HomeНовиниОфіційноБурштинова земля: багатство і прокляття Полісся (+відео)

Бурштинова земля: багатство і прокляття Полісся (+відео)

( 0 Votes )

8 листопада на зборах села Жовкині побували начальник обласної міліції Василь Лазутко разом із керівниками структурних управлінь УМВС, заступник голови Рівненської обласної ради Олександр Чуприна, начальник Кузнецовського міськвідділу Олег Кульбашний, голова Володимирецької райдержадміністрації Володимир Ткачук та голова районної ради Василь Ковенько.

Причина зібрання такої поважної і повноважної президії (ще ніколи генерал-майор міліції та заступник голови облради не брали участі у сільських зборах) відома усім: врегулювання питань видобутку бурштину на теренах області на прикладі створеної у Жовкинях громадської організації «Рідне село».

Нагадаємо: три місяці тому в цьому невеличкому поліському селі вже відбулися збори місцевих жителів і влади з питань незаконного видобутку бурштину на території сільради, на яких також був присутній начальник Рівненського управління міністерства внутрішніх справ Василь Лазутко.

Тоді у результаті непростого засідання, яке подекуди переходило у гострі обвинувачення міліції і влади у «кришуванні» нелегального і надзвичайно прибуткового бурштинового бізнесу, було вироблено спільний план дій і прийнято рішення створити в селі громадську організацію, через яку сільська громада зможе хоча б опосередковано впливати на незаконне порушення земель (а це більше півтисячі гектарів) та займатися їх рекультивацією. У свою чергу, міліція пообіцяла сприяння у боротьбі з бурштиностарателями (щоранку через село на «клондайки» спішили більше 20 мотопомп).

За час спільного мораторію на видобуток бурштину на території сільради (за дотриманням його «умов» слідкував міліцейський спецпідрозділ «Беркут») було створено та зареєстровано Жовкинівську сільську організацію «Рідне село», перші результати роботи якої і презентували на зборах села. Людей зібралося удвічі більше, ніж минулого разу, отже, інтерес людей до ініціатив влади росте.

Після короткої вступної частини від голови РДА Володимира Ткачука слово надали голові наглядової ради сільської організації «Рідне село» Ніні Тарасюк, яка розповіла про цілі та завдання громадського утворення, прозвітувала про перші зібрані кошти (а вони немалі – біля 12 тисяч гривень), окреслила пріоритетні напрямки, з якими працюватимуть.

– Міліція виконала свої зобов’язання, а громада нашого села – свої. Тепер треба рухатися далі, – так розпочала свій виступ Ніна Сафронівна. – Треба все робити для того, аби уберегти землі нашої сільської громади від подальшої руйнації нелегальним видобутком бурштину, а не заздрити, хто скільки накопав і які прибутки отримав. Нехай вони несуть відповідальність відповідно до закону (сподіваємося на поміч міліції у цьому питанні), а ми думаймо про завтрашній день. Адже відповідальність за нецільове або неефективне використання земельного фонду лежить на власнику, тобто на сільській раді та власниках паїв.

Наша організація сьогодні налічує 20 чоловік, але віримо, що вона розростеться, об’єднавши усіх жителів, небайдужих до долі села. Серед джерел надходжень – не лише членські внески та добровільні пожертви. Ми плануємо розвивати господарські групи по 6 напрямках, маємо намір створити обслуговуючий кооператив, який займатиметься розвитком сільського господарства, молочного тваринництва, вкладатиме інвестиції у племінний та репродуктивний сектор, залучатиме інвестиції на користь громаді, а також виконуватиме соціальний супровід одиноких та малозабезпечених жителів села. Зібрані кошти підуть не лише на рекультивацію порушених земель, а також на закупівлю обладнання для штучного осіменіння ВРХ, вуличне освітлення та будівництво білощебеневої дороги.

Це – далеко не повний перелік того, чим займатиметься недавно створена сільська громадська організація. Її приклад та досвід на теренах північних районів обіцяв просувати заступник голови обласної ради Олександр Чуприна. Він у своєму виступі звернувся до людей простою і зрозумілою мовою, адже і сам – поліщук із глибинки, тож знає про проблеми простих селян не з чужих слів.

Отже, проблема нелегального видобутку бурштину – не сьогодні виникла. За словами голови РДА Володимира Ткачука, 22 роки вона існує, але ніхто нічого не робив для її вирішення. Тепер влада впритул узялася до її вирішення, напрацьовуючи найефективніші варіанти і радячись насамперед із громадою на місці.

– Але слід розуміти, що вирішення проблеми видобутку бурштину залежить не від силових методів правоохоронних органів, а лежить у площині законодавчого врегулювання, – наголошував Олександр Петрович, заступник голови облради. – Не може бути така вакханалія у цій сфері. Поки держава не прийме чітких регламентованих правил видобутку цього сонячного каменю, будь-які варіанти і схеми врегулювання проблеми добування бурштину будуть незаконними. Але роль напрацювань і практичний досвід Жовкинівської громади якраз і може стати базовим для вирішення проблеми в цілому. Якщо на прикладі Жовкинь вдасться виробити ефективну модель цивілізованого підходу до добування корисних копалин і рекультивації порушених земель, то це одразу ж стане спільним надбанням всієї області, а обласна рада ініціюватиме відповідне звернення до Верховної Ради та профільних міністерств і відомств.

