HomeНовиниОфіційноНа дорогах Володимиреччини

На дорогах Володимиреччини

( 0 Votes )

 

5 лютого 1752 року імператриця Єлизавета Петрівна видала указ про введення правостороннього руху для карет і візників в тогочасній Російській імперії (до речі, подібний закон був новацією для всієї Європи).

Та словянський люд – люд неприборканий. Як з самого початку нововведення, так і через століття багато хто з нас нехтує правилами дорожнього руху загалом. І даремно: Центр новин ООН в 2013 році зазначив, що здебільшого через нехтування ПДР щорічно у світі внаслідок ДТП гинуть більше 1,2 мільйонів людей, близько 50 мільйонів дістають різного роду травми. За даними ВГО «Асоціація безпеки дорожнього руху», на дорогах України щорічно гине 5 тисяч людей і 40 тисяч травмуються. В нашому районі вже з початку 2014 року сталося 8 ДТП, в яких постраждало 6 громадян.

Ситуацію на дорогах Володимиреччини погодився прокоментувати інспектор відділу ДАІ Кузнецовського МВ УМВС України в Рівненській області Петро Бондар.

Зараз водії активно обговорюють «листи щастя» (водій поштою одержуватиме протокол і фотографію, на якій зафіксовано порушення, з точними координатами і часом). Чи отримають подібні повідомлення і водії нашого району?

У «Володимирецькому віснику» вже повідомлялося, що Кузнецовським МВ не передбачено коштів для встановлення фото- і відеофіксаторів. Більшість таких технічних засобів стоїть на стаціонарних постах ДАІ (Сарни, Корець). Засоби автоматичної фіксації дорожнього руху дійсно дають результат: за допомогою камер відеоспостереження знаходиться багато тих автівок, що були у розшуку. Однак такі «листи щастя» поки відмінено. Тож і в нашому районі відсутня практика надсилання водіям подібних повідомлень. Щоправда, встановлення відеофіксаторів в населених пунктах справді сприяло б збереженню порядку на дорогах. Останнім часом, особливо в складні погодні умови, до міліції часто надходять скарги на так званих «дрифтувальників», які полюбляють накручувати кола на площах та перехрестях.

До речі, про дрифтувальників. Жителі Володимирця постійно скаржаться на таких водіїв, адже їздять вони надто шумно, загрожують безпеці пішоходів, а після їхніх «розваг» в повітрі зберігається неприємний запах паленої резини…

Так, на жаль, серед молоді і нашого району поширена така небезпечна «мода». Вуличні гонщики та дрифтувальники в будь-якому випадку переступають закон, тому що порушують правила маневрування на дорозі та створюють аварійну ситуацію. Проте вони себе так ведуть лише якщо поблизу немає інспекторів ДАІ. А коли в разі ДТП наші працівники виїжджають на місце пригоди, то кожен з водіїв вже має свою версію події. Буває, не так просто розібратись, хто винен. В такому випадку й допомогли б відеофіксатори та приватні відеореєстратори в автівках.

Відеореєстратори – це також нова тенденція серед сучасних водіїв…

Саме так. За допомогою запису відеореєстратора набагато легше і швидше можна встановити порушення, яке спричинило ДПТ. Відеореєстратори зараз частіше встановлюються водіями нових та дорогих автівок. Транспортні засоби ДАІ також мають ці пристрої. Записи відеореєстраторів часто долучаються до протоколу, що складається у разі виникнення ДТП. Тому, звичайно, ми рекомендуємо водіям придбати подібний технічний засіб, запис з якого часто може бути незаперечним доказом їхньої невинуватості. Зараз багато хто з водіїв вмикає відеореєстратори навіть на автостоянці. І це допомагає встановити особи зловмисників, що намагались пошкодити автівку чи пограбувати її.

З 22 січня посилено відповідальність за керування транспортним засобом особою, яка не має на це право. Можна детальніше?

– Так. Посилено адміністративну відповідальність за відсутність при собі посвідчення водія або за небажання його пред’явити. За керування транспортним засобом особою, що не має права керувати таким транспортним засобом, правопорушника чекає штраф у розмірі до 1700 грн. За керування транспортним засобом особою, що позбавлена права керування, передбачено штраф до 2550 грн. При цьому працівник ДАІ повинен відсторонити водія від керування. У порушника транспортний засіб вилучається в разі, якщо нема можливості його блокувати або нема кому забрати дану автівку. Утім, за такими порушеннями складаються протоколи, які відтепер розглядатимуться в суді. В нашому районі вже було 2 подібних випадки, але оскільки це траплялось в селах, то завжди знаходились родичі, що могли забрати транспортний засіб з місця складання протоколу про адмінпорушення.

Надворі зима, і стан доріг району залишає бажати кращого. Нові правила дорожнього руху передбачають обов’язкове «перевзування» автівок у зимові шини?

Так, щоразу в зимовий період при зупинці авто, при перевірці автогосподарств власникам авто нагадується про рекомендований перехід на зимові шини, що зменшує ризик аварійної ситуації на дорогах. Водії самі усвідомлюють це і погоджуються, що в таку ожеледицю літня та всесезонна резина на шинах є дуже небезпечною.

Коли говориться про дотримання безпеки на дорогах, мають на увазі лише водіїв транспортних засобів, при цьому забуваючи про пішоходів, які також є учасниками дорожнього руху. Часто штрафуєте саме пішоходів за порушення ПДР?

Трапляється. Рідко, але буває й таке. Найчастіше обходимось попередженням пішоходів та профілактичними зауваженнями. Однак ч. 1 ст.127 КУпАП України передбачає й штраф пішоходам-порушникам від 51 до 85 грн. Найпоширенішим порушенням ПДР серед пішоходів є перехід дороги в незазначеному для того місці.

Розкажіть, будь ласка, що робити водіям, якщо вони потрапили в ДТП?

У разі, якщо між ними не виникає спору стосовно винуватх у ДТП та якщо немає потерпілих, вони можуть оформити так звані європротоколи (видається при страхуванні автівки страховою компанією). Європротоколи потім надаються страховикам та є підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим. Якщо ж спір між учасниками ДТП таки виникає, їм потрібно повідомити про даний факт за телефоном 102 та чекати працівників ДАІ.

Дякую!

 Спілкувалася ОЛЕНА СТЕЛЬМЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.