HomeНовиниКриміналНе сплатив податок - отримав мільйон штрафу!

Не сплатив податок - отримав мільйон штрафу!

( 0 Votes )


Сплатити майже мільйон гривень податку до бюджету та відповідати перед судом за умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах доведеться бізнесмену з Кузнецовська за елементарне нехтування законодавства України при веденні господарської діяльності у сфері електронних платежів.

 Даний суб’єкт господарювання, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, не маючи відповідної ліцензії та не являючись агентом банків, в порушення ст. 34 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання фінансових послуг» за півтора роки здійснив реалізацію пріпейд-продукції на суму понад 5,5 мільйонів гривень, при цьому сплачуючи лише єдиний податок. За результатами податкової перевірки йому донараховано майже мільйон гривень податків, а слідчим податкової міліції відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу України умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах. За цей злочин передбачений штраф від 15 до 25 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Нагадаємо, що викриття злочинів у сфері новітніх технологій є одним з пріоритетних напрямків роботи податкової міліції у 2013 році. 

Підприємець з Кузнецовська займався реалізацією пріпейд-продукції, а простіше кажучи, поповненням балансу мобільних телефонів та інших рахунків через мережу власних програмно-технічних комплексів самообслуговування, які і до цього часу працюють у місті атомників. Коли валовий дохід перевищив гранично-допустиму норму у півмільйона гривень, згідно законодавства, підприємцю потрібно було перейти на загальну систему оподаткування, проте дану вимогу він проігнорував, продовжуючи сплачувати лише кількасот гривень єдиного податку. Проведеною плановою перевіркою податкової інспекції було встановлено, що підприємець нехтував ще цілим рядом законів, і це для нього перетворилося у доволі круглу суму несплачених податків.

Державна податкова служба в своїй роботі орієнтується не лише на забезпеченні надходжень до бюджету, але й допомозі підприємцям чесно та без порушень вести бізнес, зокрема, через масово-роз’яснювальну роботу та особисті консультації. Кузнецовський підприємець добре знав, і це вже підтверджено постановою Рівненського окружного суду, який відхилив його позов до ДПІ на скасування податкових повідомлень-рішень, що для роботи в даній сфері необхідно мати ліцензію, або ж мати агентський договір з банком. Саме тоді, він мав можливість декларувати як прибуток лише отриману виручку від комісійного збору, який сплачували користувачі ПТКС. Вищезгадану ліцензію, або ж співпрацю з банками можна отримати та оформити не прикладаючи занадто багато зусиль, і працювати без проблем. Кузнецовський підприємець умисно цього не робив. В такому випадку, згідно норм чинного законодавства, сума від проданої ним пріпейд-продукції, яка перед цим закуповувалась, так би мовити оптом, зарахована як отриманий прибуток, з якого необхідно сплатити відповідні податки, а саме ПДВ майже на мільйон гривень.

Наголошуємо, що проблем із законом даний підприємець міг уникнути, якби умисно не ігнорував українські закони.

 

Олександр Мрозович,

прес-офіцер УПМ ДПС у Рівненській області

 

У вас недостатньо прав для коментування.