HomeНовиниРАЕС повідомляєРАЕС: акценти діяльності 2014

РАЕС: акценти діяльності 2014

( 0 Votes )

Генеральний  директор ВП РАЕС Павло ПАВЛИШИН під час інтервю місцевим медіа окреслив завдання Рівненської АЕС на 2014 рік.

Насамперед Павло Павлишин повідомив, що керівництво ДП «НАЕК «Енергоатом», підбиваючи підсумки минулого року, позитивно охарактеризувало роботу колективу Рівненської АЕС.

Шкода, що ми через диспетчерські обмеження втрачаємо у виробітку, підкреслив генеральний директор РАЕС. Так, у 2013 році недовиробіток електроенергії з цієї причини склав 4,5 млрд. кВт год.

Незважаючи на те, що триває лише третій місяць року, поінформував П.Павлишин, ми успішно пройшли планово-попереджувальний ремонт (ППР) енергоблоку №2. Цей ремонт був складним, виконано багато робіт з модернізації. Всі заплановані ремонтні роботи виконано вчасно, наразі енергоблок у мережі. За тиждень стартує ППР на енергоблоці №3, ресурси для його проведення готові.

Питання забезпечення Рівненської АЕС ядерним паливом Павло Павлишин вважає контрольованим. Енергоблоки №№ 1, 2, 3 паливо на цей рік мають. Очікується лише постачання палива на енергоблок №4. Усі контракти у цій сфері підписані та діють. У НАЕК протягом кількох років проводиться робота з диверсифікації ядерного палива. За цей час на Южно-Українській АЕС, яка обрана у цьому контексті пілотною, накопичений певний досвід з експлуатації палива виробництва компанії Westinghouse. Робота у цьому напрямку триватиме й надалі.

Важливими для РАЕС Павло Павлишин вважає реконструкцію ВРП-750 та будівництво комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів. Будівництво ЛЕП «РАЕС - підстанція «Київська» на часі для нашого підприємства, оскільки введення ЛЕП дозволить РАЕС працювати на повну потужність. Під будівництво ЛЕП на РАЕС пройде модернізація ВРП-750 кВ. Проект проходить затвердження у міністерстві, після чого розпочнеться закупівля необхідного обладнання.

Якщо проект щодо ЛЕП суто український, то будівництво комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів реалізується в рамках міжнародної програми ТАCIS. Введення комплексу дозволить зменшити об'єм уже існуючих РАВ та тих, що виникають у процесі експлуатації, а також захистити людей і навколишнє середовище від їх шкідливої дії.

Наразі чекаємо дозволу на початок робіт, підсумував директор РАЕС.

Співпраця з міжнародними організаціями на РАЕС, на думку П.Павлишина, стає дедалі активнішою. Спільні проекти, обмін досвідом, різноманітні місії та перевірки тільки сприяють підвищенню безпеки наших енергоблоків. Цього року ми чекаємо на постмісію Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС), яка перевірятиме виконання рекомендацій попередньої місії.

Не залишається поза увагою й питання соціальної сфери. Разом з розвитком соціальної інфраструктури, об’єкти якої утримує РАЕС на своєму балансі, планується оптимізація витрат на її утримання. Як показав аналіз вартості послуг, що надаються відвідувачам Палацу культури, спорткомплексу, басейну, вони найнижчі в області.

– Ми з розумінням ставимося до цього, адже споживачами цих послуг є працівники РАЕС та члени їх родин, – сказав Павло Павлишин. – Відповідальна праця атомника потребує повноцінного відпочинку. Ми повинні надати нашому працівнику спектр якісних та різноманітних послуг, які сприятимуть його фізичному та інтелектуальному розвитку. Саме така вимога часу до енергетика-атомника, на якого покладено завдання безпечного виробництва електроенергії.

 

У вас недостатньо прав для коментування.