Уже сьогодні по цьому питанню працює профільна група, до складу якої входить губернатор Василь Берташ та начальник обласної міліції Василь Лазутко. Саме тому сьогодні така пильна увага до Жовкинь, де активна місцева громада, і обласна рада всіляко сприятиме розвитку місцевого самоврядування та громадським ініціативам. А курс обласної влади – мораторій на видобуток бурштину по всіх районах області до законодавчого врегулювання проблеми. Це вже питання часу, хоча процес може бути досить тривалим.

У відповідь один із виступаючих жителів сільської громади, член сільської організації «Рідне село» Юрій Рабий наголосив, що проблему видобутку бурштину треба вирішувати, виходячи з інтересів власників паїв. Вони й самі не проти шукати камінь на своїй землі, але конкуренцію тим, хто миє помпами і платить за це «нагору», не складеш. «Криша» як була, так і лишилася, тільки ставки зросли. За словами селян, якщо раніше 1 помпа за 1 день роботи віддавала своїм покровителям у погонах 400 доларів, то тепер доводиться платити усі 600. Щоправда, напередодні приїзду високих міліцейських «фігур» або обласних чиновників «клондайки» завмирають, а старателі ховаються…

На це і генерал міліції, і заступник голови обласної ради визнали, що докори справедливі (нині проводиться систематична і досить успішна робота по виявленню тих правоохоронців, які «зливають» інформацію копачам чи будь-яким іншим зацікавленим сторонам). Звернення громадян до вищестоящих державних органів, до ЗМІ – це крик душі людей, які через бездіяльність чи байдужість влади опинилися на грані, і захищають себе усіма доступними методами. І може статися, що через відсутність адекватної реакції з боку влади громади стануть некерованими.

– Міліція готова включитися в роботу по охороні земель від несанкціонованого видобутку бурштину, – наголосив начальник міліції області Василь Лазутко. – Але тут насамперед треба воля громади протидіяти незаконним бурштиновим клондайкам. Адже в 5 районах Рівненщини сьогодні миють і копають сонячний камінь, і тримати 60 чоловік спецпідрозділу міліції в одному селі недоцільно і неефективно.

Як провів аналогію начальник управління громадської безпеки УМВС в Рівненській області полковник Олексій Лозян, один бурштиностаратель рано чи пізно попадеться на місці злочину; два десятки тих, хто займається нелегальним видобутком бурштину, теж іще можна покарати. Але якщо на промисел ідуть сотні людей і копають на сотнях гектарів земель, – ніякої армії для охорони родовищ не вистачить.

Відтак владі на місцях запропоновано створити громадські формування по охороні правопорядку. На Володимиреччині, зокрема, їм обіцяють найширші повноваження – аж до дозволів на носіння та використання травматичної зброї. До всього, члени громадських формувань по охороні порядку користуються тими ж правами і мають право на такий же захист, як і міліціонери.

Такі загони громадської оборони стануть надійним щитом громадським організаціям типу жовкинівського «Рідного села». Питання лише у віднайдені можливості їх фінансування та підтримки хоча б на етапах створення з районного бюджету, про що скептично відгукувалися самі міліціонери.

Підсумував результати сільських зборів у Жовкинях голова Володимирецької РДА Володимир Ткачук. Він наголосив, що проблеми нашого бурштинового краю уже на слуху і в кабінетах столичних чиновників, і в усієї України. Отже, можна сподіватися що завдяки спільним зусиллям місцевої, районної та обласної влади проблему вдасться вирішити вже найближчим часом.

Тим часом влада у районі започатковує новий підхід до вирішення таких соціально важливих питань – через залучення безпосередньо громад. На ефективність таких кроків може вплинути тільки одне: об’єднання усіх гілок влади і громади. Лише спільні зусилля принесуть результат.

У подібних випадках в народі кажуть: якщо проблема не вирішується, чиновники або «в долі», або безсилі. Нарешті за роки незалежності у війні з бурштиновою мафією помітний перелом: влада намічає стратегію вирішення затяжного дерибану прибутків від нелегально добутого бурштину, опираючись передусім на користь та інтереси громади.

Сподіваємось, що досвід Жовкинь і справді окреслить шляхи, як надра землі перетворити на багатство, а не прокляття для її власників.

Триває обговорення з представниками влади на сільських зборах в Жовкинях на Володимиреччині
 
Триває обговорення з представниками влади на сільських зборах в Жовкинях на Володимиреччині
 
Триває обговорення з представниками влади на сільських зборах в Жовкинях на Володимиреччині
 
Триває обговорення з представниками влади на сільських зборах в Жовкинях на Володимиреччині
 

 

 

Сергій СКІБЧИК

фото та відео автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.