HomeНовиниРАЕС повідомляєПідвищення безпеки у співпраці з ЄС

Підвищення безпеки у співпраці з ЄС

( 0 Votes )

Підсумкова нарада з розповсюдження результатів реалізації проекту  «м’якої»  допомоги із «Вдосконалення методів розслідування подій» відбулась на майданчику Рівненської АЕС 23 липня. Учасники наради – представники фірм JRC, RE, EVN (Німеччина), AMEC (Велікобрітанія), JSO (Україна), ДІЯР України, спеціалісти РАЕС- зауважили на завершенні важливого для підвищення безпеки АЕС проекту.

Варто зазначити на всебічній підтримці ядерної галузі України Єврокомісією, яка з 1991 по 2006 рік реалізовувалась через проекти за Програмою TACIS, а з 2007 року Програмою ІСЯБ. Проекти за Програмою ІСЯБ,  «Інструменту співпраці в галузі ядерної безпеки», спрямовані на підтримку удосконалення управління безпеки та культури безпеки та розраховані на період 2007-2013 рр.

Реалізація проекту із «Вдосконалення методів розслідування подій» тривала впродовж трьох років. Пілотною для цього проекту була визнана Рівненська АЕС. Загальною метою роботи було підвищення рівня експлуатаційної безпеки. Це здійснювалось через передачу знань, технологій з ядерної безпеки та послідовне підвищення культури безпеки. За словами представника Об’єднаного дослідницького центру (JRC) Бернарда Елсінга, найважливішим є розповсюдження результатів співпраці на майданчики інших атомних станцій України.

Суть проекту полягала у :

·         поглибленому вивченні причин подій на АЕС, порівнянні існуючих на РАЕС методів розслідування з прийнятими у міжнародній практиці,

·         визначенні потенційних проблем безпеки;

·         додатковому аналізі та рекомендаціях із вдосконалення існуючої системи обліку та розслідування;

·         оцінці поведінки персоналу;

·         корегуванні та узгодженні термінології, встановленні причинно-наслідкових зв'язків у ході розслідування подій.

Все це спрямовано на  детальне вивчення ситуацій з метою засвоєння уроків та недопущення аналогічних подій.

Таким чином, в арсеналі спеціалістів РАЕС є процедури та інструменти, які дозволяють проводити поглиблений аналіз причин та застосовувати ці процедури до існуючих методологій,  що сприятиме підвищенню безпеки Рівненської АЕС.

 УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗВ’ЯЗКІВ  З ГРОМАДСЬКІСТЮ РІВНЕНСЬКОЇ АЕС

 

У вас недостатньо прав для коментування.