HomeНовиниКриміналХтось загубив, а ви знайшли...

Хтось загубив, а ви знайшли...

( 2 Votes )

У цій ситуації не все так просто. Бо у вас одразу ж виникають як права, так і обов'язки... Отже, про знахідку мовою закону

Практично не знайдеться людини, яка хоча б раз у житті не знаходила загублену річ. Тому, виявивши знахідку, корисно знати, що з цього приводу «говорить» закон. За українським законодавством, особа, яка знайшла загублену річ, не стає її власником. За ст. 337 Цивільного кодексу, вона зобов’язана негайно повідомити про це особу, яка її загубила (або власника речі), і повернути знайдене цій особі. Якщо річ знайдено у приміщенні або транспортному засобі, то необхідно передати чужу річ власнику приміщення чи транспорту.

 А як же бути, коли власник загубленої речі невідомий? У такому випадку особа, яка знайшла річ, повинна повідомити про знахідку міліцію чи орган місцевого самоврядування. Особі, яка знайшла річ, необхідно знати про обов’язки, що покладаються на неї по збереженню даної знахідки. У випадках, коли знахідка швидко псується або її зберігання потребує великих витрат порівняно з її вартістю, вона може бути продана. При продажі речі необхідно одержати письмові докази, що підтверджують суму виторгу (квитанцію, чек). Сума грошей, одержаних від продажу знайденої речі, має бути повернута власнику речі або особі, яка її загубила. Особа, яка знайшла річ, буде нести відповідальність за втрачання, знищення чи пошкодження знахідки в межах її вартості за наявності умислу чи грубої необережності. 

Проте ст. 338 Цивільного кодексу України передбачено підстави, за яких у особи, яка знайшла загублену річ, після спливу шести місяців з моменту заявлення про знахідку міліції або органові місцевого самоврядування, виникає право власності на неї. Такими підставами будуть: по-перше, якщо не буде встановлено власника або іншу особу, яка має право вимагати повернення загубленої речі; по-друге, якщо власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, не заявить про свої права на річ особі, яка її знайшла, міліції або органові місцевого самоврядування. В тому випадку, якщо протягом шести місяців вдасться знайти власника загубленої речі (володільця), то особа, яка знайшла річ, має право вимагати від нього відшкодування необхідних витрат, пов’язаних із знахідкою (зберігання, розшук власника, продаж речі тощо). Крім цього, особа, яка знайшла загублену річ, має право вимагати від її власника (володільця) винагороду за знахідку в розмірі до двадцяти відсотків вартості речі.

На практиці досить часто ми стикаємось з оголошеннями, що містять обіцянку виплатити винагороду за повернення загубленої речі. В такому випадку винагорода виплачується саме в тому розмірі, який був зазначений в оголошенні.

Якщо особа, яка знайшла чужу річ, не заявила про знахідку або вчинила спробу приховати її, право на одержання винагороди у неї не виникає.

 

Районне управління юстиції


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.