HomeНовиниКрайові новиниНовини Зарічнянщини від 16 листопада

Новини Зарічнянщини від 16 листопада

( 0 Votes )

Починаємо давати регулярні добірки новин із сусідніх районів області.


Найсвіжішу інформацію може подати будь який користувач, просто зареєструвавшись на нашому сайті (розділ "Додати новину"), або надіславши матеріал на електронну пошту   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Рубрику новин по Зарічненському району веде Тамара Алексіюк, головний редактор газети "Полісся".

 

Поліпшили умови спортсменам 

Комплексна дитяча юнацько - спортивна школа Зарічненського району нещодавно  отримала в користування базове приміщення, яке, попередньо, безоплатно  було передане для неї сесією райради (колишній Будинок піонерів). Спортсмени своїми силами зробили там ремонт, на будматеріали гроші виділялися з бюджету, – і нещодавно святкували новосілля.

З подарунками прийшли їх привітати керівники району. Оглянувши оновлене приміщення, голова  Зарічненської райдержадміністрації  та голова районної ради залишилися задоволеними виконаною роботою і побажали вихованцям спортшколи нових досягнень на обласному та всеукраїнському рівнях, адже високі результати на рахунку цієї установи вже є.

Два кабінети відведено для занять членів районного шахово-шашкового клубу, ще два займають керівництво спортшколи і тренера. У цьому ж приміщенні буде обладнано спортзал для занять спортом людей з обмеженими фізичними можливостями.

  

Предводителька дворянського зібрання 

Життя часто розкидає людей по світу. Але де б хто не був, завжди хоч у думках  вони повертаються до своїх витоків, до тих місць, де народилися і топтали босими ногами росу. Зарічненська газета «Полісся» вже не один рік шукає земляків, вихідців з району, які й на чужині твердо стоять на ногах, заслуживши своєю працею і талантом повагу та визнання на їх другій батьківщині.

Останнє таке знайомство було з Оленою Максимівною Сухачовою (в дівоцтві Олена Дехтерук) із села Заозір'я Зарічненського району. Приємно, що час приніс їй славу відомої і шанованої поетеси; нині вона – член Спілки письменників України.

Але заслуговує особливої ​​уваги той факт, що ось уже два роки пані Сухачова володіє титулом предводительки дворянського зібрання Кубані. Раніше ці обов'язки більше десяти років виконував її чоловік – В'ячеслав Сухачов.

Тепер уродженка Полісся – відома особистість серед іменитих дворянських родів не тільки Краснодарського краю, а й  дворянських зібрань Росії. Мабуть, не даремно саме в Краснодарі у жовтні поточного року пройшли восьмі дворянські читання «Недаром помнит вся Россия» за участі спадкоємців родів Нахімових, Шкуро і т.д. Всі учасники дворянських читань дякували Олені Максимівні за прекрасну організацію та високий рівень проведення такого незабутнього заходу. Вона пише вірші, організовує фестивалі французького, чеського, італійського кіно; вона – член журі щорічного кінофестивалю-конкурсу «Молодий кіновік». Олена Сухачова – шановна особа в колі дворянських нащадків  Росії, і вона пишається тим, що народилася й виросла в озерному поліському краї.

  

Як є, так є

 Життя наше розмаїте: чи підпорядковується вона законам соціуму, чи, навпаки, соціум підкоряється законам буття - питання філософське. У Борівській сільській раді, одній з найбільших у районі за кількістю населення, реєструють рекордне число народжень, багато укладається шлюбів, констатуються і смерті. Останні записи по селі Борове свідчать  про смерть чоловіків молодих років. Нещодавно поховали в селі двох чоловіків близько 40-ка років, не минуло й тижня - знову похорони: з Росії, з заробітків, привезли 30 - річного земляка, через  декілька днів - знову неутішна новина: з Росії везуть на поховання молодого 30 - річного чоловіка , який перебував на заробітках, батька трьох малолітніх дітей.


Лебеді на озері 

Якісь новини у невеликому, відмираючому селі Омит – явище доволі рідке. Його мешканці – це здебільшого люди похилого віку, чиї діти свого часу виїхали й залишилися жити в сусідній Білорусі. Але батьки не хочуть покидати  насиджені місця, доживаючи свій земний вік там, де народилися.

І раптом в розмірене сільське життя увірвалися прекрасні білі лебеді. Більше 20-ти птахів прилетіло на Омитське озеро. Люди від старого до малого виходили на берег озера, щоб помилуватися неймовірною красою білих птахів, які уособлюють собою і життя, і вірність, і мрію.

 

 

Праця та визнання 

2012-й рік ознаменувався для гуртка «Сходинки краєзнавства», який працює при Мутвицькій загальноосвітній школі під керівництвом Валентини Миколаївни Тумаш, великим досягненням і визнанням. Нещодавно учасники гуртка отримали грамоту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України як переможці 3-го туру Всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України», представивши  свою роботу «Споконвічна боротьба за виживання. З історії зникаючого села Комори».

Цю високу нагороду своєї праці керівник і учасники гуртка поділяють зі своїми помічниками, які допомагали відновити сторінки минулих часів села Комори. Це і нинішні старожили села, й вихідці з Комор, які ділилися своїми спогадами  дитинства і юності, і батьки дітей, котрі займаються в гуртку.

Ніколи не залишала без уваги звернення українських сусідів і Катерина Северин, старший науковий співробітник музею Білоруського Полісся (м. Пінськ), підбираючи архівні документи різних тематичних напрямків про історію нашого краю.

Ось так діти при  підтримці дорослих склали літопис одного села, увічнивши життя і побут його жителів, які й були творцями цієї історії.

  

Нові ідеї 

Що стосується благоустрою села Неньковичі, то останнім часом тут зроблено дуже багато. Але і далі невтомно сільський голова планує, шукає, впроваджує.

У селі завжди можна знайти що робити. Зараз в реалізації – нова ідея. Селу необхідна автобусна зупинка. Розраховувати на те, що її зробить дорожня служба, – означає відкласти справу «в довгий ящик». Тож вирішили в Неньковичах побудувати зупинку силами громади. Необхідні матеріали сільською радою закуплені й підготовлені, незабаром зведуть і зупинку.


Підготувала Тамара АЛЕКСІЮК,

головний редактор газети «Полісся» (Зарічне)

 

У вас недостатньо прав для коментування.