HomeНовиниДСНС повідомляєРозпочався пожежно-небезпечний період 2013 року!

Розпочався пожежно-небезпечний період 2013 року!

( 0 Votes )

Кожної весни гостро постає небезпека виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання сухої рослинності. Дехто вважає просто своїм обов’язком підпалити стерню в полях, смугах відводу автодоріг, лісосмугах, стихійно викинуте сміття. Такі необдумані дії негативно впливають на стан навколишнього природного середовища – забруднюється атмосферне повітря та з’являється реальна загроза здоров’ю людини.

 

Слід також пам'ятати, що під час спалювання існує пожежна загроза для прилеглих територій, адже зазвичай сільськогосподарські угіддя межують із житловими будинками, лісосмугами, лісами або з об’єктами природно-заповідного фонду. За лічені години вогнем знищуються лісові масиви, що вирощувалися десятками років. Гинуть дикі звірі та птахи.

Лісові пожежі щорічно завдають ве­личезних збитків довкіллю. Спра­ва не лише в зміні клімату, поя­ві тривалих бездощових періодів, зональному потеплінні порівняно з ми­нулим століттям. Адже ні за яких умов трава, дерева, кущі не загоряться самі. Основна причина пожеж – розхля­баність, почуття безкарності, байдужість населення, повне ігнорування протипо­жежних вимог у лісі. На жаль, трапляються і непоодино­кі випадки цілеспрямованих підпалів лі­сових масивів, що виходить за межі здорового глузду людини.

Загалом піки пожеж традиційно припадають на квітень-травень та серпень-вересень, коли в лісі, на пустищах, уздовж доріг накопичуються значні за­паси сухої трави, стерні тощо.

Особливо складними і на­пруженими для лісівників району, як пра­вило, є вихідні і святкові дні. Традиційна любов населення відпо­чивати на природі – це чудово, але ж нам би ще виховати в собі любов до приро­ди, до лісу, довкілля, оберігати все те, що дає нам добрий настрій, бажання жити, створює неповторний мікроклімат спілкування наодинці з його величністю лісом.

Невдовзі травневі свята. Спалахи вогню три­вожать душу кожного лісівника. Адже боляче дивитися на згорілий ліс, поса­джений нашими руками, чи руками на­ших батьків. Користуючись нагодою, звертаюся до всіх грома­дян району з величезним проханням у ці святкові дні без гострої потреби не від­відувати ліси, не розводити вогнищ, за жодних обставин не користуватися від­критим вогнем у лісі.

Згідно Правил пожежної безпеки в лісах України впродовж пожежонебезпечного періоду забороняється розведення багать  у лісі; палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, крім місць, що обладнані для цієї мети; залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, мастилом ганчір’я тощо; палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).

   У разі виникнення лісової пожежі слід повідомити найближче лісництво, чергового по лісгоспу за тел. 2-45-30 або 6-12-64, сільську (селищну) раду або 101. Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити, ніж загасити!

Слід нагадати, що згідно статті 33 пункту 3 Лісового кодексу України сільські, селищні, міські ради у сфері лісових відносин на відповідній території беруть участь у здійсненні заходів щодо охорони і захисту лісів, ліквідації наслідків стихійних явищ, лісових пожеж, залучають у встановленому порядку до цих робіт населення, транспортні й інші технічні засоби та обладнання.

   Але слід наголосити на тому, що яких би запобіжних заходів не вживало ДП «Володимирецьке лісове господарство», без свідомої поведінки зі сторони громадськості, усвідомлення людьми масштабів загрози, що несе в собі «червоний півень», лісові масиви не будуть в повній безпеці. Попереду місяці сонячної погоди, час відпусток і дитячих канікул. І лише особисте відповідальне ставлення людини до лісу та правильна поведінка стануть запорукою збереження зеленого багатства України. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню для майбутніх поколінь.

Сергій Салівончик,

 

інженер охорони та захисту лісу

ДП «Володимирецьке лісове господарство»


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.