HomeНовиниОфіційноЗбережемо лісову красуню!

Збережемо лісову красуню!

( 0 Votes )

Усі ми з самого малечку знаємо, що ялинка – невід’ємний атрибут новорічних свят. Чим привабливі живі ялинки? По-перше, це традиція. По-друге, вони справжні й завжди різні, кожна з них неповторна й по-своєму унікальна. Звичайно ж, ніякі аерозолі, освіжувачі й дезодоранти повітря не зрівняються з запахом справжньої ялинки! Вона пахне лісом взимку, Новим роком і... дитинством, у яке щоразу мимоволі повертаєшся, дивлячись на ялинку й вдихаючи її аромат.

 З метою запобігання незаконній вирубці хвойних дерев проводяться рейдові перевірки працівниками Державної екологічної інспекції у Рівненській області в рамках операції «Новорічна ялинка». 

Пам’ятайте, що незаконна порубка хвойних порід тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн., незаконний збут – від 51 до 255 грн. грн. з конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої, а також відшкодування збитків, нанесених державі внаслідок знищення або пошкодження дерев, які розраховуються в залежності від діаметра стовбура дерева.

Звичайно можна купити живу ялинку і на ялинкових базарах, які починають працювати із середини грудня аж до Нового року. Розгортають такі базари на спеціально виділених для цього майданчиках: на ринках, перед магазинами й торгівельними центрами і т.д. Продають ялинки і безпосередньо в розсадниках та лісгоспах. Ялинки, законно вирощені, спиляні та привезені на торгівельну точку мають маркуванням пластиковою биркою зі штрих-кодом та спеціальним засобом кріплення бирки до стовбура ялинки, що є підтвердженням законності її заготівлі та реалізації, а також дозволяє покупцю завдяки спеціальному он-лайн сервісу дізнатись про походження щойно придбаного деревця.

Але у штучної ялинки є свої переваги. На відміну від живої, вона буде служити довго і її власникам не доведеться засмучено спостерігати за швидким вгасанням святкового дерева, яке буквально вчора ще дарувало радість, а сьогодні його оголений та обсипаний кістяк вже відправляється на смітник. Покупка штучної ялинки як мінімум на найближчі 5-10 років звільняє своїх господарів від походів по ялинкових базарах – акуратно розібрана, упакована й прибрана на зберігання, ялинка буде скромно чекати наступних новорічно-різдвяних свят.  

Ну й, нарешті, покупка штучної ялинки – це повага до живої природи. Все ж таки шкода на догоду декільком дням рубати деревце, що росло до цього як мінімум 7-8 років (нехай навіть його спеціально вирощували під святкову вирубку).

Нехай прекрасні зимові свята принесуть всім мир, спокій і злагоду, впевненість у майбутньому. Зичимо вам міцного здоров’я, успіхів, родинного щастя, достатку і благополуччя, гарного настрою і любові! Нехай у вашому житті панують гармонія та удача!

Анатолій Скібчик,

держінспектор з охорони навколишнього

природного середовища Рівненської області 

 

У вас недостатньо прав для коментування.