HomeНовиниДСНС повідомляєОбережно! Вибухонебезпечні предмети!

Обережно! Вибухонебезпечні предмети!

( 0 Votes )

Минуло вже понад 67 років як відгриміли останні бої Великої Вітчизняної війни. Але й досі багатостраждальна українська земля зберігає в собі страшні залишки тієї пори - бомби, снаряди, міни, гранати, патрони. Все це носить назву вибухонебезпечні предмети (ВНП). За окремими розрахунками, ще сьогодні на території України знаходиться кілька мільйонів одиниць смертоносного вантажу, в тому числі близько 100 тисяч авіабомб.

У міру звільнення тимчасово окупованих міст і сіл, широко проводилися роботи з розмінування: бійці-сапери знешкоджували велику кількість боєприпасів і очищали від них територію.

Але й у наш час можна знайти вибухонебезпечні предмети (ВНП) у ході будівельних робіт, при проведенні сільськогосподарсько-польових робіт (особливо часто навесні та восени), під час весняної повені, збору металобрухту, екскурсій, туристичних походів, відпочинку дітей в оздоровчих таборах. 

Лихо трапляється ще й внаслідок несанкціонованого пошуку, збору та нелегальної реалізації елементів боєприпасів та металобрухту, з подальшим використанням. 

Війна й досі нагадує про себе небезпечними знахідками. Земля, не в змозі зберігати зло, повертає його творцям – людям. 

ПАМ'ЯТАЙТЕ: при виявленні боєприпасів розмінування і знешкодження ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ може робити тільки фахівець групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Рівненській області. Виявивши боєприпаси, не намагайтеся розібрати їх. Слід нагадати, що безпечного типу боєприпасів не буває.

Значна кількість підривів і, як наслідок – травмування, відбувається при спробі розібрати боєприпаси, або кинути у вогнище. Наслідки майже завжди трагічні.

Хочеться нагадати любителям піротехнічних експериментів, які не цінують власну безпеку, що від ваших дій можуть постраждати ті, хто випадково опиниться поруч.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОГО АБО ЗОВНІ СХОЖОГО З НИМ ПРЕДМЕТА НЕОБХІДНО:

- при проведенні сільгоспробіт або інших робіт (на будмайданчиках) - припинити роботу;

- добре запам'ятати місце виявлення предмета;

- встановити попереджувальні знаки або огородження;

- негайно повідомити про небезпечну знахідку за телефоном служби порятунку «101».

При виявленні вибухонебезпечних предметів категорично забороняється:

- брати їх в руки, завдавати по них ударів, робити спроби до розбирання;

- переносити або перекочувати їх з місця на місце;

- поміщати їх у вогнище або розводити вогонь над ними;

- збирати і здавати їх у металобрухт.

Пам'ятайте! Після вашого повідомлення фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій обов’язково відреагують, виїдуть на місце, вивезуть та знищать вибухонебезпечний предмет в установленому порядку.


Заступник начальника ДПРЧ-16

ТУ МНС України у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець

 

У вас недостатньо прав для коментування.