточнена оцінка сейсмостійкості обладнання, будівель і споруд РАЕС, – говорить начальник служби експлуатації будівель та споруд РАЕС Михайло Черняхович. – Такі системи запроваджуються на всіх АЕС України та покликані підвищити рівень безпеки їх експлуатації.

Впровадження системи виконується у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій, затвердженої Кабінетом Міністрів України, та спрямоване на виконання «постфукусімських заходів».

Минулого тижня на території центрального поста автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) відбулися роботи зі спорудження першої свердловини для встановлення сейсмометра. За словами заступника начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС Олександра Романенка, таких сейсмометрів повинно бути 5 і вони будуть встановлені на території постів АСКРО у селах Старий Чорторийськ, Любахи, Сопачів, Костюхнівка та в місті Кузнецовськ на території центрального поста контролю радіаційного стану Рівненської АЕС.

Наземна частина апаратури буде розміщена у приміщеннях постів контролю, які оснащені системами енергозабезпечення, підтримки кліматичних умов, передачі інформації. Центр збору, обробки і зберігання інформації буде знаходитися у приміщенні центрального поста контролю АСКРО.

Проект системи сейсмічного моніторингу у районі розташування Рівненської АЕС розробило Кузнецовське налагоджувально-монтажне управління «Електропівденмонтаж» під науковим керівництвом львівської філії Інституту геофізики ім. С.Субботіна НАН України.

Впровадження систем сейсмічного моніторингу у районі розташування атомних електростанцій є одним з напрямків виконання прийнятого у ДП НАЕК «Енергоатом» та затвердженого у 2012 році ДІЯР України «Плану заходів з оцінки сейсмічної небезпеки і перевірки сейсмостійкості діючих АЕС».

Введення системи сейсмічного моніторингу в експлуатацію на Рівненській АЕС заплановано у 2014 році.

 

Буріння свердловини на території поста контролю АСКРО у Кузнецовську виконують спеціалісти ТОВ Укрспецбуріння
Буріння свердловини на території поста контролю АСКРО у Кузнецовську виконують спеціалісти ТОВ Укрспецбуріння

 

 УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗВ’ЯЗКІВ З ГРОМАДСЬКІСТЮ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

 

У вас недостатньо прав для коментування.