HomeНовиниДСНС повідомляєСтворення місцевих пожежних команд – запорука пожежної безпеки у сільській місцевості

Створення місцевих пожежних команд – запорука пожежної безпеки у сільській місцевості

( 0 Votes )

 

З початку 2019 року станом на 7 липня у Володимирецькому районі зареєстровано 56 пожеж, на яких виявлено 1 загиблого громадянина, ще 3-оє були травмовані. Прямі та побічні збитки від пожеж за цей час сягають понад 7,5 мільйони гривень.

Аналіз стану із пожежами свідчить, що упродовж багатьох років значна кількість пожеж в районі припадає на сільську місцевість, де щороку виникає понад 80 % від їх загальної кількості, та гине приблизно 90 % громадян від загальної кількості загиблих на пожежах.

Мешканці ж сільських населених пунктів, віддалені від місць дислокації, де є професійні вогнеборці ДСНС, подекуди навіть на десятки кілометрів, у випадку виникнення пожежі стають заручниками часу, який витрачають пожежні автоцистерни на прибуття до місця призначення.

На сьогодні у Володимирецькому районі створено лише 5 підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО). Вони функціонують в Мульчицькій, Кідрівській, Городецькій, Великоцепцевицькій та Більськовільській сільських Радах. Зусилля, витрачені на створення цих команд, не минули марно — в селах цих сільрад з’явилася сила, яка здатна оперативно протистояти нищівній силі вогню.

Разом з цим особливе занепокоєння викликає протипожежний захист сільських населених пунктів Степангородської, Хиноцької, Великотелковицької, Біленської, Воронківської сільських Рад, які віддалені від місць дислокації державних пожежно-рятувальних підрозділів на десятки кілометрів. Відповідно у випадку виникнення пожежі час прибуття до місця виклику та ще й враховуючи стан доріг - значний, і вогонь за цей період встигає нанести великі збитки.

Працівниками Володимирецького районного сектору Головного управління ДСНС України у Рівненській області неодноразово піднімалося питання щодо створення в районі додатково хоча б ще 2 підрозділів МПО в с. Степангород та с. Великі Телковичі, пропонувалися шляхи вирішення проблем у їх створенні, необхідна методична допомога, тощо. Проте до сьогодні цього так і не сталося. Голови вищезазначених сільрад обґрунтовують це доволі просто – відсутність коштів. Проте в інших громадах району, де є свої підрозділи МПО це не стало на заваді, адже їх жителі зрозуміли, що своя місцева пожежна команда це не лише потреба сьогодення, а й можливість в разі пожежі врятувати роками нажите майно, домівки, а інколи і людські життя. Тому що ніхто не знає, коли та де виникне пожежа, вогонь від якої почне знищувати все на своєму шляху.

Так, звісно, створити місцеву пожежну команду в своєму селі це клопіт, проблеми з фінансуванням, забезпеченням обладнання, тощо. Проте це не лише проблеми голови сільради, а й усіх жителів громади. Кожен повинен долучатися до цього процесу. Вишукувати можливості, брати участь у різного роду проектах, які зараз втілюються в області. Адже не потрібно чекати поки хтось приїде та все зробить за вас.

В рамках реалізації Стратегії реформування системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій, схваленої розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 січня 2017 року № 61-р, а також відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року № 333-р, Законом України “Про місцеве самоврядування України” та статтею 19 Кодексу цивільного захисту України визначено повноваження органам місцевого самоврядування у сфері організації заходів цивільного захисту, а саме - запобігання надзвичайним ситуаціям, захисту населення і територій від природних та техногенних загроз, реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків.

Тобто, відповідно до цього в країні в ході проведення реформ передбачається подальший розвиток існуючих та утворення нових пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони (місцеві пожежні команди, центри безпеки громадян), що є найбільш ефективним у реагуванні на пожежі та інші надзвичайні події в сільській місцевості.

Тому, враховуючи це, роботу зі створення МПО потрібно продовжувати, адже це забезпечує оперативне і швидке реагування на ліквідацію пожеж та інших надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути на території того чи іншого сільського населеного пункту. А це, без перебільшення, десятки, а то й сотні тисяч гривень врятованого, роками нажитого майна громадян, їх господарств, домівок, та навіть врятовані людські життя.

Довідково: за період з 2018 по т.ч. місцевими пожежними командами на Володимиреччині ліквідовано 26 пожеж у житловому секторі. Ними спільно з рятувальниками ДСНС було врятовано 34 будівлі та споруди, 2 одиниці техніки, та майна на загальну суму понад 1,6 млн. грн.

 

Начальник Володимирецького РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

А. МУРАВИНЕЦЬ

 

У вас недостатньо прав для коментування.