HomeНовиниОфіційноА у Балаховичах повірили у НВК… (фото)

А у Балаховичах повірили у НВК… (фото)

( 0 Votes )

У листопаді Балаховицький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» поповнився додатковою групою дошкільнят. З цієї нагоди для перевірки якості роботи закладу у Балаховичі й завітала методист районного методкабінету з питань дошкільної освіти Віра Ковальчук.

А поки Віра Корніївна перевіряла заклад, директор НВК Микола Степанович Юсько повідав про насичену історію їхнього дитсадка.

– Ця будівля стояла тут ще з сімдесятих років. Коли почалося розпаювання, кілька «доброзичливців» переконали місцевий люд в доречності розподілу і самого дитсадка, в погоні за наживою не усвідомлюючи, що 2 цеглини на кожного – невеликий статок, а село залишиться без садочка. Дякувати богу, діяв закон, що забороняв розпайовувати будівлі соціального призначення. Через кілька судів ледве відвоювали дитсадок. Якийсь час він пустував, а в 2008 році ми створили на його базі НВК, від продажу земель сільської ради отримали кошти на ремонт даної будівлі.

Як до того поставилися люди?

– Спочатку вперто не хотіли усвідомлювати користь дошкільної освіти. Пригрожували, що й дітей не будуть пускати до садка. А був випадок, коли навіть відремонтований дах будівлі хотіли пошкодити. Однак минув час, люди переосмислили все. Зараз ніхто і уявити не може наше село без дитсадка. Тепер вже якщо і виникають якісь питання, то не в форматі «бути-не бути садку», а «чому не так, як в Кузнецовську». Мислення змінюється, і ніхто не шкодує про створення НВК.

Скільки дошкільнят вас відвідує?

– Уже 30. При цьому штат – 8 чоловік. Є і медсестра, і дитячий психолог. В звичайному дитсадку такого ви не побачите.

– Бачу, нещодавно зроблено ремонт?..

– Так, влаштували електроакумуляційне опалення. Впровадження енергозберігаючих заходів виконано в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ», що профінансовано ЄС, Програмою розвитку ООН, бюджетом Володимирецького району та місцевою громадою. В результаті перші і єдині в районі маємо опалення в стіні: вночі, коли електрика дешевше, гріються перестінки, вдень вмикаються конвектори, якщо надворі надто холодно…

Приміщення дитсадка при школі вражає: нові меблі, новий ремонт, оснащена кімната гігієни, теплі стіни. У кімнатах тепло і затишно.

НВК у Балаховичах
 
НВК у Балаховичах
 
 НВК у Балаховичах
 
НВК у Балаховичах
 
НВК у Балаховичах
 
НВК у Балаховичах
 
НВК у Балаховичах
 

Подібне можна побачити і в НВК села Суховоля: меблі в дитсадку при школі сучасні, якісні, дітям тепло. Та й вихователі не кутаються у кілька кофтин, що трапилось побачити в одному зі звичайних дитсадків, до якого заїхали також без попередження. У тому приміщенні було достатньо прохолодно, на що завідувачка відповіла, що для понеділка це нормально.

А от у Великому Жолудську сільська рада орендує частину приміщення місцевої школи під дитсадок з короткотривалим перебуванням дітей. Там не стоїть гостро питання реорганізації ДНЗ в НВК: дитсадок й так на території школи. Втім, реорганізація принесе лише додаткові плюси: збільшення кільком працівникам заробітної плати через покладання на них більших обов’язків, нове устаткування дитсадка управлінням освіти, молоді та спорту, ймовірне харчування для дошкільнят…

Довідувалася

ОЛЕНА СТЕЛЬМАЩУК.

Фото автора


 

У вас недостатньо прав для коментування.