HomeНовиниДСНС повідомляєДвох людей на Володимиреччині покусали отруйні змії

Двох людей на Володимиреччині покусали отруйні змії

( 0 Votes )

 

На минулому тижні у Володимирецькому районі зафіксовано відразі два випадки укусів отруйними зміями людей.

12 вересня з с. Рудка, Володимирецького району в хірургічне відділення СМСЧ-3 м.Кузнецовськ доставлено 55-річну жительку м. Кузнецовськ з діагнозом: укус змією лівої кисті руки. Стан потерпілої наразі середній. Вона перебуває під наглядом лікарів. Причина події: укус змії під час збирання грибів в лісовому масиві поблизу Білого озера.

13 вересня з с. Більська Воля до хірургічного відділення СМСЧ-3 м.Кузнецовськ госпіталізовано 49-річну місцеву жительку. Діагноз: укус гадюкою першого пальця  правої кисті руки. Стан потерпілої задовільний. Укус отримала під час збирання ягід журавлини.

У зв’язку з цим Володимирецький районний сектор Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в області закликає громадян краю бути вкрай обережними та уважними під час відвідування лісових масивів. Вирушаючи у подорож до лісу необхідно ретельно підбирати одяг та взуття, а саме головне ніколи не залишатися наодинці та мати при собі мобільний телефон, щоб у випадку біди викликати швидку медичну допомогу, або Службу порятунку. Адже після укусу людини змією до надання ефективної медичної допомоги відлік часу вимірюється хвилинами.

Для того щоб захиститися від укусів змій та інших отруйних тварин, необхідно знати, які отруйні тварини трапляються в даній місцевості, та особливості поведінки цих тварин; уміти розрізняти ознаки отруйних і неотруйних змій (наприклад, вужа і гадюки) і уникати з ними контакту; пам’ятати, що різкі рухи тільки привертають увагу цих тварин і можуть викликати їх напад.

Укус гадюки особливо небезпечний для хворих людей, він викликає як місцеву дію (сильний біль, набряк, крововиливи), так і загальну токсичну дію на організм (ослаблення серцевої діяльності, зниження артеріального тиску тощо). Крововиливи у внутрішні органи бувають небезпечними для життя. У важких випадках смерть може настати від таких ускладнень навіть за кілька днів після укусу.

При укусі невідомої змії не варто піддаватися панічним настроям. Хвилювання стимулює прискорення серцевого ритму, що сприяє швидкому проникненню отрути в кров. Необхідно дихати повільно і глибоко.

Насамперед, необхідно установити, чи дійсно є привід для занепокоєння. Уважно огляньте місце укусу. Якщо вкусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше одного) - ранки, що кровоточать, і віддалені одна від одної на 1-1,5 см. Укуси великих і агресивних, але неотруйних полозів (жовточеревого і чотирисмугого) виглядають інакше: на шкірі є дуга від багатьох дрібних подряпин

Симптоми. У місці попадання отрути спочатку відчувається сверблячка, через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк, що досягає свого максимуму через 10-12 годин із моменту укусу. Пульсуючий біль у місці укусу, як правило, незначний. Злегка болять лімфатичні вузли. Зазвичай картина отруєння цим вичерпується, але в ряді випадків захворювання протікає більш тяжко. Хворий блідий, відчуває запаморочення, нудоту, страх, можливе (особливо при значних набряках) падіння артеріального тиску і непритомність. Проте у нормі вже через 10-15 годин стан потерпілого стабілізується, а приблизно із закінченням другої доби починається швидке зменшення набряку. Через 3-10 днів зникають усі зовнішні прояви хвороби. Іноді в місці укусу (і по ходу судин) виникають геморагічні пухирі з кров’янистим вмістом, що залишають після себе незаживаючі протягом тижня виразки.

Профілактика укусів гадюки включає найпростіші запобіжні заходи:

- у “зміїній” місцевості носіть щільне високе взуття;

- не намагайтеся упіймати гадюку, або взагалі не відому вам змію;

- вирушаючи на сімейний пікнік або риболовлю, не полінуйтесь провести бесіду з дітьми.

Андрій Муравинець

Начальник РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.