HomeНовиниДСНС повідомляєУ Великому Жолудську чоловік мало не замерз на смерть

У Великому Жолудську чоловік мало не замерз на смерть

( 0 Votes )

25 січня у с.В.Жолудськ десь об 15:00 перехожі на автобусній зупинці помітили чоловіка, який був без свідомості. Небайдужі люди відразу викликали швидку допомогу. Потерпілого було госпіталізовано до реанімаційного відділення Володимирецької ЦРЛ, де йому було поставлено діагноз: загальне переохолодження організму. Ним виявився 56-річний громадянин Василь, житель м.Кузнецовськ.

 Переохолодження викликається довгочасним впливом низьких температур, коли організм вже не в змозі виконувати функцію терморегуляції. 

В період морозів, які зараз спостерігаються на Рівненщині, існує ризик переохолодження та обмороження людей. У зв’язку з цим, служба цивільного захисту Володимирецького району Територіального управління МНС у Рівненській області населення утриматися від тривалого перебуванні на відкритому повітрі, особливо при сильному вітрі та високій вологості. Для нормальної циркуляції крові носіть просторий одяг, щоб між його шарами залишався прошарок повітря, який утримуватиме тепло. Пам’ятайте, що одяг зі штучних матеріалів погано захищає від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не одягайте тісне або без устілки взуття, брудні шкарпетки, бо це створює передумови обмороження. Людям, в яких сильно пітніють ноги, у взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні. Вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант – рукавички з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині. Слідкуйте за обличчям дітей або тих, хто йде з Вами. Особливо звертайте увагу на зміну кольору носу, вух та щік. Не дозволяйте обмороженому місцю знов замерзнути. Це може призвести до більш значних пошкоджень. Перед виходом на улицю бажано поїсти (Вам необхідна додаткова енергія) та взяти з собою термос із гарячим чаєм. Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню. Тож враховуйте це під час планування прогулянок. Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні. Ховайтеся від вітру, де вірогідність обмороження зростає. Не вживайте алкогольні напої, адже сп’яніння сприяє високій втраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Не паліть на морозі, бо це зменшує периферійну циркуляцію крові й робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.

Врешті-решт пам’ятайте, що найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації – це до неї не потрапляти. Якщо ви не любите екстремальних відчуттів, то у великий мороз не виходьте з приміщення без потреби.

 

 

Заступник начальника ДПРЧ-16

ТУ МНС України у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.