HomeНовиниОфіційноНарада АПК: Чи будемо з хлібом і борщем?

Нарада АПК: Чи будемо з хлібом і борщем?

( 0 Votes )

4 жовтня 2013 року відбулася Всеукраїнська нарада з питань аграрного сектора економіки. Уряд жорстко поставив питання забезпечення населення продуктами харчування, насамперед картоплею та овочами. На селекторну були запрошені очільники областей, голови районних адміністрацій, сільські голови великих населених пунктів, голови Асоціацій фермерів та приватних землевласників, керівники агропромислових структур, фермерських господарств і кооперативів.

У зв’язку з дощовою погодою та затримкою збору урожаю сільгоспкультур на ринку держави зросла ціна на картоплю та овочі. «Борщевий набір» зріс у порівнянні із минулим 2012 роком в середньому на 32,7%. В окремих регіонах одразу після жнив зросла і вартість хліба. Такий ажіотаж не міг пройти повз увагу Уряду.

         Тому на селекторній нараді Міністр Мінагрополітики України Микола Присяжнюк дав характеристику стану справ у сільському господарстві держави, зазначивши, що на 3 жовтня 2013 року Україна має 58 мільйонів тонн усіх зернових. Ще йде збір кукурудзи, соняшника, сої, сорго, гречки та проса; збір цукрових буряків тільки-но розпочинається. Микола Присяжнюк зазначив, що слід прискорити експорт хліба і звільнити ємності та зерносховища для цьогорічного врожаю. Треба прикласти всі сили і зібрати вирощене. І знову повторив, що на полях чекає збору 55% кукурудзи, 58% соняшника, 28% сої. За збір гречки та проса міністр вказав на персональну відповідальність губернаторів та очільників тих обласних сільгоспуправлінь, де до збирання ще чекають значні площі круп’яних.

Картопля, за словами Міністра Мінагрополітики, зібрана на 99% площ, і її валовий збір сягає 21,5 мільйона тонн. Близько 97% картоплі вирощується фермерами та одноосібниками. Для внутрішнього споживання в Україні щорічно закладається 6 мільйонів тонн картоплі (105%) та 7 млн. тонн овочів (102%). На сьогодні у сховищах є 21,5 млн. тонн картоплі і 9,4 млн. тонн овочів.

Почергово, в алфавітному порядку виступала кожна область і її губернатор тримав звіт: про кількісну закладку картоплі та овочів на зиму, про наявне поголів’я ВРХ, виробництво молока, збір пізніх сільгоспкультур та посів озимини. Нашу Рівненську область по галузі тваринництва «не піднімали», оскільки спаду немає. По посіву озимини претензії є.

Ще йшла мова про продовольчі ярмарки, які місцева влада має організувати і допомогти фермерам та кооператорам по лізингу придбати автолавки та потрібне обладнання (з початку року по Україні вже проведено 52 тисячі ярмарок). У Києві планується «закріпити» 20 виїзних торгових точок, цивілізованих і сертифікованих. Через декілька тижнів стартує пілотний проект «Рідне село», смисл якого мінімізувати вплив посередників в реалізації сільгосппродукції від виробника – міському жителю по натуральній ціні, без різних закруток. Зазначалося, що цьогоріч Україна може експортувати капусту, яка добре вродила і її є більш достатньо, а вартість одного кілограма може впасти на 1- 2 гривні.

         Якщо збір урожаю та закладка картоплі і овочів у сховища, на які Уряд вже три роки приділяє прискіпливу увагу і сприяє їх спорудженню біля трас, у доцільних, скупчених промислових районах, не викликає ажіотажу, то з посівом озимини стоїть зовсім інша картина. Заплановані площі досі пустують. На півдні країни проливні дощі не дають змоги техніці вийти у поле. А строки проходять. Ось чому на Всеукраїнській нараді було «заслухано» агро-прогноз головного прогностика України директора Укргідрометцентру Миколи Кульбіди.

         За Рівненську область честь тримав перший заступник голови ОДА Анатолій Юхименко. Він конкретно означив місце аграріїв у соціально-економічному секторі економіки, а районам наголосив: «наш хліб той, що ми посіємо». Назвав відстаючі райони у сівбі озимини. Вів мову про структуру посівів, а жито назвав стратегічною культурою держави. Сьогодні навіть, десять-двадцять соток жита чи тритекале стане підмогою у власному господарстві. І своє зерно, вирощене на своїх очах, своїми руками і силою, дасть свій хліб. По нашому району цього року добре вродили ячмінь, тритекале, жито. Еліту жита реалізує населенню дослідне господарство «Городецьке» (по 2,20 грн. за кілограм). Нашому району завдання посіяти 1018 га озимих зернових.

         «Зачепили» і тему тваринництва, зменшення поголів’я ВРХ в одноосібних господарствах по селах, виробництва молока та збирання цукрових буряків. За словами Анатолія Юхименка, вже є домовленість із цукровим заводом Гнідави Волинської області про переробку, що зменшить сільгоспвиробникам транспортні витрати і зекономить кошти на час доставки буряків тощо. Також йшлося про збір моркви, столових буряків, капусти та інших коренеплодів (ріпи, брукви, чорної редьки, скорцонери, хріну, селери, пастернаку, солодкої цибулі, весняного часнику), які по договорах вирощують одноосібники для столичних їдалень та ресторанів.

Відповідальний за сільське господарство Рівненщини Анатолій Юхименко зауважив, що віднині  кожному району буде відведено своє місце на продовольчому ринку області. Треба торгувати своєю продукцією на території району, а не їздити по всій Україні. Кожна сільська рада має оперувати даними про потребу продуктів харчування для свого населеного пункту, сприяти закладці картоплі, овочів, організовувати свої сільські ярмарки для реалізації сільгосппродукції, зокрема, картоплі та овочів.

Від Володимиреччини слово тримали перший заступник голови РДА Петро Вакуліч та начальник АПК РДА Світлана Ситник.

 Галина ТЄТЄНЄВА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.