HomeНовиниДСНС повідомляєМожливі пожежі на торфополях

Можливі пожежі на торфополях

( 0 Votes )

Пожежа на торф’яному полі – чи не найстрашніша надзвичайна ситуація. У цьому вже встигли переконатися жителі Росії, де підземне полум’я отруювало повітря і пожирало за лічені секунди цілі села. Проте і вітчизняна статистика дає привід не лише для роздумів, а й для нагальних заходів.

Як відомо складність гасіння загорянь на торфовищах ускладнюється тим, що торф має здатність залягати на глибині до десяти метрів від поверхні землі, а отже, горіння може тривати, не привертаючи до себе уваги, впродовж тривалого часу. Зміни температурних режимів не впливають на процес горіння, як і атмосферні опади. Торф може горіти в усіх напрямках, незалежно від напрямку і сили вітру. Торф’яні пожежі небезпечні раптовими проривами вогню з-під землі, причому температура в товщі торфу, охопленого пожежею, іноді перевищує тисячу градусів за Цельсієм, тож вода, яка потрапляє на зону горіння, випаровується, не встигаючи досягнути самого вогню. Відповідно, для ліквідації торф’яної пожежі необхідно дуже багато води. Також у процесі вигорання під землею утворюються пустоти і провали, що становлять значну небезпеку для людей і домашньої худоби. 

На сьогодні на Володимиреччині в зоні ризику перебувають торфополя на території Красносільської, Великожолудської, Озерської, Новаківської, Довговільської, Жовкинівської та інших сільських рад району. Жителі деяких сіл з минулих років пам’ятають прикрий досвід гасіння торф’яних пожеж.

Служба цивільного захисту Володимирецького району Територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Рівненській області закликає голів сільських, селищних рад проводити відповідну роз’яснювальну роботу серед населення про обов’язковість дотримання правил пожежної безпеки та небезпеку спалювання сухої трави та сміття на територіях торфополів, або поблизу них, адже саме вони в більшості випадків стають причиною займання. Згідно статистики, 90% торф`яних пожеж виникають внаслідок «людського фактору».

Пам’ятайте: тільки свідома поведінка і суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе уникнути виникнення надзвичайних ситуацій та подій.

Заступник начальника ДПРЧ-16

ТУ МНС України у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту

Андрій Муравинець 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.