HomeНовиниДСНС повідомляєГотуємося до весняного водопілля

Готуємося до весняного водопілля

( 0 Votes )


Вода. Ця вкрай необхідна усьому живому стихія доволі часто стає ворогом людини. Масштабні повені можуть у доволі короткий термін знищити  цілі населені пункти разом із населенням. Причини повеней можуть бути найрізноманітніші. 

 Наприклад, цунамі внаслідок землетрусу, як це було в Індонезії; тривалі опади у вигляді дощів як у Європі; вихід рік з берегів, прорив гребель і водоймищ, що відбувається як у результаті природних причин, так і з вини людини (наприклад, внаслідок терористичного акту). Причиною повені може стати також танення снігу внаслідок стрімкого потепління. Отже, стає зрозумілим, що така катастрофа може відбутися будь-коли незалежно від пори року, тому готовим до неї треба бути завжди. Найбільшу небезпеку несуть повені та паводки населеним пунктам, що розташовані поблизу великих водойм (морів, рік, озер, водоймищ). Однак відсутність їх у вашій місцевості, на жаль, не може бути гарантією того, що повінь там не відбудеться. Тривалі, затяжні дощі здатні перетворити будь-яке місто в нову Венецію. Більше того, якщо в районах, де комунальні служби та громадяни не готові до цього лиха, наслідки та збитки від стихії будуть дуже великими.

Легковажне ставлення до водної стихії може стати причиною дуже серйозного лиха, аж до загибелі людей. Необхідно усвідомити, що тільки у випадках прориву гребель, крижаних заторів і ґрунтових перемичок у верхів'ях рік повінь може відбутися миттєво. В інших випадках існує більший або менший резерв часу, що дозволяє вчасно зреагувати на погрозу затоплення.

Безпека при повені в населених пунктах багато в чому забезпечується профілактичною підготовкою до них. Розповіді про те, що "раптом нас по самі дахи залило водою", звичайно не відповідають дійсності. Тобто залило, і дійсно по самі дахи, але не раптом. Знаючи місцеву топографію, кліматичні особливості й історію, неважко з точністю до десятків метрів розрахувати зону можливого підтоплення. Більше того, загальновідомо, що періодичність невеликих повеней становить приблизно один раз в 5-10 років, більших - раз в 20-25 років, повеней, які охоплюють цілі річкові басейни, - раз в 50 - 100 років й, нарешті, катастрофічних, що затоплюють території декількох річкових систем, - раз в 100-200 років. Існує ціла система гідрологічних прогнозів - від короткострокових (від 10-12 доби) до довгострокових (до двох трьох місяців) і наддовгострокових (більше трьох місяців). Треба тільки поцікавитися, що чекає жителів берегових районів найближчим часом. Про яке "раптом" тут може йти мова?

Більше того, підраховано, що до 80% повеней на території нашої країни доводиться на паводкові води. Що, весни теж ніхто не очікував? Вона теж прийшла раптом?

Звідси будь-яка боротьба з паводком повинна починатися задовго до самого паводка. Для цього існує ціла система попереджувальних заходів: перекидання паводкових вод, будівництво водосховищ та обгороджувальних дамб, підсипання ймовірно затоплюваних територій, проведення берегоукріплювальних та днопоглиблювальних робіт тощо.

Люди, що проживають у небезпечних зонах поблизу водойм, у низинах і місцях у зонах можливого затоплення повинні бути особливо уважними. Їм необхідно стежити за прогнозами синоптиків і повідомленнями рятувальних служб, щоб завчасно підготуватися до катастрофи. До індивідуальних мір профілактичної безпеки можна додати: зведення капітальних, а не тих, що валяться при першому ударі хвилі, будов; навчання всіх членів родини плаванню; наявність човна (а краще двох човнів - одного звичайного, іншого - надувного); знайомство з топографічно піднесеними місцинами поблизу вашої домівки; знання способів і форм оповіщення про стихійне нещастя, що наближається.

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у період пропуску повені та проходження льодоходу на території Володимирецького району головою районної державної адміністрації видано відповідне Доручення за № 6-02/27 від 15 лютого 2013 року. Згідно з яким Володимирецькому управлінню водного господарства, філії “Володимирецький райавтодор”, відділу будівництва та розвитку інфраструктури, житлово-комунального господарства та енергозбереження райдержадміністрації, виконкомам сільських та селищних рад потрібно забезпечити постійний моніторинг гідрологічної обстановки на річках та водоймах району для своєчасної організації заходів із протидії підтопленням населених пунктів. Вжити заходів щодо очищення зливових каналізаційних і дренажних систем водовідвідних і меліоративних каналів русел малих річок, водопропускних споруд під автомобільними мостами та дорогами для забезпечення водовідведення. Проведення робіт із берегоукріплення, ремонту водозахисних споруд, нарощування дамб для захисту населених пунктів, об’єктів господарювання та дорожньої інфраструктури від шкідливої дії води. Недопущеня відключення від електропостачання об’єктів, що забезпечують безаварійний пропуск повені (об’єкти життєзабезпечення гідрометеорологічної служби, польдерні (дренажні) насосні станції, шлюзи тощо), а також організувати їх безперебійну роботу щодо відкачування надлишкових вод. Відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації спільно з службою цивільного захисту у Володимирецькому районі Територіального управління МНС України у Рівненській області забезпечити своєчасне інформування та оповіщення населення про погіршення гідрометеорологічної обстановки під час пропуску повені, сходження криги та виникнення загрози підтоплення населених пунктів.

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у період пропуску повені та проходження льодоходу на території Володимирецького району службою цивільного захисту Територіального управління МНС проводяться перевірки готовності систем для відведення поверхневих стічних вод, зливових каналізаційних, дренажних систем у населених пунктах та повеневих водоскидів гідротехнічних споруд, техніки, насосного обладнання та плавзасобів, матеріально-технічного резерву сил та засобів підприємств та організацій, що залучаються до виконання заходів з ліквідації можливих надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пропуском паводка.

У результаті проведених обстежень встановлено, що технічний стан більшості гідроспоруд, які розташовані на території району, задовільний, але деякі з них через тривалий термін експлуатації, відсутність балансоутримувача та проведення ремонтно-відновлювальних робіт вимагають особливої уваги.

Проведено перевірки працездатності зливових каналізаційних та дренажних систем, які показали, що більша частина їх в працездатному стані, хоча деякі частково засмічені.

За результатами перевірок складені відповідні акти з чітким зазначенням виявлених позитивних і негативних фактів.

Ситуація із проходженням льодоходу в області знаходиться під постійним контролем служби цивільного захисту у Володимирецькому районі Територіального управління МНС, щоденно здійснюється моніторинг рівня води в річках.


 

Андрій Муравинець,

заступник начальника ДПРЧ-16

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.