HomeНовиниРАЕС повідомляєПланова інспекція МАГАТЕ

Планова інспекція МАГАТЕ

( 0 Votes )

Днями у реакторному відділенні енергоблоків №№1,2 Рівненської АЕС працювали інспектори МАГАТЕ. Вони виконали чергову перевірку наявного ядерного палива та провели обслуговування встановлених відеосистем нагляду та електронних пломб МАГАТЕ. Інспекція пройшла без зауважень та у встановлені терміни.

Інспекції МАГАТЕ проводяться з метою перевірки дотримання Україною Угоди про непоширення ядерної зброї, яка була підписана  Україною і МАГАТЕ у 1995 році. З того часу для перевірки виконання  Україною своїх зобов’язань  РАЕС, як і будь-яку атомну станцію,  періодично відвідують представники  МАГАТЕ.

Основою виконання гарантій МАГАТЕ в Україні є державна система, яка включає систему експортно-імпортного контролю за ядерними матеріалами, обладнанням, технологіями, які стосуються ядерної діяльності та можуть бути використані для створення ядерної зброї. В ході інспекцій МАГАТЕ проводиться перевірка того, що ядерний матеріал не використовується у немирних цілях.

У функції інспекторів входить перевірка наявності задекларованої кількості ядерних матеріалів після кожної їх зміни  з моменту попередньої інспекції: перевантаження активної зони реактора, отримання свіжого палива, відправлення відпрацьованого ядерного палива. Зазвичай, інспекції атомних станцій проводяться  наприкінці  планово-попереджувального ремонту енергоблоку.

Для отримання безперервної інформації щодо переміщення ядерних матеріалів використовуються спеціальні засоби збереження - електронні та металічні пломби МАГАТЕ та відеосистеми спостереження. На енергоблоках №№ 1,2  для нагляду за переміщенням ядерного палива встановлено 9 відеокамер, інформація з яких  зберігається на електронних дисках та серверах.  Минулого року введено систему передачі даних з РАЕС в центральний офіс МАГАТЕ у Відні. Це дозволило підвищити ефективність та оперативність контролю, значно скоротити кількість та час проведення інспекцій.

З травня 2012 року, завдяки високій оцінці МАГАТЕ щодо виконання Україною Угоди про непоширення ядерної зброї, до нашої держави застосовується спрощений режим перевірки, як і для більшості країн Європи.

УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗВ’ЯЗКІВ  З ГРОМАДСЬКІСТЮ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

 

У вас недостатньо прав для коментування.