HomeНовиниКриміналНезаконним видобутком бурштину на Рівненщині зацікавилися у Генпрокуратурі

Незаконним видобутком бурштину на Рівненщині зацікавилися у Генпрокуратурі

( 0 Votes )

Внаслідок незаконного видобутку бурштину за останні роки знищено родючий шар ґрунту на площі понад 150 га землі, пошкоджено 420 га лісу. На місці видобутку залишилися ями глибиною до десяти метрів. Ці проблеми обговорювалися за участі працівників Генеральної прокуратури України на спільній нараді керівників правоохоронних і контролюючих органів в прокуратурі Рівненської області.

Одним із прикладів правопорушень у цій сфері було наведено дії начальника районного відділу міліції Березнівського району, за вказівкою якого дві справні мотопомпи, які були вилучені у правопорушників як речові докази незаконного видобування бурштину, замінені макетами за винагороду в сумі дві тисячі доларів США. Наразі відомості про це кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також, у цьому ж Березнівському районі, виявлено факт неправомірного видобутку бурштину на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Урочище «Брище». У зв’язку з цим прокурором району зареєстровано кримінальне провадження, у якому триває досудове розслідування.

Крім цього, Рівненським міжрайонним прокурором з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері розпочато 2 кримінальні провадження за аналогічними фактами незаконного видобутку бурштину ДП «Бурштин України» і ТОВ «Центр «Сонячне ремесло».

Цими суб’єктами господарювання за відсутності ліцензії на даний вид діяльності видобуто близько 11 тонн бурштину, вартість якого сягає мільйонів гривень.

Відтак, на нараді відзначалось, що незаконний видобуток бурштину є наслідком бездіяльності контролюючих та правоохоронних органів Рівненської області. Акцентувалось на тому, що належним чином не вивчається питання подальшої долі вилучених бурштину та знарядь вчинення злочину. Не виявляються організатори видобутку, реалізації та покупці протиправно видобутого цінного каміння тощо.

Робота на вказаному напрямі триває.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Джерело: ТРК Рівне 1

 

У вас недостатньо прав для коментування.