HomeНовиниДСНС повідомляєНебезпечний лід

Небезпечний лід

( 0 Votes )

Уже не раз говорилося про небезпеку, яку скриває у собі вода і необережне поводження при перебування на водоймах будь-якої пори року. Встановлено що більшість випадків загибелі стаються в ході грубих порушень правил поводження на воді, що і призводить трагедії.

  А з приходом холодів збільшується ризик травматизму на воді тих, хто не дивлячись на постійні попередження виходить на перший тонкий лід. Відбувається це тому що любителі зимової риболовлі нехтують усілякими попередженнями і правилами елементарної безпеки поводження на льоду, а інколи і керуючись думками про наживу за будь яку ціну виходять на перший слабкий лід. В багатьох випадках таке необачне поводження призводить до сумних наслідків. Трагедією обертаються і зусилля тих, хто поспішає їх рятувати, якщо останні не мають при собі елементарних засобів порятунку та не знають як поводитися в даних випадках і поспішають на допомогу іншим ризикуючи своїм життям також. Про це необхідно постійно пам’ятати.

Тому, служба цивільного захисту Володимирецького району Територіального управління МНС у Рівненській області вкотре нагадує ті елементарні заходи, які необхідно знати кожній людині, яка може опинитися в екстремальній ситуації.

Заходи безпеки на льоду:

По-перше в буд-якому разі заборонено виходити на кригу поодинці. Пересуватися по льоду потрібно невеликими групами по 2-3 особи на деякій відстані 5-10 м. один від одного.

Знайдіть спочатку стежку або сліди на льоду. Якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху.

Подивіться заздалегідь, чи немає підозрілих місць, до таких місць відносять:

§         лід може бути не міцним біля стоку води;

§         тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях де водорості вмерзлі в лід;

§         обминайте ділянки, покриті товстим прошарком снігу - під снігом лід завжди тонкий, тонкий лід і там, де б’ють ключі, де швидкий плин або струмок впадає в річку.

 Міцність льоду необхідно перевіряти пішнею і ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли причому перші кроки треба робити не відриваючи підошви від  льоду.

Не дозволяється виходити на лід у нічний час.

§         не пробивайте поруч багато лунок;

§         не збирайтеся великими групами на одному місці;

§         не пробивайте лунки на переправах;

§         не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;

§         завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на іншому;

§         тримайте поруч із лункою  дошку або велику гілку.

Майте на увазі, що лід складається з двох прошарків-верхнього (каламутного) і нижнього (прозорого і міцного), лише знявши з початку верхній (каламутний) можна виміряти його товщину. Безпечним являється лід не менше 5 сантиметрів при умові що він прозорий і якщо t повітря нижче 0 градусів С. Якщо лід почав тріщати та стали з’являтися характерні тріщини - негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду, при цьому попередьте про небезпеку усіх хто знаходиться поблизу.

Наостанок, шановні прихильники зимової риболовлі, запам’ятайте, що зимова ловля  риби при нехтуваннями правилами безпеки окрім приємного проводження часу на природі може привести до трагічних наслідків.  Служба цивільного захисту Володимирецького району Територіального управління МНС у Рівненській звертається до вас з проханням - будьте обережними! Не відправляйтесь на водойми поодинці та не дозволяйте це робити дітям! Цінуйте своє життя! Ми надіємось що наші звернення допоможуть врятувати чиєсь життя. 

 

 Заступник начальника ДПРЧ-16

ТУ МНС у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

У вас недостатньо прав для коментування.