HomeНовиниКрайові новиниРак – це діагноз, але не смерть

Рак – це діагноз, але не смерть

( 0 Votes )

«Ви скажіть де лікарня, і я піду туди лікуватися» – саме цією відомою фразою з мультфільму «Як Незнайко був поетом» почався минулої п’ятниці семінар-тренінг лікарів-онкологів, хірургів, терапевтів, сімейних лікарів та фельдшерів району. Проводили його заступник головного лікаря Рівненського обласного онкологічного диспансеру (РООД) Віктор Бернацький та завідуючий поліклінікою, голова ЛКК РООД Юрій Чишкевич. Відкрив семінар та побажав усім плідної роботи голова Володимирецької районної ради Василь Ковенько.

Рак чи саркома – справді страшні слова. Це злоякісні новоутворення у внутрішніх органах людини, які з часом проростають метастазами в кожну клітину і вбивають її. Видалити їх можна лише хірургічним методом або опроміненням та хіміотерапією. В уявленні пересічних громадян рак  – це повільна смерть, від якої немає рятунку. Та насправді це лише діагноз, за яким стоїть довготривале і дороговартісне лікування, але аж ніяк не смертельний вирок.

То чому ж у нас всі онкологічні захворювання асоціюються з летальними випадками? Про це у своїй лекції «Концепція надання онкологічної допомоги на етапі сучасності» говорив Віктор Бернацький, заступник головного лікаря РООД.

Однією з основних причин є нехтування своїм здоров’ям. Так-так, коли хворий наважується звернутися до лікаря, у нього вже зазвичай запущена хвороба. «Я ще півтора року тому побачила, що росте якась гуля». «А чого ж одразу не звернулися в лікарню?» «Думала, саме пройде…» Приблизно така схема «розбору польотів» відбувається уже в онкодиспансері, коли без операції або хімії з променями не обійтися.

Отже, в основі лікування має лежати профілактика. За неї відповідають насамперед особисто громадяни (але про це трошки пізніше) та лікарі первинної ланки медицини. Так звані «сільські лікарі» (фельдшери) знають усіх своїх пацієнтів на дільниці, володіють точною інформацію про усіх, хто знаходиться на диспансерному обліку. Відповідно, їм набагато легше вести періодичний моніторинг та профогляди людей з групи ризику. Адже до 80 відсотків усіх пацієнтів диспансерних груп мають передраковий стан. Тобто якщо є підозра на, скажімо, якусь передракову патологію, то через кілька років вона, найімовірніше, таки переросте у  злоякісну хворобу. Тож людям, яких діагности поставили на диспансерний облік, варто більш уважно за собою слідкувати, щоб вчасно помітити найменші, але від того не менш загрозливі зміни.

До речі, рак може не проявляти себе зовнішніми ознаками до 15 років свого розвитку. Загалом, за словами медиків, є дві форми передраку: облігатний (той, що 100% перейде у рак) і факультативний (ймовірність переродження доброякісних новоутворень у злоякісні 50% Х 50%). Іще одна аксіома, яку варто запам’ятати і пацієнтам, і насамперед лікарям: усі форми передраку треба не лікувати, а виліковувати! Як цього досягти? Про це наочно, з практичними рекомендаціями і відеокоментарями з власної практики  розповідав зав поліклінікою РООД, лікар-онкохірург Юрій Чишкевич.

Самодіагностика та рання медична діагностика – основа профілактики раку. Прогресуюче порушення функцій внутрішніх органів – це перші симптоми, тривожні дзвіночки можливої хвороби. Простіше кажучи, якщо у жінки з’явилися якісь ущільнення чи рубці на молочних залозах, – треба одразу йти до лікаря, не надіючись, що «саме пройде» чи «не болить – то нехай буде». Адже мастопатія – це передракове захворювання. Але часто жінки запитують: як відрізнити циклічні зміни організму (наприклад, у «критичні дні») від справді хворобливих проявів?

Відповідь лектора (а його слухали, без перебільшення, геть усі в залі) була украй простою. Груди мають бути однакової форми, кольору і пружності. Здорова молочна залоза має бути такою по кольору і пружності, як складка на животі біля пупка. Якщо ж груди різної форми, або незвично тверді і пружні, – найвірогідніше це ознака хвороби. Так само не відповідає дійсності твердження, що молочні залози в нормі болять перед місячними – це форма мастопатії. А якщо залози болять і після «критичних днів» – треба негайно звертатися до лікаря! Рубець чи тверде ущільнення на грудях, збільшення лімфатичних вузлів  – це теж патологія, і в жодному разі не варто займатися самолікуванням. Звичайно, буває, що клінічні ознаки передраку (і не лише молочних залоз, а й усіх інших внутрішніх органів) спричиняють інші болячки (наприклад, при хворій печінці може виникнути генітомастія). Але діагноз передраку чи раку можуть підтвердити (чи спростувати) лише фахівці-онкологи. Лікарі первинної ланки мають правильно встановлювати діагноз, але лікувати онкологічні хвороби повинні тільки спеціалісти онкодиспансерів. Чим рідкісніша форма раку, тим важче підібрати правильне лікування.

До речі, цікаве спостереження: більшість жінок, які мають мастопатію, не живуть статевим життям. Для появи таких болячок, як масталгії чи мастопатії, інколи потрібно не більше півроку «утримання». Тоді відбувається гормональне розбалансування організму (а в жінки усі процеси набагато складніші, ніж у чоловіка). У той же час оргазм – це гормональна розрядка для жінки. Тож, чоловіки, задумайтеся, чи приділяєте ви належну увагу та ласку своїм дружинам і коханим…

Ще один із моментів, про які на практичних прикладах розповідав лікар, є так звані пігментні забарвлені ділянки шкіри, бородавки чи родимки (або ж невуси). У кожного з нас на шкірі є такі родимі плями чи бородавки, які інколи бачить хіба що сонце. А між тим саме вони є потенційними загрозами для виникнення раку шкіри. Опік шкіри на сонці – меланома або рак шкіри через 5 років. Тому варто загоряти лише у ранкові та вечірні години, або (найкращий варіант) видалити ці, здавалось би, нешкідливі утворення та нарости на шкірі.

Коли з бородавки росте волосся, це ознака доброякісного утворення (втім, воно в будь-який час може переродитися у злоякісне). Якщо форма невуса змінюється, його краї асиметричні, він починає свербіти чи проявляти себе в інакший спосіб, негайно зверніться до лікаря та видаліть потенційну ракову пухлину, навіть якщо вона і доброякісна! Це бомба уповільненої дії. Наприклад, в Австралії, де сонячне опромінення дуже високе, на роботу взагалі не приймають, поки кандидат не видалить усі невуси.

Ще чимало цікавого і практичного почули для себе лікарі та фельдшери: і про рак шийки матки, і про рак легень, і про рак шлунка... Тривалість тренінгу склала чотири з половиною години! Причому усе на семінарі мало практичне застосування. Аби лише бодай частина отриманих знань була використана на практиці. Можливо, комусь нові знання врятують здоров’я.

 

Сергій СКІБЧИК.

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.