HomeНовиниДСНС повідомляєМісцева пожежна охорона вкотре себе виправдовує

Місцева пожежна охорона вкотре себе виправдовує

( 0 Votes )

Аналіз стану із пожежами свідчить, що значна кількість пожеж як в нашому районі, так і в області взагальному припадає на сільську місцевість, де щороку виникає 60 - 65 % від їх загальної кількості та гине 70 - 80 % людей від загальної кількості загиблих унаслідок пожеж.

Зокрема, в області з початку року виникло 815 пожеж, із них 526 (64%) - у сільській місцевості. На пожежах загинуло 26 людей, із них 22 (84%) - у сільській місцевості. У Володимирецькому районі із 58 зареєстрованих пожеж 52 (90%) виникли в селах і відповідно 6 (10%) в селищах міського типу. На пожежах загинуло троє громадян. Всі в сільській місцевості.

Стан протипожежного захисту об’єктів та населених пунктів у сільській місцевості ускладнюється значною віддаленістю існуючих підрозділів державної пожежної охорони (які, в основному, дислокуються в районних центрах) до найбільш віддалених населених пунктів, а також станом сільських доріг.

З метою посилення протипожежного захисту сільських населених пунктів та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 202 «Про затвердження Положення про місцеву пожежну охорону» в області створено і функціонує 50 підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО). У Володимирецькому районі таких підрозділів 5. Місцеві пожежні команди (МПК) створено в Кідрах, Мульчицях, Городці, Великих Цепцевичах та Більській Волі.

Поряд із тим, в деяких місцевих органах влади області (сільських, селищних, районних радах) виникають питання щодо утримання (фінансування) існуючих підрозділів місцевої пожежної охорони.

Щоправда їх існування повсякчас виправдовується на ділі. Адже місцеві пожежники можуть не тільки виїжджати на гасіння пожеж, але й залучатися в тих випадках, коли в селян затопило господарство, підвали. За необхідності вивільняти автомобілі з снігових заметів, як це було минулої зими тощо.

Прямим доказом того, що місцева пожежна охорона повинна існувати є робота МПК с.Городець, яку вони проробили за поточний рік. Адже городецькі пожежники вже 4 рази в цьому році залучалися для гасіння пожеж в приватних домогосподарствах і в кожному випадку їх робота відігравала значну роль в тому, що значних збитків завданих пожежею вдавалося уникнути. А згадаймо березень місяць цього року, коли через снігові замети зупинився рух на трасі Київ-Ковель на мосту через р.Горинь. Тоді МПО с.Городець на протязі дня вивільняло легкові автівки та великогабаритні «фури» з снігового полону. Необхідність їх роботи важко переоцінити.

Не обійшлися без роботи городецькі пожежники і на минулому тижні.

Так, 28 вересня о 00:48 за номером 101 надійшло повідомлення про пожежу в приватному господарстві в селі Городець. Пожежу серед ночі почула дружина власника господарства, яка прокинулася почувши, як вже почав «стріляти» шифер. На місце події відразу було направлено МПК с.Городець та рятувальників з ДПРЧ-16 смт.Володимирець. По прибуттю було встановлено, що горить дерев’яна лазня, крита шифером. Складність гасіння пожежі полягала в щільній забудові господарства, адже лазня була впритул прибудована до дерев’яного житлового будинку з однієї сторони, а з іншої були розташовані гараж та господарська будівля (також дерев’яні). Крім того в гаражі знаходився автомобіль та 2 мотоцикли. Завдяки оперативності місцевих пожежників та професійних рятувальників не без активної допомоги сусідів погорільців, пожежу вдалося вчасно локалізувати, не давши вогню перекинутися на поряд розташовані будівлі. Згодом вогонь повністю загасили. Щоправда вогонь все ж встиг знищити покрівлю лазні та пошкодити перекриття. Причина виникнення пожежі: коротке замикання в електромережі.

пожежа в приватному господарстві в селі Городець
 
пожежа в приватному господарстві в селі Городець
 

Місцеві пожежні команди вкрай необхідні для забезпечення оперативного і швидкого реагування на ліквідацію пожеж та інших надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на території того чи іншого сільського населеного пункту. Не зважаючи на наявність в районі 5 місцевих пожежних команд залишається ряд населених пунктів, до яких рятувальникам добиратися більше 30 км. Що в свою чергу впливає на обсяги завданих збитків. Тому роботу по їх створенню у Володимирецькому районі слід активно продовжувати.

Андрій Муравинець

Начальник ДПРЧ-16 ГУ ДСНС України

у Рівненській області

ст. лейтенант служби цивільного захисту

 

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.