HomeНовиниКрайові новиниСтартувала медична реформі на селі

Стартувала медична реформі на селі

( 0 Votes )

Реконструкцію 26 сільських ФАПів, ремонт 79 амбулаторій планують провести упродовж найближчих двох років. А ще – впровадження в лікарнях IT-технологій та створення обласного серцево-судинного центру. Усе це планується зробити на Рівненщині у рамках проекту «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу», що впроваджуватиметься за рахунок коштів Світового банку. І хоча реалізація проекту передбачена протягом 2016-2020 років, вже цього тижня на Рівненщину завітала робоча група Місії Світового банку задля перевірки усіх підготовчих заходів з його реалізації.

Зокрема, як розповів керівник робочої групи Паоло Беллі, Світовий банк вкрай прискіпливо підбирав ті області, де реалізовуватиметься проект. Адже виконавча дисципліна та здатність керівництва області працювати єдиною командою зі Світовим банком є вкрай важливим для успішної реалізації проекту.

«Спочатку заявки на участь в проекті подали 22 області України, однак ми відібрали лише 8, керівництво яких, на нашу думку, справді може забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань», - наголосив Паоло Беллі.

За його словами, на Рівненщині Світовий банк фінансуватиме зміни в першу чергу на рівні сільської медицини, адже саме там надаватиметься первинна медична допомога. А сам проект направлений на покращення лікування серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту міокарду. Адже від цієї хвороби дуже великий відсоток смертності.

«Упродовж п’яти років Світовий банк на покращення медицини на селі для Рівненщини спрямує 25 мільйонів доларів США. А ще 10 % від цієї суми виділить область», – повідомив керівник робочої групи Світового банку.

У свою чергу, за словами Віталія Чугуннікова, аби максимально наблизити медицину до мешканців віддалених населених пунктів, найбільша сума коштів піде на сільські амбулаторії. Так, близько 52 % грошей – це розвиток інфраструктури, зокрема, реконструкція сільських медзакладів. Решту коштів спрямують на закупівлю апаратури, навчання лікарів та впровадження IT-технологій. Також на базі обласної лікарні буде створений обласний серцево-судинний центр. «Через п’ять років ми матимемо зовсім іншу медицину», – відзначив Віталій Чугунніков.

«Для нас дуже важливо, аби робота відбувалась максимально відкрито. Так, проект реалізовуватимуть не посадовці з адміністрації, а окремо набрані на конкурсній основі фахівці. Причому вони проходять складний двоступінчатий відбір. Спочатку всі охочі пройдуть відбір в обласному управлінні охорони здоров’я, а потім по три кандидатури по кожному напрямку подаються до Мінохорони здоров'я та до Світового банку», - акцентував голова Рівненської ОДА.

За словами керівника робочої групи Світового банку Паоло Беллі, проект стартував наприкінці червня, йому передувала довга підготовка. «Мене надихнув рівень готовності та відповідальності керівництва області. Я приємно вражений. Це буде низка інвестицій в медичне обладнання на усіх рівнях медицини Рівненщини. У випадку успішної його реалізації цей проект зможе змінити ситуацію із надання медичних послуг», – наголосив Паоло Беллі.

Як констатував голова обласної державної адміністрації Віталій Чугунніков, в планах реалізації проекту передбачається проведення ремонтів та реконструкцій медичних закладів практично в кожному районі області протягом найближчих двох років. Вже у 2016 році такі ремонти розпочнуться в північних районах області. І до завершення реалізації проекту будуть охоплені всі райони області.

Прес-служба Рівненської ОДА

 

У вас недостатньо прав для коментування.