HomeНовиниРАЕС повідомляєДітям з особливими потребами – особлива турбота

Дітям з особливими потребами – особлива турбота

( 0 Votes )

На Рівненщині проживає 6,5 тисяч діток з особливими потребами. Найбільше серед них із хворобами нервової системи, розладами психіки та поведінки, з фізичними вадами. Усі вони потребують особливої уваги та спеціального догляду. Саме тому в нових соціальних ініціативах Президента України Віктора Януковича значну увагу приділено саме цій категорії дітей.

 

Так, родини, котрі виховують дитину-інваліда, матимуть посилену бюджетну підтримку. Нині розмір допомоги з догляду за дітьми з особливими потребами становить від 486 до 605 гривень залежно від їх віку. Це на 40-50 гривень більше, ніж минулоріч. Втім за дорученням Президента України Віктора Януковича, таку держпідтримку збільшать у півтора раза. Це дозволить кожній сім’ї додатково отримувати від 243 до 302 гривень щомісяця.

Сім’ям, які взяли на виховання дитину-інваліда, збільшать розмір держдопомоги.

Наразі допомога на дітей-інвалідів, над якими встановлена опіка чи піклування, становить від 1944 до 2420 гривень залежно від віку дитини. Цей обсяг виплат зменшений на розмір отриманої виплати по інвалідності. Відтак, родини недоотримують щомісяця майже 900 гривень. Глава держави доручив вирішити це питання, тож держпідтримка становитиме вже 2838 та 3314 гривень залежно від віку дитини з особливими потребами.

Особливу увагу Президент звертає і на питання забезпечення візками та засобами реабілітації дітей з обмеженими можливостями.

Так, торік на Рівненщині в рамках президентських соціальних ініціатив колісними кріслами забезпечили 58 дітей-інвалідів. Загалом минулого року вдалося задовольнити потреби 148 таких дітей – маленьким краянам із особливими потребами видали 160 спецзасобів, які полегшили їх побут. Окрім того, вже цьогоріч 25 дітей із обмеженими фізичними можливостями отримали інвалідні візки. Всі вони виготовлені за індивідуальними замовленнями та відповідають вимогам програми реабілітації, прописаної медиками. На Рівненщині їх потребують ще 157 дітей-інвалідів. Натомість Глава держави доручив Уряду у 2013 році забезпечити у повному обсязі дітей з особливими потребами технічними та іншими засобами реабілітації.

Серед завдань Президента України, над яким працюватимуть цьогоріч, – створення умов для одержання повноцінних реабілітаційних послуг.

Так, на сьогодні у Рівненській області успішно функціонують центри денного перебування дітей-інвалідів. Такі заклади дуже зручні, адже тут батьки можуть залишати дітей із обмеженими можливостями на кілька годин і тим часом працювати. Там із малечею займається широке коло спеціалістів, серед яких і педагоги, і реабілітологи. В результаті деякі діти з обмеженими можливостями, які відвідували такий заклад, зрештою стають учнями звичайних, а не спеціалізованих шкіл, потім і студентами. Зокрема, такий досвід є в Рівненському навчально-реабілітаційному центрі  «Особлива дитина». Тут займаються і з малюками-аутистами, і з синдромом Дауна, і з ДЦП, а також із іншими нозологіями. Працюють із вихованцями від 3 до 19 років. А тип корекції і навчальну програму розробляють відповідно до їх рівня. Тим часом є приклади, коли колишні вихованці «Особливої дитини» ставали переможцями олімпіад, навчаючись у звичайній школі. Тому така форма роботи є доволі ефективною і дає дитині можливість вибору в подальшому житті.  До того ж, тут працюють із батьками.

Заклад денного перебування для дітей із функціональними обмеженнями працює і на Радивилівщині. В спеціалізованому центрі соціально-психологічної реабілітації є все необхідне – сухий басейн, іграшки, настільні та розвиваючі ігри, дитячі тренажер і ортопедичний килимок, а також облаштований масажний кабінет. Спецзаклад відвідують 42 дитини із обмеженими можливостями, вони здебільшого з райцентру. Також привозять особливих малюків із сусідніх сіл. Адже вихователі центру влаштовують їхній змістовний відпочинок та дозвілля, організовуючи різноманітні розважально-ігрові, спортивні, інтелектуальні та творчі конкурси. Крім того, з більшістю родин, в яких є дитина-інвалід, працює психолог. Новопризначені фахівці із соціальної роботи також патронують родини, в яких виховують особливих дітей.

Загалом в області торік послуги райміськцентрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді одержали 3 926 дітей з функціональними обмеженнями. Це на понад 26 відсотків більше, ніж роком раніше. Найбільше дітей з вадами здоров’я охоплено Сарненським (610 вихованців), Березнівським (484), Рівненським (340), Дубровицьким (301) районними центрами.

