HomeНовиниКрайові новиниЯка вартість тесту на коронавірус і чи роблять його в районних лікарнях?

Яка вартість тесту на коронавірус і чи роблять його в районних лікарнях?

( 0 Votes )

Днями експрес-тест на коронавірус у Володимирці дав позитивний результат. Чоловік повернувся з Німеччини, у нього з’явилися характерні ознаки простуди, тож медики райлікарні перестрахувалися і провели швидке тестування. 

Виявили цей випадок в неділю, експрес-тест зробили у понеділок, аналізи в лабораторію передали у вівторок. А результатів і досі нема. Чому?

Ми вирішили задати питання напряму Рівненському обласному лабораторному центру. Адже вірус уже циркулює на Рівнещині, і до піку ще далеко, тож будемо реалістами:  далі – по наростаючій. Найпевніше, район стороною не обійде.

На запитання відповідає лікар-епідеміолог Рівненського обласного лабораторного центру Олена Воробей.

Скільки часу займає лабораторне дослідження біологічних зразків на коронавірус? Наскільки це технічно складне завдання?

– Дослідження займає від 5 до 7 год, в залежності від кількості зразків. Основна проблема – своєчасна доставка проб з районів, яка затягується на декілька годин. Плюс витрачається біля години на одягання-роздягання костюмів біобезпеки.

Наскільки це дороге "задоволення"? Які складові цього процесу виробляють в Україні (і чи є повний цикл перевірки на коронавірус вітчизняного виробництва), а які купують за кордоном?

– Вартість залежить від виробника: з німецькою системою вона складала біля 2,5 тис. на системи та реактиви, без врахування витрат на засоби захисту. Китайська – не знаємо, бо прийшла як гуманітарна допомога.

2,5-3 тис. на 1 людину із врахуванням використання деззасобів, ЗІЗ, комунальних послуг, реактивів на виділення, реактивів на визначення, адсорбентів тощо.

Чи потрібно робити дві проби для гарантії, чи достатньо однієї? На одну людину витрачається в середньому 3 дослідження (дві контрольні), тому гарантія точності більше 99%.

– Чи реально проводити такі дослідження в умовах районної лікарні?

Так, в умовах райлікарні проводити можна. За кордоном ПЛР-аналізи роблять у більшості лікарень. Але тут проблема навіть не у приладі (він коштує близько 1-1,5 млн), а в підготовленому персоналі. Для фахової роботи потрібен вірусолог та біолог.

Записав Сергій СКІБЧИК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.