Повноцінний комплекс соціально-реабілітаційних послуг для особливих діток надають в Рівненській обласній дитячій лікарні. Тут діє центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи та порушеннями психіки. Зокрема, в закладі з дітками системно працюють дефектолог, психолог, логопед, рефлексотерапевт, невролог, масажисти, інструктори лікувальної фізкультури, а також надають шість видів фізпроцедур. Оскільки центр є підрозділом обласної дитячої лікарні, то за потреби є можливість використовувати базу тамтешнього фізіотерапевтичного відділення та консультуватися з вузькопрофільними спеціалістами. Водночас, аби реабілітаційні послуги були доступними для діток із віддалених районів, вони перебувають у стаціонарі обласної дитячої лікарні. Одночасно в центрі можуть проходити реабілітацію 30-35 дітей із обмеженими можливостями. Курс триває 4 тижні. Увесь цей час фахівці спостерігають за наслідками комплексної роботи – стежать за покращенням мови, рухової активності та іншими показниками. У понад 95 відсотків діток – результати позитивні.

Комплексну допомогу особливим малюкам надають і у відділенні реабілітації дітей з порушенням слуху і мови, котрий функціонує на базі обласної дитячої лікарні. В закладі з маленькими пацієнтами системно займаються дефектолог, сурдопедагог, невролог, психолог, логопед та отоларинголог. Вони проводять індивідуальні заняття з розвитку комунікативних здібностей, слуху та мовлення. Водночас батьків особливої дитини фахівці відділення вчать корекційних занять, які можна продовжувати вдома. Як результат, минулоріч більше двох сотень малюків закінчили комплексну реабілітацію у відділенні з позитивною динамікою. До того ж у відділенні реабілітації проводять слухопротезування. Так, торік 83 дітей-інвалідів забезпечили сучасними слуховими апаратами. Придбали їх за кошти державного та місцевих бюджетів. Водночас завдяки спеціальній держпрограмі десятьом діткам вдалося повернути слух. Адже малюків, в яких виявляли повну глухоту, скерували на хірургічну корекцію у столичний Інституті отоларингології.

Тим часом психоневрологічну реабілітацію діток із тяжкими розладами мови здійснюють на базі спеціалізованих санаторіїв. Минулоріч у місцевих та загальнодержавних закладах пролікувалося більше двох сотень дітей-інвалідів із Рівненщини.

Важливим кроком до соціальної адаптації дітей-інвалідів є впровадження у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області інклюзивного навчання. Відповідно до нього, діти з особливими потребами мають здобувати освіту в рамках системи загальної середньої освіти, тобто поряд із ровесниками.

Так, на Рівненщині школярі з особливими потребами вже отримали можливість навчатися разом із ровесниками. Спеціально для них у кожному районі створили класи інклюзивного навчання. Вони функціонують у 31 школі області. Загалом разом із звичайними школярами там вчаться чотири десятки дітей-інвалідів.  Завдяки такому формату відбувається їх соціальна адаптація. Натомість в області працюють над тим, аби якісна освіта була доступна кожному школяру. Так, у навчальних закладах, де є діти з порушенням опорно-рухового апарату, облаштували пандуси. А учням з вадами мовлення корекційні заняття проводять вчителі-логопеди.

Загалом при школах, де є класи інклюзивної освіти, працюють групи супроводу дітей-інвалідів. Таким чином призвичаїтись до нового середовища їм допомагають педагоги, психологи, соціальні працівники та асистенти. Також для кожної дитини розробили індивідуальну програму навчання, яка розрахована на півроку. Водночас в області працюють над підготовкою спеціалістів, які займатимуться зі школярами з обмеженими можливостями, оскільки таких фахівців потрібно більше.

Особливого значення набуває раннє виявлення вроджених вад і затримок розвитку дитини і вчасна медико-соціальна допомога

На Рівненщині також працюють над тим, аби поліпшити діагностику і лікування майбутніх мам та немовлят. Це питання, на якому акцентував Президент України у нових соціальних ініціативах, на сьогодні є одним із пріоритетних. Так, за декілька останніх років ситуація з вродженими та спадковими хворобами в області значно поліпшилася. Так, завдяки сучасному обладнанню покращилася діагностика патологій, а отже і правильного лікування. Зокрема, щороку спеціалісти обласного медико-генетичного центру при РОКЛДЦ ім. В. Поліщука надають майже 10 тисяч консультацій, проводять більше 20 тисяч спеціальних досліджень. Водночас у нововідкритому обласному перинатальному центрі завдяки сучасному обладнанню можна діагностувати вади слуху вже на четвертий день життя немовляти.
 

У вас недостатньо прав для коментування.